Wernblom: "Inte klar med den här ligan"

23 juni 2020 09:00

Lukas Wernblom är klar för spel i Mora och nu berättar talangen om klubbvalet, tidiga debuten, väntan på genombrottet, vilken position det blir i nya klubben och förväntningarna på offensiven.


Lukas Wernblom har spelat allsvensk hockey i fyra år och redan hunnit med 141 matcher i MODO och Västervik.

Det anmärkningsvärda?

Grabben är bara 19 år...

Wernblom, som är klar för spel i Mora till kommande säsong, känns trots sin ålder och trots att han fram tills nu varit junior redan som en rutinerad allsvensk spelare.

– Rutinerad... nja, det vet jag inte, även om jag är medveten om att jag varit med ett tag. Jag känner mig absolut inte klar med HockeyAllsvenskan. Jag har mer att visa, inte minst offensivt. Både jag och min omgivning flyttar fram förväntningarna inför kommande säsong, och det känns rätt, säger Lukas Wernblom.

Wernblom har länge varit stämplad som en stortalang, men det stora genombrottet har inte kommit ännu.

– Det kan jag hålla med om, säger han.

Det surras om att många väntat på ditt genombrott länge nu, men du har ju faktiskt varit junior fram till nu... vad känner du själv kring förväntingarna som funnits på dig?
– Alltså, jag vet inte om jag tänkt på vad andra tycker, jag sätter höga krav på mig själv. Jag vet inte vad jag ska säga mer än att offensiven inte lossnat för min del ännu.

Wernblom skapade rubriker hösten 2016 när han som första spelare född på 2000-talet gjorde debut i någon av de två högstaligorna i Sverige. Strax därefter blev han också den första 2000-födda spelaren att göra mål.

Då surrades det friskt om MODO-talangen.

– Det där är ju ett tag sedan men visst var det häftigt att komma upp tidigt och få chansen. Det blev inte så mycket spel, men jag fick sprida lite energi till laget och ta en plats som rollspelare. Det var kul.

I höstas blev det bara fem matcher i MODO innan han lånades ut till Västervik där han spelade resten av säsongen och levererade 16 poäng på 46 matcher.

– Den gångna säsongen var stundtals bra, stundtals mindre bra. Jag fick förtroende och tog spelmässiga kliv framåt, men fick inte det omvandlat till poäng. Jag vågade hålla i pucken lite mer, men det syntes inte i statistiken, säger han.

Varför lämnade du MODO för Västervik?
– Jag såg en möjlighet att få komma till Västervik och ta en stor roll. Den chansen ville jag ta. Jag fick spela mycket och blev ett steg i rätt riktning.

I höst blir det alltså spel i Mora och då hoppas Lukas Wernblom framförallt att den offensiva produktionen ska komma igång.

– Viktigast är så klart att ta kliv spelmässigt, men samtidigt har jag alltid producerat mer poäng än jag gör just nu. Jag ska försöka få det att lossna i Mora. Ibland kommer jag in i stim då allt går in men det är svårt att peka på varför det blir så. Jag ska försöka hamna i det där flowet oftare, jag har mer poäng att hämta i mitt spel, säger han.

Varför blir det Mora?
– Det kändes rätt från första början när jag snackade med dem. Vi kommer ha ett spännande och ungt lag, och det känns som en bra miljö för mig.

Du har lirat både center och forward tidigare, vad blir du i Mora?
– Jag och Johan Hedberg (tränare) har snackat lite löst om det och då har vi varit inne på att jag ska spela forward. Sedan får vi se hur det blir. För mig spelar det inte så stor roll. Det finns för- och nackdelar med både och. Jag kör där tränaren säger att jag ska spela.

Lukas pappa är ingen annan än gamle storspelaren Magnus Wernblom, en rivig spelare som älskade när det hettade till på isen och som ofta hamnade i verbala duster med motståndare.

Även Lukas Wernblom har omnämnts som en retsticka.

– Haha, det har blivit mindre av den varan genom åren. Första åren kan jag köpa att jag kallades det, jag försökte störa motståndarna en hel del då, men det har inte varit så mycket på slutet. Jag fokuserar på annat nu. Jag brukar vara lite bättre om jag är lite hetare, men det gäller att hitta en balans i det där också och där tycker jag att värderingarna blivit bättre med åren.

På tal om pappa Magnus Wernblom.

Han har det allsvenska målrekordet för en säsong med 37 fullträffar från HockeyAllsvenskans premiärsäsong 2005/06.

Hur länge är han målbäst i familjen...?

— Haha, det får vi se. Jag har nog en bit dit som det ser ut idag. I framtiden så kanske jag ta det, vi får se, säger Lukas Wernblom.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!