Semjonovs: "Hade detta som mål"

25 januari 2022 14:30

Succéspelaren Maksim Semjonovs berättar om chansen han väntat på, produktionen i AIK, förtroendet, nästa steg och den väntande brödrakampen.


Maxim Semjonovs väntade på den allsvenska chansen i höstas.

När den väl kom så tog han tillvara på den.

Rejält.

Den produktive Lindlöven-forwarden lånades in till AIK och gjorde mål direkt i debuten. Han såg länge ut att vara målskytt även i den andra matchen, men det korrigerades senare då hans skott gick via Fredric Weigels byxa och in i mål. Efter det gjorde han mål i sin tredje, fjärde och femte match också. Poäng i fem raka matcher, alltså.

Succén var total och AIK lyckades också plocka in Semjonovs för resten av säsongen.

– Kul, väldigt kul att spela i AIK resten av säsongen, säger Maksim Semjonovs.

– Jag hade som mål den här säsongen att få chansen i HockeyAllsvenskan, så det var enormt kul att det blev så.

Snacka om att du tog chansen också?
– Ja, det var kul att det fungerade från start.

I AIK fick Semjonovs omgående förtroende att vara den offensiva spelare han vill vara. Han placerades inte minst i powerplay där han hittade en fin position som skytt i ena tekningscirkeln.

– Jag är tacksam för att jag fått det här förtroendet direkt och har fått visa mina styrkor. Poäng ger självförtroende och det var skönt att få in lite mål i de första matcherna. Min styrka är att hitta positioner att skjuta ifrån. Jag ska skapa lägen och avlossa skottet.

Ser du dig själv som en målskytt?
– Ja, kanske. Det är lite svårt att svara på. Jag försöker vara så komplett det går.

Maksim Semjonovs, son till profilen Alexander Semjonovs, föddes i Tyskland, hamnade sedermera i Umeå innan familjen landade i Arboga där han vuxit upp. Under ungdomsåren hamnade 21-åringen till slut i Örebro där han också fick SHL-debutera.

Därefter har han spelat i HockeyEttan med Lindlöven.

I fjol blev det 43 poäng på 40 matcher och en förhoppning om HockeyAllsvenskan...

– Jo, det är klart jag hoppades på det i somras, men det blev inget. Kanske ville jag upp lite väl snabbt. Jag landade i att jag skulle fortsätta i Lindlöven, fortsätta utvecklas och få mycket speltid. Jag har trivts väldigt bra där, säger han.

– Men när chansen i AIK dök upp var det ingen tvekan om att ta den.

Vad är ditt nästa steg?
– Det är att bevisa mig som etablerad spelare på den här nivån. Leverera match in och match ut. Göra det som krävs för att stanna här och sedan blicka mot nästa nivå. Alla, och jag själv, vill nå så långt det går.

28 januari väntar en speciell match.

Då ställs AIK mot Troja, och Maksim ställs mot brorsan Roman Semjonovs.

– Det blir kul, säger han.

– Det skiljer sex år mellan oss men vi har alltid tävlat mot varandra. Nu när vi blivit äldre så är det jämnare mellan oss, och vi kör mycket träning tillsammans under somrarna. Vi sporrar och triggar varandra.

Vem vinner brödrakampen?
– Det gör jag och AIK, det känns verkligen som att vi som lag är på gång.