3 nycklar: "Försvarsspelet måste sitta"

15 september 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Vita Hästen i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


FÖRSVARSSPELET

Vita Hästen har renoverat hela målvakts- och backsidan till den här säsongen. Målvaktssidan känns lovande, både Jesper Myrenberg och Adam Ohre har visat klass i ligan tidigare, om än i små smakbitar. De har potential att blomma ut till något riktigt bra.

Det är fler frågetecken kring backsidan. Alla backar är alltså nya, och bara Alexander Falk spelade i ligan förra säsongen. Vid sidan om honom så är det bara Victor Björkung som lirat i HockeyAllsvenskan tidigare. Det är alltså mycket nytt och många oskrivna kort, där klubben satsat på unga spelare på uppgång i kombination med en trio nordamerikaner.

Att få ihop försvarsspelet och få utveckling på samtliga backar känns som den absolut största nyckeln för Vita Hästen i år.

LUGN OCH RO

Det var rörigt i Vita Hästen förra säsongen. Klubben värvade initialt ihop ett lag, men valde sedan att plocka in ett gäng NHL-lån vilket gjorde att vissa värvningar tidigt fick flytta på sig. När NHL-lånen sedan försvann fick truppen lappas ihop med nya spelare. Kort sagt: omsättningen var väldigt stor. Det var många spelare in och ut. Eller som tränaren Tony Zabel summerade det nyligen: "det kändes som vi hade jobbat med 2,5 lag under säsongen".

En viktig nyckel för Vita Hästen i år är således lugn och ro. Att hålla ihop laget och gruppen, skapa en stark lagkänsla, och bli den där maskinen som man var för två år sedan (då det också gick väldigt bra). Zabel har erkänt att det var oerhört svårt att få ihop gruppen i fjol.

Just Tony Zabel behöver också mer lugn och ro, vilket det känns som han får i år. De två senaste säsongerna har han varit både tränare och sportchef, men nu har klubben inrättat en sportgrupp och lyft av sportchefsrollen från hans axlar, vilket gör att han kan fokusera på tränarjobbet. En av Zabels styrkor som tränare är individuell utveckling och att klubben får utväxling på alla unga spelare är viktigt med tanke på att det finns många orutinerade och oprövade kort i truppen.

TRANSATLANTERNAS KLASS

Vita Hästen har värvat in nordamerikansk spets till i år.

Därmed är givetvis en stor nyckel att de fem transatlanterna orka bära tunga roller och spela kvalitativa minuter. Chad Butcher och Corey Mackin har inledningsvis bildat toppkedja med rutinerade Marcus Eriksson, och den trion ska dra ett stort offensivt lass. På backsidan finns Colby Sissons, Jonathan Racine och Brandon Fehd, tre backar med olika profiler men som alla ska bidra med mycket i sina roller.

Transatlanterna behöver lyckas för att Vita Hästen ska lyckas, är känslan.