Matchguide: Glödhett derby i Örnsköldsvik

9 januari 2019 10:00

Onsdag och full omgång i Sveriges mest underhållande liga! Hur går det i heta derbyt mellan MODO och Björklöven? Vad hittar Jens Jakobs på i sin Almtuna-debut? Tar Vita Hästen en ny seger? Vinner Samuel Ersson i Västerås sin tionde raka match? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Pantern - Vita Hästen, Malmö Isstadion
19.00 Västerås - Karlskrona, ABB Arena
19.00 Karlskoga - AIK, Nobelhallen
19.00 Västervik - Almtuna, Plivit Trade hallen
19.00 MODO - Björklöven, Fjällräven Center
19.00 Tingsryd - Leksand, Nelson Garden Arena
19.00 Södertälje - Oskarshamn, Scaniarinken

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder MODO mot Björklöven ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Linus Lundin, MODO, och Jacob Peterson, Björklöven.
» Även fokus på matchen mellan Karlskoga och AIK.
» Spelarkorrarna Johan Eriksson, Modo, och Jonas Emmerdahl, Björklöven, bjuder på inside-material.
» I första pausen blir det en längre intervju med MODO-tränaren Björn Hellkvist.
» I andra pausen är det fokus på kvällens fulla omgång.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

PANTERN - VITA HÄSTEN

Det har äntligen börjat vända för Vita Hästen. Efter åtta raka förluster och bara två gjorda mål på sju matcher så har laget nu inlett 2019 med två raka segrar och nio gjorda mål.
Laget är alltjämt sist i tabellen och det är 15 poäng upp till kvalstrecket. Nu ställs man mot Pantern som ligger precis ovanför strecket, och en seger skulle minska glappet till tolv poäng och ändå skjuta in lite hopp i jakten uppåt.
Pantern är i bra form med fyra segrar på de fem senaste matcherna. Nu har Malmö-laget dessutom flyttat tillbaka till nyrenoverade Malmö Isstadion där man övertidsbesegrade Västervik senast.
– Viktigt givetvis. Nu har vi vunnit fyra av de fem senaste matcherna, varav tre borta. Vi har startat det nya året med en seger och framförallt så vann vi när vi var tillbaka i Isstadion. Dessutom inför mycket publik, som stöttade oss på ett väldigt bra sätt, säger tränaren Viktor Stråhle till skanesport.se.
Stråhle tycker att Pantern är på rätt väg nu:
– Redan tidigt sa vi att det här är ett ungt lag som behöver tid på sig. Stabiliteten börjar komma. Fast det är ruggigt jämnt i tabellen.

Noterat:
» Pantern spelade utan Ruben Rampazzo, Axel Blomqvist, Alexander Pettersson och Oliver Olsson senast.
» Vita Hästen har värvat in Linus Andersson från Skellefteå och han gör debut ikväll. Axel Levander är avstängd. Senast spelade inte heller Wilhelm Westlund, Henrik Nyberg, Henrik Rommel och Mattias Kalin.

VÄSTERÅS - KARLSKRONA

I måndags var Samuel Ersson tillbaka mellan stolparna i Västerås efter sitt JVM-äventyr och då vann västmanlänningarna med 3-1 mot Leksand. 19-åringen har därmed vunnit nio raka matcher när han startat i kassen.
Återstår att se om Ersson kan vara tungan på vågen även i hemmamatchen mot Karlskrona.
Innan matchen mot Leksand, då Ersson var iväg på JVM, så förlorade VIK fyra av fem matcher.
– Det kommer inte gå fläckfritt hela säsongen. Det blir en tyngre period ibland. Sen tycker jag kanske att det målats upp lite väl mycket att vi är i dålig form, svacka hit och dit. Det kommer såna matcher också, men jag tycker vi visar i går (mot Leksand) att vi är tillbaka där vi ska vara, säger forwarden Sebastian Benker till vlt.se.
Sett över de nio senaste omgångarna så har Karlskrona vunnit och förlorat varannan match. Senast blev det förlust mot AIK så ska trenden hålla i sig krävs vinst mot Västerås.
Nyckelcentern Niklas Johansson, som igår skrev nytt kontrakt med klubben, menar att säsongen går in i en viktig fas nu:
– Jag tror jag pratar för hela gruppen att det är så vi ser på det. Alla lag spänner musklerna lite extra nu, matcherna blir lite tajtare och varje vinst och varje förlust är avgörande på ett annat sätt än tidigare, säger han till blt.se.

Noterat:
» Västerås har ingen rapporterad frånvaro.
» Karlskrona saknade Kyle Osterberg och Jörgen Karterud i förra matchen.

KARLSKOGA - AIK

AIK trivs inte på bortaplan just nu. Där har laget nämligen förlorat fyra raka matcher.
Å andra sidan har Karlskoga förlorat de två senaste hemmamatcherna, så oavsett resultat i matchen så blir det tal om ett trendbrott.
Ett trendbrott fick Karlskoga till redan i förra matchen. Efter tre raka förluster så lyckades värmlänningarna 2-0-vinna på bortaplan mot Björklöven.
BIK jagar också ett trendbrott mot just AIK då man förlorat de två tidigare mötena med klara siffror (5-2 och 7-3).
– Vi har en härlig utmaning framför oss. Det har varit tuffa matcher mot AIK tidigare under säsongen där vi har hamnat i tidiga underlägen. Det gäller att vi är med från start ikväll, säger tränaren Staffan Lundh till Karlskogas hemsida.
AIK har haft en skadedrabbad säsong men till matchen mot BIK så kan man för första gången sedan seriepremiären 21 september ta ut ett helt ordinarie lag bland utespelarna (målvakten Johannes Jönsson saknas fortfarande).
– Ja, och det har märkts på träningarna. Det har varit väldigt bra fart, energi och kvalitet, säger tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.

Noterat:
» Karlskoga får in JVM-spelarna Olle Eriksson Ek och Oskar Bäck i truppen igen. Viktor Lang, Fredrik Forsberg och Juliuz Persson är kvar på skadelistan och Nikola Pasic återvänt till Linköping.
» AIK har alla spelare med utom målvakten Johannes Jönsson som är kvar på skadelistan. JVM-backen Philip Broberg får vila ikväll och är kvar i Stockholm, skriver hockeypuls.se.

VÄSTERVIK - ALMTUNA

Häromdagen gjorde Almtuna klart med forwarden Jens Jakobs som nyligen spelade ut sitt korttidsavtal med AIK. Jakobs debutera ikväll och går in i förstakedjan med Tony Mårtensson och Viktor Hertzberg.
Almtuna jagar ett trendbrott. Laget har vunnit och förlorat varannan match de sju senaste omgångarna och ska nu försöka vinna två matcher i följd för första gången på en månad. Senast slog laget tillbaka Tingsryd med 3-2 efter att ha svarat för en stark vändning i tredje perioden.
Nu väntar Västervik på bortaplan.
– Vi har tittat på dem ganska mycket och det är ett skickligt offensivt lag. Det gäller att vi är lika tajta som mot Tingsryd (seger med 3–2 efter sent avgörande). Vi ska försöka stänga ned dem i mittzon så bra det bara går och sedan spelvända, säger tränaren Martin Gudmundsson till unt.se.
Västervik föll efter övertid mot Pantern senast, men har plockat poäng i sju raka matcher och är således i bra poängform.

Noterat:
» Västervik saknar alltjämt Andreas Frisk och Niklas Enberg.
» Almtuna får in nyförvärvet Jens Jakobs och han går in i förstakedjan med Tony Mårtensson och Viktor Hertzberg. Jesper Mångs, Simon Johansson och Tobias Hage finns på skadelistan.
» Västerviks Alfred Andersson har gjort mål i tre raka matcher.

» Läs mer på Västerviks hemsida
» Läs mer på Almtunas hemsida

MODO - BJÖRKLÖVEN

Rivalmöte och jakt på trendbrott.
Ja, det är mycket som står på spel när MODO och Björklöven möts. MODO har två raka förluster, och sex förluster på de åtta senaste matcherna, medan Björklöven förlorat de fyra senaste matcherna. Båda lagen parkerar betydligt längre ner i tabellen (femma och nia) än vad som var ambitionen, och ska det bli klättring måste poängplockadet börja på allvar nu.
Lagen har mötts två gånger under säsongen och MODO har vunnit båda derbyna som spelats i Umeå.
– De tidigare matcherna mot Björklöven har varit fysiska, småfula där det hör till att det ska ligga på gränsen och även fuskas på sina ställen för att ge laget fördelar. Vi har lyckats att ligga på rätt sida den gränsen och inte gått för långt över den eller satt oss själva i dåliga situationer på grund av egoistiska beteenden. Vi har gjort rätt saker och har vunnit matcherna, säger MODO-tränaren Björn Hellkvist till klubbens hemsida.
Björklöven jagar alltså dubbla trendbrott (fyra raka förluster och två raka nederlag mot MODO).
– Vi ska göra det som vi är bra. Det som vi gjort även när vi förlorat. Vi måste upp på stigen igen. Vi är tillbaka i energiflödet igen så det är upp på hästen igen, säger tränaren Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Noterat:
» MODO saknar Victor Aronsson som är långtidsskadad. Det är också frågetecken för Tobias Enström som precis blivit pappa.
» Björklöven får in Oskar Stål Lyrenäs och Lukas Ericsson i laget igen efter längre skadeperioder. Båda spelar troligen mot MODO. Simon Backman och Cody Murphy är kvar på frånvarolistan.

» Läs mer på MODO:s hemsida
» Läs mer på Björklöven hemsida

TINGSRYD - LEKSAND

Efter två raka segrar så åkte Roger Melin på sin första förlust som tränare i Leksand senast då dalalaget förlorade mot Västerås.
Nu väntar bortamatch mot Tingsryd. Studsar Leksand tillbaka?
Dalalaget innehar just nu åttondeplatsen i tabellen, den sista kvalplatsen, men det skiljer bara sex pinnar ner till Tingsryd som är nästjumbo.
– Det är jämnt och tight i tabellen, även uppåt. Vi ska vara glada för att vi är så pass bra med som vi är, trots förlustsviten som vi har haft, och vi är inställda på att resten av säsongen blir ett ständigt krig, säger centern David Rundqvist till Leksands hemsida, och ger sin syn på Tingsryd:
– Jag tycker att alla lag har ändrat sig ganska mycket under säsongen, så det är svårt att utgå från tidigare möten. Men jag vet att de har fått ihop laget bra på slutet och plockat en del poäng. Det blir alldeles säkert en jämn och tuff match.
Tingsryd har bara en seger på de fyra senaste matcherna och föll mot Almtuna senast efter att ha tappat en 2-0-ledning i tredje perioden till en snöplig 3-2-förlust.
– Det är alltid kul att möta Leksand, oavsett om de leder eller ligger sist. Med tanke på var vi ligger i tabellen är varje match jätteviktig, varje trea betyder oerhört mycket. Vi går in till den här matchen med en bra känsla och tror verkligen att vi ska vinna, säger forwarden Oscar Holst till smp.se.

Noterat:
» Tingsryd har Robin Olsson och Hannes Johansson på skadelistan. Backen Björn Karlsson meddelade häromdagen att han avslutar karriären.
» Leksand får tillbaka Tor Immo som varit avstängd i två matcher. Mattias Nilsson, Wilde Bröms, Mattias Ritola och Tobias Forsberg (spelar inte mer den här säsongen) saknas.
» Tingsryds Daniel Ljunggren har gjort mål i två raka matcher.

» Läs mer på Leksands hemsida

SÖDERTÄLJE - OSKARSHAMN

Efter tre raka segrar så föll Södertälje efter övertid mot Vita Hästen senast.
Nu väntar en tuff utmaning i form av serieettan Oskarshamn, men Södertälje vann senast lagen möttes. Den gången blev det 4-1 till SSK i Be-Ge Hockey Center.
– Men det är en ny match imorgon (idag) och det gäller att var påställda 100 procent och spela vårt spel i 100 procent i 60 minuter, möjligtvis 65. Vi är medvetna om att det kommer ett bra motstånd i serieettan imorgon (idag) och vi är ödmjuka i den kampen, säger assisterande tränaren Dennis Bozic till Södertäljes hemsida.
Oskarshamn är i kanonform och har vunnit åtta av de nio senaste matcherna.
– Södertälje blir en tuff och rolig utmaning och vi får se upp med Dyk och Meyer bland annat. Vi fokuserar främst på vår egen prestation och ju bättre den prestationen är desto bättre måste motståndaren vara för att slå oss. Vi har under hela säsongen hafte en hög lägstanivå och det är det som gör att vi över tid kan spela bra. Vi har en hög kravställning i vår dagliga verksamhet så att det ska bli ett beteende. Men även fortsättningsvis gäller det att behålla ödmjukheten, det är långt kvar av serien, säger Oskarshamns assisterande tränare Fredrik Hallberg till klubbens hemsida.

Noterat:
» Södertälje har Nicklas Grossmann, Marcus Bohman, Jacob Spångberg, Ludwig Blomstrand, David Åslin och Stefan Gråhns på skadelistan.
» Oskarshamn får tillbaka Adam Åhman från JVM. Även Filip Sveningsson är tillbaka men kan inte spela på grund av skada. Anton Björkman och Isak Pantzare finns på skadelistan sedan tidigare.
» Södertäljes Nicolai Meyer och Sebastian Dyk har gjort poäng i sju raka matcher.
» Oskarshamns Jonas Engström har gjort poäng i nio raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida
» Läs mer på Oskarshamns hemsida