Transferveckan: "Spets med rätt rutin"

4 juni 2021 10:30

Varje fredag så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan där du enkelt kan se vad som har hänt lag för lag.


En ny transfervecka har passerat - och en av veckans mest aktiva klubbar har varit HV71.

HV71 gör sin första säsong i HockeyAllsvenskan kommande vinter och det är inget snack om att den småländska storklubben, som vunnit fem SM-guld sedan 1995, siktar på toppen och att sopa hem hela slutspelet nästa vår.

Att ramla ur SHL och ta sig upp direkt igen är dock ingen enkel uppgift.

Sedan 2005 då HockeyAllsvenkan drog igång så har bara två lag lyckats ta sig upp direkt igen: Södertälje (åkte ur 2006, gick upp 2007) och Leksand (åkte ur 2015, gick upp 2016). Det trots att flera lag som åkt ur satsat hårt på att gå upp direkt.

Det är snårigt att ta sig upp.

Hur se HV71:s satsning då ut?

Jo, det finns en detalj som sticker ut i lagbygget som kan sammanfattas med "spets med rätt rutin".

HV71 har värvat meriterade spelare men en gemensam nämnare är att alla spelare utom en i truppen just nu - som består av arton spelare - har lirat i HockeyAllsvenskan tidigare (det är bara Nichlas Torp som saknar allsvensk rutin). Många spelare brukar tala om att det är skillnad mellan SHL och HockeyAllsvenskan, inte bara kvalitetsmässigt utan strukturmässigt, det är mer tuta och köra där skridskoåkning och arbetsetik ofta ger större utslag än skicklighet och finess. Kort sagt: ska man lyckas i HockeyAllsvenskan så gäller det att slita, för det går inte lira sig igenom ligan. Att plocka in spelare som vet vad ligan handlar om kommer ge HV71 en kort acklimatiseringsperiod.

Vi har sett exempel tidigare på klubbar som värvat in äldre meriterade spelare som fått problem med spelet i HockeyAllsvenskan.

HV71 ser inte ut att falla i den fällan.

Klubben har värvat in spelare som spelat i HockeyAllsvenskan tidigare och inte minst flera spelare som levererat stort i ligan i närtid, inte minst Marcus Karlström, Måns Lindbäck och Tyler Vesel som alla var toppspelare i ligan gångna vintern. Fredrik Forsberg sköt 32 mål för två år sedan, den femte bästa målnoteringen någonsin i HockeyAllsvenskan. De där lirarna är ren och skär allsvensk toppklass.

Daniel Norbe och Jesper Kokkonen - som kommer från tyngre vintrar - visade för två år sedan toppklass i HockeyAllsvenskan och drivs av en revanschlust att visa sin rätta klass igen.

HV71:s lagbygge ser riktigt bra ut på pappret och det vimlar av spelare med HV-hjärta som kommer blöda för klubbmärket, men en lika viktig faktor kan mycket väl vara den allsvenska rutinen. Där har HV71 bunkrat upp på ett bra sätt.

LAG FÖR LAG - DET HAR HÄNT!

TRANSFERCENTRALEN

» Transfercentralen 2021