Beslut: Deilert stängs av sex matcher
Publicerad: 2019-11-05
Björklövens Alexander Deilert stängs av sex matcher efter en "checking to the head" i matchen mot Västerås.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, 2019-11-01, åläggs Alexander Deilert, IF Björklöven, följande straff för checking to the head:

Avstängning fr.o.m. den 2 november 2019 t.o.m. den 22 november 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning. Böter om 25 875 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Alexander Deilert.

Anmälan: Med 3.36 kvar av den andra perioden är #25 i VIK (Bergman) på väg mot en lös puck vid långsargen i mitten av sin försvarszon. Han är först fram vid pucken och slår ut den med båda händerna på klubban, # 8 Deilert kommer då med hög fart och är aningen sen in i situationen. Deilert spelar ej mot pucken utan delar ut en tackling med uppåtgående rörelse och träffar Bergman i ansiktet med sin axekåpa. Tacklingen är våldsam och medför stor skaderisk. Dock spelar Bergman vidare i matchen.

Alexander Deilert: Jag kommer mot VIK spelare #25 och ser tidigt att han ser mig åka mot samma puck. I sista sekund beslutar jag för att försöka gå på kropp men det är absolut inte min mening att skada eller träffa huvud med tacklingen. Jag är väl medveten om att det är en oschysst tackling och jag är djupt ångerfull att jag fullföljde den. Fötterna lyfter efter att jag träffar honom och det beror på att han inte förbereder sig för att bli tacklad och är väldigt låg i situationen. Det är väldigt svårt att avbryta en tackling när man har hög fart. Jag tycker spelare har ett ansvar att förbereda sig för att ta emot en tackling, då hade denna situation sett annorlunda ut. Det finns olika aspekter jag skulle vilja att ni tar i beaktning när ni bedömer mig idag. Jag blev otroligt hårt bestraffad min första avstängning på försäsongen mot MoDo 29/8-2019. Den tacklingen medgav både tränare Björn Hellqvist och Per Styf samt spelare Rosdal att den tog i bröstet och ingen armbåge var uppe. Även domare Pierre Schilken medgav vid samtalat efteråt att han tyckte att den var hårt bedömd och att han inte var helt säker på om den tog i huvudet eller bröst. Han tyckte i efterhand efter att hört våra versioner att det hade räckt med game. Men p.g.a. bristande videosekvenser så valde disciplinnämnden att gå på domarens version då domarna stod väl placerade. Jag trodde aldrig förseelsen skulle ändras till match-penalty i efterhand och tog mig därför inte tiden att samtala med varken spelare eller domare direkt efter matchen. Det hade kunnat räcka för att få en tydligare klarhet i vad som verkligen hände. Sen förstår jag självklart att ni måste göra er bedömning utefter det material ni har och det respekterar jag men i detta fall blev det otroligt fel. Bristen på videosekvenser i hockeyallsvenskan är ett problem och ibland är det svårt för domare att se allt. Jag åkte själv på en hjärnskakning för en tackling rakt upp i huvudet mot Kristianstad borta den 6/10-2019. Den höll mig borta från spel i över 3 veckor men i den situationen missade domaren helt att se något och ingen anmälan gjordes trots att jag bad domaren titta på situationen. Jag är som sagt djupt ångerfull och tycker att tacklingen mot Marcus Bergman är ett solklart match-penalty. Jag önskar bara att ni kan se helheten och inte bedöma mig hårdare som en återfallsförbrytare. Det har aldrig varit min avsikt att skada någon varken den första gången eller denna gång och jag är glad och tacksam för att ingen skadats. Jag har tagit otrolig lärdom av detta och jag vill aldrig sätta mig i denna situation igen.

Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Alexander Deilert utdelade en tackling som träffade motspelaren i huvudet. Tacklingen bedöms vara våldsam, vårdslös och obehärskad och bör därför leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara sex matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Tacklingen träffar huvudet
– Tacklingen utdelades med uppåtriktad kraft
– Tacklingen medför mycket hög skaderisk
– Det är fråga om återfall i liknande typ av förseelse, se ärende D-SIF-008409

SITUATIONEN

HockeyAllsvenskan