Thelin: "Jag växer när någon tror på mig"
Publicerad: 2018-09-27
Joakim Thelin har fått en blixtrande start på säsongen. En stor del i det är ett ökat självförtroende som kommit med ett stort förtroende från lagledningen.

Onsdagen slutade med förlust mot Pantern och noll mål från den egna klubban, men inledningsveckan i HockeyAllsvenskan kan ändå inte annat än stämplas som en enorm succé för Joakim Thelin.

Forwarden har tagit sin nya klubb Oskarshamn med storm.

26-åringen sköt matchvinnande 4-3 och avslutande 5-3 i tom bur i hemmapremiären mot Södertälje.

Han gjorde sedan både 1-1 och avgörande 2-1 på övertid när Västerås bortabesegrades.

Två matchvinnande mål och totalt fyra fullträffar i de två inledande omgångarna alltså.

– Det är alltid skönt när det lossnar tidigt på säsongen så att man slipper åka runt och fundera. Det är bara att hoppas att det fortsätter, säger Joakim Thelin.

Thelin är en rejäl forward - 194 cm, 91 kg - som verkligen dragit fördelar av storleken i inledningen. Inte minst mot Västerås, där han använde kroppen som täckmantel för pucken vid båda målen.

– Jag har stora skridskor och står stadigt, det har stor del i det. Annars är fysiken något som jag jobbat hårt på att förbättra. Jag tar steg för steg, men har fått utdelning på träningen vilket har synts på tester, säger han.

Kan du bli mer fysisk i din spelstil?
– Ja, det fysiska spelet är inte någon styrka i grund och botten, det är något jag jobbar på. Jag vill kunn utnyttja min storlek ännu mer.

Hur är det med speed kontra storlek?
– Jag har alltid varit ganska bra på skridskorna, men det tar lite tid att trampa igång med tanke på att jag är så lång och har så många kilon att släpa runt på.

{!A}

De två senaste säsongerna har Joakim Thelin spelat i AIK - samma klubb som hans pappa Mats Thelin blev en ikon i och den klubb som han har närmast hjärtat.

Många spådde att det stora genombrottet skulle komma ifjol, men så blev det inte.

– Jag kände mig i bra form och det gick okej i träningsmatcherna, men jag vet inte… det fungerade inte som jag föreställt mig, säger han.

– Jag fick väl egentligen aldrig ut det spel som jag kan spela i AIK. Jag fick aldrig någon utdelning. Det kändes som att det låste sig i två år. Det lossnade i vissa matcher men sedan låste det sig igen. Jag var lite fast men jag vet inte vad det berodde på. Jag ville så gärna spela och leverera i AIK, det kanske var därför det låste sig. Jag vet faktiskt inte. Jag har inget bra svar.

Det kändes som att du hamnade långt ner i hierarkin ifjol?
– Ja, AIK hade väldigt bra forwards som varit i ligan några år, mer än vad jag varit. Många var väldigt bra så det var tufft.

Kände du att du behövde ett miljöombyte?
– Alltså, hade jag fått bestämma själv så hade jag gärna stannat i AIK. Det är en klubb jag känner enormt mycket för, men jag fick inte vara kvar. Jag hade inget val och därför blev det inget svårt beslut att lämna. Det blev ett miljöombyte oavsett vad jag ville. Men Oskarshamn blev ett bra val för mig, jag trivs utmärkt så här långt.

Varför blev det Oskarshamn?
– Det började väl egentligen med att Victor Öhman tyckte att vi skulle spela tillsammans igen som vi gjorde i Västervik. Han var på mig dagligen ett tag. Vi känner varandra väldigt bra. Sedan hörde Per Kenttä av sig och gav mig bra intryck. Han ville satsa på mig i en ganska stor roll från start så när det väl blev ett konkret förslag så var det inte mycket att fundera på.

{!B}

Tiden i Oskarshamn har blivit en nystart.

Inte minst för självförtroendet.

– Självförtroendet är en viktig del i idrottandet. Jag har väl inte haft det bästa självförtroendet de senaste säsongerna. Jag har varit försiktig med pucken och nästan varit rädd att göra något för att det kan leda till ett misstag. Någonstans har jag känt att jag kanske blir bortplockad om jag gör ett misstag, och då vågar man ingenting till slut. I år har jag börjat bra och har fått göra lite fel utan att straffas för det, och det känns väldigt bra. Självförtroendet är bättre än på länge, säger Thelin.

– Den största delen till att självförtroendet blivit bättre är förtroendet i Oskarshamn. När jag känner att jag har en sportchef och tränare som tror på mig så växer jag. Jag vågar göra det lilla extra. Jag vet vad jag kan, det gäller bara att få och våga göra det.

Joakim Thelin medger att det kan vara jobbigt att spela för ett lag som man samtidigt är supporter till, som det var i AIK.

– Det är inte alls omöjligt att det blir att man vill lite för mycket när man kan påverka utgången för klubben man har närmast hjärtat. Viljan blir så stor att det kanske inte blir helt rätt alla gånger. Man vill så gärna att det ska gå bra för sitt lag, säger Thelin.

– Jag känner inte lika stor press på mig själv i Oskarshamn. Jag kan slappna av lite mer. Jag vill vinna lika mycket och spela lika bra, men kan slappna av lite mer.

{!D}

Då är frågan - fortsätter Joakim Thelin leverera i vinter?

– Det ska jag verkligen försöka göra, säger han.

– Samtidigt spelar det egentligen ingen roll hur många mål eller poäng jag gör, jag vill bara spela mycket, göra bra ifrån mig och känna att jag presterar bra ishockey. När man gör de sakerna bra så brukar poängen komma också. Jag vill vara delaktig till att laget går bra.

Men du är en offensiv forward?
– Ja, jag är offensivt lagd i grunden, men jag har jobbat mycket med defensiven och tycker att jag blivit mer komplett. Jag vill vara en allroundforward med offensiva spetskvaliteter.

Och du gör gärna mål?
– Det har jag absolut inget emot. Ifjol hade jag massor av lägen som jag brände så skönt att få börja med lite stolpe in-matcher. Då växer man som spelare och individ.

Han har gjort alla fyra målen hittills med samma klubba.

Den enda han har just nu.

– Det ska komma fler klubbor, men den här använder jag så länge den håller. Jag får sätta på lite metalldelar eller något så den inte går av, säger han och skrattar.

– Jag är inte speciellt skrockfull, men jag är otroligt noga med klubborna. De ska vara på ett speciellt sätt. Jag har ingen egen vinkel eller så, men det ska vara förstärkta blad, fyrkantiga skaft och en del andra detaljer. Det är viktigt.

Jonas Gustavsson