Gudmundsson: "Vill både förädla och utveckla"
Publicerad: 2021-09-16
#14lag14analyser: Martin Gudmundsson har det tuffa uppdraget att ersätta Mattias Karlin i Västervik och berättar om föregångaren, förra årets uppehåll, truppen, transatlanterna och målsättningen.

En ny era börjar i Västervik.

Hyllade tränaren Mattias Karlin har lämnat klubben efter tio år fyllda av framgångar.

Går det ens att ersätta honom?

Nye tränaren Martin Gudmundsson ska försöka.

– Det är klart att jag hört allt om Mattias Karlin sedan jag kom hit, men det är mest från media. Från organisationen eller människor runt klubben har jag inte hört så mycket. Jag har full förståelse för att det snackas om det, Mattias har gjort ett fantastiskt jobb här, men vi ska inte glömma att han inte varit ensam. Det finns en organisation kring honom som också gjort väldigt mycket, säger Martin Gudmundsson.

– Jag vill fortsätta förädla det som redan finns här men det finns också saker att utveckla. Jag har lite nya tankar och idéer.

Vad är grunderna?
– Så länge jag sett Västervik i ligan så finns en aura av att underkasta sig jobbet och spela för märket på bröstet. Västervik har alltid uppträtt som ett tajt och homogent lag, och det ska vi fortsätta jobba med. Vi ska vara en stor familj som kämpar och sliter tillsammans.

{!A}

HockeyAllsvenskan är inget nytt för Martin Gudmundsson som tidigare varit huvudtränare i Almtuna, men det senaste året har han tagit det lugnt. Ett enligt honom viktigt uppehåll.

– Efter sista året med Almtuna så kände jag att jag behöver samla ihop mig lite och koppla av. Sista säsongen i Almtuna var påfrestande och en stor utmaning. Det var en stor press att hålla kvar klubben i HockeyAllsvenskan trots extremt små medel, och vi avslutade den säsongen med en trupp som var väldigt billig med allsvenska mått mätt. Det fanns lite alternativ som tränare efter den säsongen, men inget som kändes bra i magen, och jag valde att ta en paus, säger han.

– Under fem månader var jag ur bubblan. Jag var hemma och tog hand om familjen. Det blev en avkoppling från hockeyn. Jag samlade energi och reflekterade. Under tio år hade jag jobbat non-stop med hockeyn där det gott i ett. Jag mådde bra av en paus. Jag hoppade på Arlanda en sväng i våras och hjälpte dem, men det var bara ett par månader.

Varför blir det Västervik nu?
– Jag fick frågan av Emil (Georgsson, sportchef) i våras, och efter lite samtal så valde de att satsa på mig. Det känns väldigt kul.

Det finns flera paralleller mellan Almtuna och Västervik. Något som hade del i att Västevik ville satsa på Gudmundsson.

– Det är ingen jätteskillnad varken ekonomiskt eller organisatoriskt mellan klubbarna och Emil ville ha in någon som kommer från en liknande klubb där man haft liknande arbetsuppgifter. Jag är van vid att jobba i en miljö med mindre resurser där man får försöka jobba och utveckla det som finns till hands.

Nytt i båset alltså, men också väldigt mycket nytt i truppen. Hela sjutton nyfärvärv har plockats in.

Årets Västervik-lag följer de senaste årens mall: stor omsättning, utvecklingsbara spelare och ett knippe nya transatlanter.

– Det är en bra analys, säger Gudmundsson.

– Jag tycker att vi har fått ihop en jättebra trupp. Den är arbetssam och lyhörd. Det är viktiga grundpelare. För oss är det viktigt att komma samman och kämpa och slita tillsammans. Vi ska försöka skapa en så bra daglig verksamhet som möjligt, och lyfta den till en ny nivå jämfört med tidigare.

Som vanligt så är det många spelare som behöver ta nästa kliv?
– Precis, de vi plockat in tror vi mycket på. De får en annan typ av roll här än de kanske fått i tidigare klubbar. Flera kommer från större klubbar, medan vi är en mindre och familjär förening, och det gör att man känner sig mer sedd och uppskattad. Jag ser ett extremt engagemang från spelarna, de brinner verkligen för sin ishockey, och vi ska försöka bygga upp deras karriär.

{!B}

Som brukligt är laget kryddat med några transatlanter?
– Emil gör ett fantastiskt jobb med att hitta de här killarna som framförallt har bra karaktär. De jobbar hårt åt båda håll, är tuffa att spela mot, och passar bra in hos oss. De här killarna är vana vid en annan miljö och den proffsighet som de tar med sig hit är härlig att se. De ska vara viktiga spelare för oss. De här för att leverera och producera. Vår förhoppning är att de här killarna ska kliva fram och vara en avgörande faktor för oss när matcherna står och väger.

Känslan är att ni har bra med rutin i truppen också?
– Vi har nog ett av de äldre lagen i ligan och det tror jag är till gagn för oss. Vi har spelare som varit med förr i ligan och som kan den utan och innan.

Västerviks resultat sedan klubben gick upp i HockeyAllsvenskan är sensationella. Laget har gått till slutspel alla år utom ett, och var framme i semifinal i fjol.

– Vår målsättning är att spela positivt kval i år också, säger Gudmundsson.

– Det är en bedrift att ha nått dit varje år, oavsett om det är åtta eller tio lag som går vidare. Vi vill vara med och tävla, sedan är varje år ett nytt år med nya förutsättningar, men vi känner oss väl förberedda.

Jonas Gustavsson