Gustafsson: "Inte varit med om det innan..."

6 december 2021 17:45

Västerås målvakt Johan Gustafsson berättar om formtoppen, tuffa starten, tre raka nollor, klubbens satsning och lagets fina försvarsspel.


Johan Gustafsson glöder i Västerås målbur just nu.

I dag blev han också utsedd till Månadens Spelare i november. Ett pris som delas ut i samarbete med Svenska Spel och där en jury röstar fram vinnaren.

"JG" i november: sex matcher, fem vinster, tre nollor, 0,99 insläppta mål per match samt en räddningsprocent på 96,0 %.

Han har fortsatt på inslagen väg i december där han bara släppt in tre mål på två matcher mot Vita Hästen och HV71.

– Jag försöker att inte kolla så mycket statistik, men det är klart att det gått bra den senaste tiden. Laget har spelat bra och det är lagprestationerna som gjort att det gått bra för mig också. Vi har släppt in väldigt få mål och det har gjort att vi vunnit många matcher, säger Johan Gustafsson.

Tre nollor på kort tid... är det speciellt med en nolla?
– Jo, men visst är det så, det händer inte så ofta. Det är ju en laggrej, det går inte hålla nollan utan ett bra försvar, men självklart är det kul för mig själv.

Du höll nollan i tre raka matcher dessutom...
– Det var en härlig känsla och allt bara flöt på. Laget gjorde bra prestationer. Tre i rad händer inte så ofta. Vet faktiskt inte om jag varit med om det innan. Två i rad absolut, men tre... kanske i Luleå i så fall, men jag tror inte det.

29-åringen, som debuterade i HockeyAllsvenskan med Arboga redan som fjortonåring, var en av de stora stjärnvärvningarna i HockeyAllsvenskan inför i år.

På meritlistan finns 203 matcher i SHL och två säsonger i Nordamerika (där han satt på bänken i NHL men aldrig fick några spelminuter). Han har vunnit JVM-guld, VM-guld och två SM-guld. Så sent som i våras var han med och vann SM-silver med Rögle.

Förväntningarna på "JG" har varit höga i höst.

Starten på säsongen var dock så där.

– Hela laget hade en tuff start och då blev det lite tufft för mig också. Den senaste månaden har vi kommit ihop som lag och fått till de prestationer som vi måste kräva av varandra. Det är här vi vill vara. Det är här vi måste vara som lag. Det var en tuff start för laget och mig, men vi har lyckats repa oss, säger han.

Hur har det varit för dig att komma till HockeyAllsvenkan igen?
– Alltid kul med en liga som man inte varit i på ett tag. Det är lite annorlunda spel jämfört med SHL, det är också nya lag och nya spelare, men det är rolig hockey och det händer mycket. Det blir lite nya situationer på isen men jag har kommit in i det på ett bra sätt.

Västerås har lanserat en satsning mot SHL och intresset i staden är stort.

– Jag är ny i år och kan inte riktigt bedöma hur det varit här tidigatre, men visst känner man av att det finns förväntningar på Västerås i år, att vi är ett lag som ska någonstans och som har ett mål långt där framme. Samtidigt så måste man leva i den dagliga verksamheten och jobba dag för dag, annars blir det svårt. Det är kul att ha något att sträva mot, det är inspirerande, men det gäller att leva i nuet.

Laget har gått bra på slutet, inte minst hemma där det blivit sex raka vinster i ABB Arena.

Nyckeln?

Försvarsspelet.

– Så är det. Ser vi historiskt så har alla lag som vinner saker haft ett bra försvarsspel. Det måste alltid fungera för att bli ett topplag över 52 omgångar. Nu spelar vi riktigt disciplinerat och bra. Det gäller att fortsätta på den vägen.

Västerås är tajta bakåt och det öses inte skott mot dig, hur är det?
– Det kan vara mentalt påfrestande ibland. Man får jobba med sig själv för att vara på tå för rätt som det är dyker det upp ett läge. Det är saker man lär sig med tiden, ibland blir det 15 skott, ibland 35 skott. Hur många skott det blir är inget jag kan påverka, och då försöker jag inte heller tänka på det utan bara leva i nuet. Vad jag gör här och nu är det enda jag kan påverka. Det gäller att anpassa sig till matcherna.

Johan Gustafsson hymlar inte med att trivs med det mesta just nu, både på och utanför isen.

– Jag får förtroende, får spela många matcher och trivs socialt hemma i Köping. Det känns som att jag och min familj är på ett bra ställe i livet just nu.