Benker: "Vi utnyttjar den positionen mer i Almtuna"

26 oktober 2021 14:00

Skyttekungen Sebastian Benker berättar om heta starten, målskyttet, kemin i kedjan, att förvalta sina lägen, PP-positionen och förlusttrenden för Almtuna.


Sebastian Benker dunkade in tre mål i fredagens match mot HV71 och det innebär att han är uppe på åtta mål totalt i höst.

Med den siffran är Almtuna-forwarden just nu HockeyAllsvenskans skyttekung.

– Det har startat bra i år, det får jag medge, säger Sebastian Benker.

– Jag vet inte vad jag ska säga egentligen... det har varit bra så här långt, har fått bra lägen och lyckats ta vara på dem.

Att just ta vara på sina lägen är något som Sebastian Benker genom åren annars fått kritik för att inte göra. 29-åringen har alltid skapat massor av lägen, men inte lyckats hålla upp effektiviteten.

– Jo, lite så har det väl varit, så därför är det extra skönt att få utdelning. När man hänger någon puck tidigt så växer självförtroendet och då är det enklare att få in fler mål.

Kedjan med Benker, Emil Berglund och Viktor Hertzberg är en av få enheter i ligan som fått spela konsekvent tillsammans i säsongsinledningen. Det är inte konstigt. Trion har levererat stort i inledningen, totalt 32 poäng på nio matcher.

– Jag och Hertzberg har spelat en del ihop i Västerås tidigare. Speciellt för två år sedan. Då hade vi Kelsey Tessier som center och Emil Berglund är lite samma typ av spelare, en smart center som tar ansvar över hela isen. Vi snackar mycket hela tiden och försöker hela tiden utvecklas. Det är skönt att ha hittat en kedja som fungerar. Ibland kan det vara skönt att byta runt när det inte funkar, men så länge vi funkar så här bra så hoppas jag vi får fortsätta tillsammans.

Kemin i kedjan är dock inte hela hemligheten bakom Benkers målfabrikation. Han har gjort hälften av kassarna, fyra stycken, i powerplay där Almtuna varit riktigt bra i höst. Med 37,0 % så är Uppsala-laget bäst i ligan.

Benker har hittat en fin position i slottet.

– Det är en van position för mig sedan tidigare, men skillnaden i år är att vi i Almtuna nyttjar den positionen mer än vad jag är upplevt tidigare. Det har kommit flera fina instick till mig och så länge man är i rörelse så skapas ytor. Vi har haft ett väldigt bra powerplay hittills och det beror mycket på att vi har ständig rörelse, vi blir inte statiska, och det öppnar upp för lägen för mig också. Vi har bra hot från alla positioner och det är svårt att läsa vad vi ska göra.

Ni har många olika hot men ändå kunde du panga in två mål från samma position mot HV71 senast?
– Ja, det var lite oväntat. Första målet kan jag förstå, men andra... det är bara att tacka och ta emot. Det var ganska trångt i boxen i den matchen, och det var lite flyt att andra pucken studsade in bland alla ben och klubbor.

Benker har gjort 66 mål på 289 allsvenska matcher genom åren och har fem år med 10+ mål bakom sig. Som bäst har det blivit 17 baljor under en vinter. Med tanke på starten i år doftar det nytt individuellt rekord...

– Det får vi hoppas, jag fortsätter gärna göra mål, säger han.

Almtuna rivstartade säsongen med tre raka vinster men har sedan åkt på sex raka nederlag.

– Fyra av de förlusterna har kommit efter övertid eller straffar så det har varit tajt, men vi har inte heller kommit upp riktigt i nivå. Det finns enorm utvecklingspotential i det här laget. Kan vi spela som vi gjorde i fredags, när alla verkligen stämplar in, så är vi riktigt bra. Det gäller att verkligen vara på topp hela tiden. Det är enkelt att säga, inte alltid lika enkelt att göra, men det är nyckeln för oss. Alla lag kan slå alla lag i den här ligan, men då gäller det också att stämpla in.

Karlskoga väntar under onsdagen, får vi se nya Benker-mål då?
– Jag ska försöka, jag vill alltid göra mål.