Bemström: "Speciellt att vara tillbaka"

8 september 2021 14:20

#14lag14analyser: Gamle storspelaren Jörgen Bemström kliver in i Södertäljes bås i år och berättar om rollen, återkomsten, målsättningen, tyngden och konkurrensen på forwardssidan.


Jörgen Bemström är en gammal storspelare i Södertälje.

Nu är legendaren tillbaka i SSK igen och kliver in som ny huvudtränare tillsammans med Dennis Bozic som är kvar sedan i fjol.

– Ja, vi kommer dela på jobbet, vi har lika mycket ansvar båda två, säger Jörgen Bemström som de senaste åren varit assisterande tränare i Djurgården.

– Det är klart att det är speciellt att komma tillbaka. Jag trivdes bra i Djurgården och hade erbjudande om att vara kvar, men kände att det var dags att ta nästa steg, få lite mer ansvar och tar fler beslut som påverkar gruppen. Det saknade jag från juniortiden där jag var huvudtränare. När Mikael Samuelsson (sportchef) ringde och berättde om Södertäljes upplägg så kändes det som en jättebra chans för mig. Jag har alltid tänkt att jag ska komma tillbaka någon gång, men det ska också känns som rätt läge. Jag kände att var det någon gång jag skulle återvända så var det nu.

Det är ju din klubb, skapar det speciella känslor?
– Absolut. Jag har av olika anledningar varit borta i tio år och har inte hört så mycket från Södertälje under den tiden och har också haft fullt upp med annat, men visst är det speciellt att vara tillbaka.

Du är ju en legendar i klubben?
– Haha, nja, det vet jag inte. Jag har spelat en massa matcher i klubben, men någon legendstatus vet jag inte. Jag är ingen som tittar bakåt, jag ser framåt.

Jörgen Bemström lade ner sin spelarkarriär 2009 efter att ha plågats länge av en handledsskada och hjälpte till som assisterande tränare 2010/11, samma säsong som SSK ramlade ur SHL.

Sedan dess har klubben inte varit uppe i högsta serien.

Så frågan är om Bemström är tillbaka för att knyta ihop säcken och ta upp SSK igen?

– Målsättningen är så klart att vinna varje match. Det är därför vi håller på med det här. Ska man vara realistisk och jobba utifrån där vi är nu så kankse vi inte ska måla upp så stora mål, det är en lång resa att göra, säger han.

Klubben har en stolt historik, är det en fördel eller en belastning?
– Det kan vara både och. Vi är stolta över alla framgångar, men det var ganska längesedan nu, och ibland kan det bli så att man tar på sig fel kostym och tror att vi är lika bra som vi en gång var. Verkligheten är annorlunda. Det är viktigt att veta vad vi är för förening, var vi står och var vi ska. Vi ska ha uppnåeliga mål. Fansen vill alltid att vi ska spela i SHL, det vill vi också, men vi måste förtjäna att spela där. Vi kan nå dit i år, absolut, men gör vi inte det så får vi jobba därifrån. För mig handlar det om att vara ett lag som är topp fyra eller topp sex år ut och år in, är man det så finns stora chanser att gå upp med det systemet vi har idag. Är man inte i toppen år efter år så blir det svårare, men är man i toppen över tid så går man upp förr eller senare.

Är SSK i fasen att etablera sig som det där topp sex laget alltså?
– Vi har inte satt någon målsättning, men det låter realistiskt. Det finns många bra lag i serien, många som satsar, men det är rimligt att vi ska vara med där uppe.

Södertälje sitter på det största och tyngsta laget i hela HockeyAllsvenskan.

– Vi har ett stort lag med många bra karaktärer som är bra skridskoåkare för sin storlek. Vi vill kunna spela en snabb hockey men också vara tunga in i trafiken, säger Bemström.

Det känns som det blir jobbigt att möta SSK?
– Det gäller att förstå vilket lag vi är och spela på våra fördelar. Det jobbet lägger vi ner nu. Över tid kommer vi bli ett bra lag som är jobbiga att möta.

SSK har tappat flera av sina spetsforwards från i fjol i form av Nick Olesen, Måns Lindbäck, Hugo Gustafsson, Ludwig Blomstrand och Christopher Bengtsson.

Mikael Samuelsson har värvat in nya tilltänkta spetsspelare i Colin Smith, Tobias Lindberg, Felix Olsson, Jonatan Harju och sena tillskottet Brett Pollock.

Konkurrensen framåt knivskarp med totalt femton forwards.

– Jag vet idag inte vilka sex spelare som är vår topp sex, det är en enorm konkurrens och folk kommer få jobba enormt för att behålla sin plats i laget. Sedan brukar det alltid vara någon skada och sjukdom, så vi kommer nog behöva våra spelare. Det är sällan det blir det lag man skissat på under sommaren. Vi får testa lite, säger Bemström.

Det är inte heller givet att fjolårets Väsby-radarpar Smith och Lindberg eller Tingsryd-radarpar Olsson och Harju får spela tillsammans.

– Vi kommer testa runt lite. Det kanske är naturligt att de spelar ihop, men vi kommer testa lite annat också.