Stål Lyrenäs: "Det här som jag suktat efter"

8 november 2018 13:00

Efter två år med en marginell roll i MODO så är Oskar Stål Lyrenäs på väg mot sitt stora genombrott i Björklöven. På slutet har offensiven lossnat rejält.


Oskar Stål Lyrenäs är på väg mot sitt stora genombrott.

Efter två säsonger med marginalminuter i MODO så har forwarden fått ett helt annat förtroende i hemmaklubben Björklöven - och på slutet så har offensiven också lossnat.

– Jag fick väl en lika jobbig start som hela laget, men det har lossnat på slutet. Sedan vill jag bli ännu mer effektiv i mina lägen, vi skapar så otroligt mycket och jag borde ha kunnat sätta ännu fler puckar, säger Oskar Stål Lyrenäs.

Faktum är att lagets och Oskar Stål Lyrenäs vändning på säsongen kom i exakt samma ögonblick.

Löven vann bara tre av de tio första matcherna och Stål Lyrenäs gick poänglös i de åtta första matcherna innan han noterade en assist i både match nio och tio.

Sedan small det i den elfte omgången.

Björklöven lyckades vända ett 0-2-underläge till 2-2-läge med mindre än fyra minuter kvar mot Tingsryd där kvitteringspucken satt med 13 sekunder kvar att spela, och till slut vann Löven efter straffar.

Stål Lyrenäs gjorde det så viktiga 1-2-målet, han var på isen vid 2-2-kvitteringen och han satte sedan den avgörande straffen.

Efter det har det vänt.

Björklöven har vunnit fem av de sex senaste matcherna och Stål Lyrenäs har gjort sex poäng på sex matcher.

– Den där matchen mot Tingsryd var början på vändningen. Att vi kunde få in den där kvitteringen med bara sekunder kvar var otroligt skönt. Det visade att vi kan vända matcher, att vi kan vinna, och efter det har det rullat bättre för vår del. Att vi kunde vända och vinna den matchen var mentalt viktigt för vårt lag. Efter det har vi plockat betydligt fler poäng, säger 20-åringen.

Sedan vände ni ett 0-2-underläge till seger även matchen efter?
– Det är många matcher som vi har vänt och vi får hoppas att det fortsätter. Det är viktigt att vi inte lägger oss ner och dör bara för att vi ligger under. Sedan hoppas vi få leda lite matcher framöver också, det har inte blivit så många sådana tillfällen.

För Oskar Stål Lyrenäs var de där målen mot Tingsryd lika viktiga för honom själv som vändningen och segern var för Löven.

– Det var mina första mål så det var otroligt skönt att se pucken gå in. Jag hade skapat mycket i inledningen av säsongen men inte fått in pucken, så det var skönt att kunna hjälpa laget genom att bidra med mål.

Hade du varit frustrerad innan dess?
– Nja, så länge man skapar lägen så vet man att det kommer till slut.

Kedjan med Stål Lyrenäs, Jacob Peterson och Mattias Granlund har varit stark på slutet.

– Det fungerar väldigt bra, säger Stål Lyrenäs.

– Vi har bra kemi. Jag och Peterson tänker på samma sätt och vill spela på samma sätt. Vi vill hålla i pucken och inte bara slänga iväg den. Granlund är en otroligt underskattad spelare också. Han får inte de största rubrikerna men är en otroligt smart spelare. Han är där framför mål när det hettar till, han vinner kamperna kring sargerna och gräver fram många puckar.

Hockeylivet leker alltså just nu.

Så har det inte varit de två senaste säsongerna.

Stål Lyrenäs valde att lämna moderklubben Björklöven 2014 och hamnade i MODO där han efter två säsonger i juniorlaget tog klivet upp i A-laget 2016. Under två allsvenska år blev det dock begränsat med speltid och en roll som inte var klippt och skuren för honom.

– Det var två tuffa år för både mig och laget i MODO. Vi fick aldrig spelet att stämma. Det var lite kaos hela tiden. Jag fick inte spela så mycket och var en bit ner i hierarkin. Jag fick nöja mig med sex, åtta minuter per match. Min roll var att inte göra några misstag. Det såg inte mig som den spelare jag är eller utnyttjade det spel som tagit mig till A-laget. Vi hade lite olika syn. Jag accepterade min roll och försökte göra det bästa av det, men det var inte två lyckosamma år och jag fick inte ut mitt spel. Jag är glad att vara i Löven idag och få göra det som jag är bra på.

Var det givet att återvända till Umeå?
– Jag hade ett bra snack med Joakim Fagervall om hur han såg mig som spelare och hur han tänkte min roll. Det kändes helt rätt och beslutet blev ganska enkelt. Jag kände att jag behövde testa något nytt för att få ut min potential.

Häftigt att spela i sin moderklubb också?
– Det är speciellt. Det var det här man drömde om när man var liten. Att få spela inför Green Devils. Hemmapremiären när det var fullsatt var helt otrolig. Fantastisk stämning. Det kommer alltid vara ett speciellt minne.

En rolig detalj?

Oskar Stål Lyrenäs sköt sina två första allsvenska mål mot just Björklöven...

– Ja, det kan stämma, haha. Det var speciellt.

Trots den marginella rollen i MODO så fanns höga förväntningar på Oskar Stål Lyrenäs inför säsongen.

Talangen skulle komma hem och blomma ut som offensiv spetsspelare.

– Jag är ingen som läser speciellt mycket i tidningar och så, men jag vet att jag har förväntningar på mig att leverera och vara en bidragande spelare i laget, och det trivs jag med. Jag vill ha press på mig, det betyder att jag är betydelsefull.

Har det varit en stor omställning att gå från gnuggare i MODO till offensiv spets i Björklöven?
– Det är klart det är en omställning, men det är det här jag har suktat efter. Nu tycker jag det är kul att spela ishockey igen. Det är det här jag vill göra. Nu gäller det att fortsätta förtjäna platsen och ta vara på lägena jag får.

Har du förberett dig på något speciellt sätt inför den här säsongen?
– Jag har haft en väldigt bra sommar träningsmässigt och kört stenhårt. Jag har tagit stora kliv i fystester och känner mig starkare i kroppen. Jag har tagit steg i det mesta, men just styrkan och konditionen är framförallt bättre.

Tränaren Joakim Fagervall hade också höga förväntningar på Stål Lyrenäs inför säsongen och lyfte fram nyförvärvet som en potentiell genombrottsspelare: "Oskar Stål Lyrenäs kan få en riktigt bra säsong. Det är en kille med otroliga spetskvaliteter och det kan inte finnas många i serien som har ett bättre skott. Kan han få en miljö där han känner trygghet och kan bygga en bra känsla så tror jag han kan få ett genombrott. Han fick inte så mycket istid i MODO men vi värvade honom tidigt för vi tror verkligen på honom. Dessutom är han en Umeå-kille".

Fagervall är inne på det:

Oskar Stål Lyrenäs har ett fantastiskt skott.

– Jag försöker använda det så ofta jag kan, säger han.

– Jag har nött på skottet mycket genom åren, det har blivit många skott på skottrampen. Det har gett resultat. Sedan måste jag börja träffa målet oftare. För många skott har suttit i plexit i år.

Efter en trög start så har Björklöven börjat vinna matcher och Oskar Stål Lyrenäs har börjat göra poäng.

Talangen ser med tillförsikt fram emot fortsättningen:

– Vi är inne på en utvecklingsresa och den kan inte gå spikrakt uppåt hela tiden. Vi tar lärdom av det vi varit med om och bygger vidare på det. Vi ska bli bättre ju längre säsongen går, det är efter 52 omgångar vi ska vara med i toppen.