Panelen: "Mora är blytunga bakåt"

2 september 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Moras lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Elin Bergvik Eriksson, journalist Dalarnas Tidningar
Johan Adamsson, journalist på hockeynews.se
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om Moras silly season?

Elin Bergvik Eriksson: Mycket har väl följt mallen för hur det brukar se ut för ett degraderat lag. Mora har försökt att behålla flera spelare från senaste säsongen (från den realistiska kategorin), letat och funnit nya namn från en division under och man har slängt fram höstplånboken redan i augusti för att knyta David Goodwin till sig. Jag tror dock att höstens silly season kan bli den mest spännande – efter att klubben fått lite kvitton på sin yngsta och mest vågade chansvärvningar.

Johan Adamsson: Man kan väl säga att den har varit händelserik, precis som det brukar bli när ett lag åker ur en serie. De flesta av förra säsongens spetsspelare har lämnat och nye tränaren Jeff Jakobs har en hel del jobb framför sig för att få ihop detta nybygge. Men det ser ändå ganska intressant ut, en bra mix mellan ungt och gammalt, offensivt och defensivt, både på back- och forwardssidan.

John Wikberg: Moras lagbygge har försämrats rejält, men det är fullt naturligt till följd av degraderingen till SHL. MIK har ändå fått ihop ett - med allsvenska mått mätt - riktigt bra lag. Det är inte nyförvärven som sticker ut mest i sig, utan det faktum att masarna har fått behålla några viktiga spelare från förra säsongens trupp. Peter Iversen har gjort det bra utifrån förutsättningarna.

Vad är Moras styrka?

Elin Bergvik Eriksson: Man är blytunga bakåt, med Adam Masuhr och Viktor Amnér som de två stora affischnamnen. Även om det kanske inte sett klockrent ut under inledningen av försäsongen. Men får Mora ihop det har man seriens bästa backuppsättning i min bok.

Johan Adamsson: Backsidan tycker jag faktiskt ser spännande ut för att vara på den här nivån. Adam Masuhr och Viktor Amnér kommer att ta täten och resten lär följa efter.

John Wikberg: Backbesättningen är Moras starkaste kort på förhand. Den imponerar något oerhört och tillhör definitivt HockeyAllsvenskans toppskikt. Jag anser att MIK till och med har en bättre backsida än Oskarshamn. MIK:s besättningen är väldigt spetsig och har gedigna kvaliteter över hela rinken.

Vad är Moras svaghet?

Elin Bergvik Eriksson: I dagsläget skulle jag säga chansvärvningarna i offensiven. Mora har investerat i en hel hop spelare från division 1 som gjort bra ifrån sig ett seriesteg ned. Frågan är om de kan leverera på likvärdig nivå i HockeyAllsvenskan. Lyckas man få ur maximalt ur spelare som exempelvis Måns Carlsson (42 poäng i Vimmerby) och Jesper Ylivainio (47 poäng i Boden) ser dock mycket med ens bättre ut. Men det är ju just det. De är oprovade killar som aldrig testat vingarna på den här nivån.

Johan Adamsson: Jag vet inte om jag vill säga att målvaktssidan är en svaghet, men jag tycker det finns vissa frågetecken där. Både Isak Wallin och Olof Lindbom är ganska unga och ingen av dem har egentligen varit förstemålvakt på seniornivå tidigare.

John Wikberg: Målvaktssidan är visserligen tämligen spännande, men grymt orutinerad. Det är - tillsammans med att det inte direkt kryllar av offensiv spets på forwardsfronten - MIK:s främsta orosmoln som läget är nu.

Vem blir årets poängkung i Mora?

Elin Bergvik Eriksson: Emil Bejmo. Var grym under säsongen då Mora tog steget upp där han stod för 30 (16+14) poäng. Känslan är att han även har mycket att revanschera på sett över de två senaste säsongerna i SHL.

Johan Adamsson: Det är lockande att säga Emil Bejmo som jag antar känner en stor revanschlusta efter förra säsongen, men jag är svag för Daniel Ljunggren så jag väljer honom. Jag tror att han är mogen uppgiften att leda en lite större klubb än Tingsryd och Almtuna.

John Wikberg: Johan Persson. En spelare som stundtals har gjort bra ifrån sig i SHL, men haft väldigt otur med skador. Persson kommer vara en stark offensiv kraft om han får vara hel.

Vem blir årets utropstecken i Mora?

Elin Bergvik Eriksson: Man ska alltid hoppas och lyfta kidsen. Så jag hoppas på att Olof Lindbom får blomma ut ordentligt i målet – och att han kniper en av Monténs JVM-platser i vinter.

Johan Adamsson: Jag hoppas att det blir någon av Hockeyettan-värvningarna. Av det jag såg av Jonathan Granström i Visby i fjol tror jag att Mora kan ha gjort ett fynd på backsidan, men även Jesper Ylivainio har potential att bli en attraktion.

John Wikberg: Jesper Ylivainio. En genuin artist med ett högt "hockey-IQ". Han kommer leverera även i HockeyAllsvenskan om han får rätt roll och nog mycket förtroende.

Hur går det för Mora i år?

Elin Bergvik Eriksson: Min vilda chansning är att man kommer cirkulera kring mitten av tabellen.

Johan Adamsson: Det finns en del frågetecken och “om”, vilket gör att jag inte tror att Mora kommer utmana i den absoluta toppen i vinter. En placering någonstans mellan 5-8 känns rimligt.

John Wikberg: Mora blir ett topp fem-lag i HockeyAllsvenskan, men känns inte som ett lag för ett SHL-avancemang redan nästa år. Det krävs fler "mönsterbrytare" för att MIK ska gå hela vägen.

» #14lag14analyser