Lundin: "Försöker leva mer här och nu i år"
Publicerad: 2020-02-24
Vem är HockeyAllsvenskans största sensation i år? Ja, frågan är om det inte är Albin Lundin som var oönskad i Almtuna ifjol men som vräker in poäng i Timrå i år.

Albin Lundin gör en fantastisk säsong.

Centern har matat in 62 poäng (24 mål och 38 assist) på 48 matcher den här säsongen, och tillhör den absoluta poängtoppen.

– Det är klart att det varit en bra säsong. Men jag tänker inte så nu, säsongen är inte slut ännu och det roligaste och viktigaste återstår. Jag får summera senare, säger Albin Lundin.

Men… vi tvingar Albin Lundin att summera lite ändå.

För vem såg detta genombrott komma i år?

Inte många.

Så sent som ifjol så blev Albin Lundin oönskad i Almtuna bara fyra matcher in på säsongen. Han placerades i frysboxen och hyrdes sedermera ut till Djurgården och Skellefteå i SHL. Uppbrottet kom som en blixt från klar himmel eftersom Lundin redan gjort tre säsonger i Almtuna, vuxit ut till en viktigt spelare och dessutom fått ett "A" på sin tröja.

I somras sa Lundin så här om uppbrottet till hockeyallsvenskan.se:

– En dag i oktober så var jag i stort sett inte önskad av Almtuna längre. Jag fick ingen riktig förklaring. De var missnöjda med mitt spel men pratade egentligen inte med mig om det.

{!B}

Nu har han lagt det bakom sig, och grubblar inte över varför det blev som det blev.

– Nej, jag bryr mig faktiskt inte, säger han.

– Jag tycker min säsong blev bra ifjol ändå eftersom jag fick chansen att spela i SHL med Djurgården och Skellefteå. Man blir automatiskt bättre av att kliva upp en nivå, så det var nyttigt för mig. Jag har försökt ta med mig det till i år.

Vad är det specifikt du tagit med dig?
– Nja, jag vet inte om det är något speciellt egentligen, det handlar om helheten. Däremot har jag försökt att inte sätta några mål för den här säsongen kring hur många poäng jag ska göra och så. Jag har försökt att inte ställa så höga krav på mig själv.

Det kändes som du hade lite allt att vinna ifjol när du kom till SHL, är det den mentaliteten du lever vidare med alltså?
– Jo, lite så är det. Det är när man börjar grubbla för mycket som det kan låsa sig. Jag försöker leva mer här och nu den här säsongen. Jag försöker slappna av och njuta av att spela ishockey.

Sporras du av revanschlusta också med tanke på hur det blev i Almtuna?
– Jag spelade nog mer på revanschlustan ifjol än vad jag gör i år. Visst, det finns lite revanschlusta kvar, inte bara för att det blev som det blev ifjol utan också för att jag inte blev kvar i SHL. Alla spelare i HockeyAllsvenskan vill ju egentligen spela i SHL. Den här säsongen har jag velat bevisa att jag kan vara på den nivån, att jag kan vara en producerande center.

{!C}

Visst har Albin Lundin bevisat att han kan producera i år.

Inför den här säsongen hade Lundin gjort 53 poäng på 209 matcher under seniorkarriären, i HockeyEttan, HockeyAllsvenskan och SHL.

I år har det alltså blivit 62 poäng på 48 matcher.

– Ja, det är bra, säger Albin Lundin och skrattar.

Det är ju galet?
– Jag tänker inte så mycket på det där just nu. Jag tänker bara på vad laget gör och att vi har den roligaste delen på säsongen framför oss.

Du klev in i säsongen avslappnad, har du ändå inte känt ökade krav i takt med att du producerat så mycket?
– Krav och krav… nej det tycker jag inte. Jag sätter de högsta krav på mig själv att vara närvarande på varje träning och i varje match. Jag vill bara bäst hela tiden. Jag vill alltid göra min bästa match. Det går inte att göra massa poäng i alla matcher, jag försöker bara spela min bästa hockey i varje match och sedan får poängen komma utifrån det.

Kan du förklara framgången?
– Jag har fått stort förtroende i det offensiva spelet, det har stor del i allt. Jag har fått spela med bra spelare också. Alla vill vara en betydelsefull spelare i ett lag, och det har jag fått vara.

Det har varit en hel del skriverier om dig i vinter, hur har det varit?
– Det är inget som stör mig, det är bara kul att det skrivs saker och det är ett bevis på att det gått bra. Det går upp och ner också, ibland är det många intervjuer, ibland inga alls.

Albin Lundin startade säsongen i ett furiöst tempo med 23 poäng, varav elva mål, på de elva första matcherna.

Sedan hamnade han i en lång målsvacka, och var mållös i tretton raka kamper.

Därefter lossnade allt igen.

Svackan - om vi ska kalla den så - blev en parentes för 23-åringen.

– Jag började inte grubbla bara för att jag inte gjorde mål. Jag skapade mycket lägen och i samma veva började Jonathan Dahlén och Jens Lööke göra en del mål. Jag visste att det skulle lossna igen eftersom jag skapade lägen.

{!D}

Spetskedjan med Lundin, Jonathan Dahlén och (oftast) Jens Lööke har varit ett viktigt offensivt vapen för Timrå den här säsongen.

En säsong som varit en omstart för klubben som trillade ur SHL förra våren.

– Det är inte så jäkla lätt att trilla ur SHL, tvingas bygga om truppen och sedan vara ett topplag. Jag tycker vi har gjort det bra. Vi har en del matcher som vi vill ha tillbaka, men på det hela har det varit bra. Vi har ett av ligans yngsta lag och kanske saknat lite energi i några matcher, men så är det.

Ni är i kanonform just nu med sju raka segrar, vad är din förklaring?
– Det är vid den här tiden på säsongen som formen ska vara som bäst, så det passar. Vi har inte ändrat på så mycket, men har hittat en bra energi inför och under matcherna som vi kanske inte haft innan. Vi har hamnat i ett bra flyt.

En stor roll i laget.

Poängen strömmar in.

Laget vinner hela tiden.

Kan hockeylivet blir så mycket bättre för Albin Lundin…?

– Jo, för sjutton… jag tror det kan bli ännu bättre, säger han.

Jaså?
– Ring mig i april, så får du se om det är bättre, haha.

Jonas Gustavsson