Tuurala: "Det här är ett lagarbete"

8 augusti 2020 09:00

Väsby är klara för sin första säsong någonsin i HockeyAllsvenskan - men klubben har mycket rutin från spel i näst högsta divisionen. "Det här blir en härlig utmaning för oss", säger ordföranden Jukka Tuurala.


Vilda Väsby.

Det är ett välkänt begrepp i svensk ishockey.

Det var 1986 som klubben chockade hela landet när man avancerade till dåvarande Elitserien. Det blev bara ett år i finrummet, men askungesagan har levt kvar sedan dess.

Nu skriver Väsby ny historia.

Laget är klart för spel i HockeyAllsvenskan för första gången sedan ligan drog igång 2005. Klubben tar degraderade Karlskronas plats.

– Vi har haft som plan att bygga en ekonomi, en organisation och ett lag för att kunna ta det här steget. Det är enligt plan, men kanske kommer något år tidigare än vi hade väntat oss. Laget gjorde en jätteprestation förra säsongen. Jag säger laget, för det var verkligen en laginsats. Vi tänker fortsätta på samma linje i HockeyAllsvenskan, det här är ett lagarbete, säger Jukka Tuurala.

– Historiskt sett så är Väsby ett lag för den här nivån. Föreningen har över 50 säsonger i näst högsta eller tredje högsta serien.

Jukka Tuurala har varit engagerad i klubben i runt femton år och varit ordförande under två år.

Han har sett en klubb gå igenom en svacka för att sedan bygga upp en styrka som lett till spel i HockeyAllsvenskan.

– Vi hade en svacka runt 2010. Några år tidigare var det nära att vi gick upp i HockeyAllsvenskan, men vi föll på målsnöret. En del som drev föreningen tröttnade. Det är fullt naturligt. Vi var till och med nere och vände i division två ett år. Nu har det vänt och vi ser framgång på alla fronter, säger han.

– Vi är en förening på väg framåt och vi har utvecklats under många års tid. Vi i har fått ett uppsving på ungdoms- och juniorsidan och har nu lag i alla ålderskullar, hockeyskola, flicklag, rekreationslag, veteranlag och två juniorlag utöver A-laget. De senaste åren har vi gått plus ekonomiskt och förra säsongen gjorde vi det bästa resultatet någonsin. Vi kan budgetera inför HockeyAllsvenskan med trevliga siffror.

Ekonomin är viktig?
– Ekonomin är ofta akilleshälen i idrottsföreningar. Vi vill ha en stark ekonomi som sedan ska bygga en stark sport, istället för tvärtom. På lång sikt måste man jobba så och det har varit framgångsrikt för oss.

Samtidigt är Jukka Tuurala medveten om att det finns utmaningar inför säsongen som kommer.

– Vi måste bygga en organisation för HockeyAllsvenskan och det är en utmaning, men samtidigt en uppgift som vi gärna tar oss an. Vi hade gärna sett en del utveckling av vår arena. Den behöver moderniseras. Den är från mitten av 70-talet. Vi har ett gott samarbete med kommunen och hoppas komma vidare på den fronten.

Sportsligt så hade Väsby en spikad trupp inför spel i HockeyEttan när beskedet om uppflyttning till HockeyAllsvenskan kom.

Tanken är att komplettera truppen med allsvensk rutin.

– Vi bygger vidare från grunden vi har. Det är inte mer än rätt att spelarna som gjorde det bra ifjol ska få chansen nu. Vi gör ingen toksatsning, men fyller på med lite rutin. Vi har pratat om att ta in fem, sex spelare.

Klubben ser fram emot HockeyAllsvenskan.

– Vi ser detta som en härlig utmaning och en stor möjlighet för alla våra spelare att utvecklas. Vi ser fram emot detta med ödmjukhet, men jag tror inte det kommer vara hälsosamt för någon att underskatta oss, säger Tuurala.

Brukar ni inte vara underskattade?
– Haha, jo. Så är det ju. Experter brukar inte tro på oss.

Ni lyckas ändå?
– Absolut. Det vill vi göra nu också. Vi kommer kämpa om segern i varje match. Vi vet att vi har många spelare som inte spelat i HockeyAllsvenskan innan, men vi förstärker med lite rutin. Vi tror på det här.

Väsby gör ett spännande intåg i HockeyAllsvenskan - och höjdpunkterna blir givetvis matcherna mot storklubben AIK.

– Ja, man kan nog gissa att det blir de häftigaste matcherna under säsongen. Vi längtar redan, säger Jukka Tuurala.