Lindbäck: "Jag har börjat träffa målet"

19 november 2020 14:20

Måns Lindbäck är en av ligans hetaste spelare just nu och berättar om målformen, rollen, powerplay, "presidenten", fyra tuggande kedjor och Södertäljes säsongsstart.


Hetaste spelaren i HockeyAllsvenskan just nu?

Det kan mycket väl vara Måns Lindbäck.

Södertäljes energiknippe och rivjärn som alltid stämplar in arbetsmässigt, men som nu också skyfflar in mål på löpande band. 24-åringen har gjort sju mål på de åtta senaste matcherna, inklusive ett hattrick i bortavinsten mot Kristianstad.

– Jag har börjat träffa målet, säger Måns Lindbäck och skrattar.

– Det är väldigt kul att få utdelning. Jag gjorde väl mycket mål som liten, men på den här nivån har jag inte varit i närheten av den här målfrekvensen.

Håller Lindbäck i snittet så matar han in 23 mål i år. Det kan jämföras med hans karriärsbästa notering från ifjol på elva baljor.

Att hålla i fina snitt är dock inte alltid enkelt. Lindbäck gjorde exemelvis ett mål på de tio första matcherna, innan de senaste matchernas islossning.

– Jag hade en lite seg start men har kommit igång de senaste matcherna. Jag har vuxit in i säsongen, säger han.

Nu handlar dock inte Måns Lindbäck bara om mål och poäng. Egentligen är det bara en bonus i hans spel. Forwarden bidrar i första hand med energi, hårt arbete och enorm vilja, samt har en viktig roll i både boxplay och powerplay.

– Vi får se om det finns mer offensiv i mig, men jag ska i första hand bidra med det som jag är bra på. Jag kan spela i vilken kedja som helst med min riviga stil, säger han.

Du är en spelare som kan flyttas upp och ner i kedjorna, anpassar du dig något efter omgivningen?
– Nej, det gör jag inte. Jag har min grundinställning och den kör jag på oavsett läge. Det är något som jag ofta fått höra av Södertälje också, att jag ska spela mitt spel oavsett roll och omgivning. Jag ska vara stark på pucken och bana väg för andra.

Har du alltid haft den rollen?
– Som junior var det samma, jag spelade mycket i boxplay och hade många starter i egen zon. Sista året fick jag väl en något mer offensiv roll, men när jag kom upp i A-laget så var det tillbaka till att ta mycket defensivt ansvar. Jag bygger mitt spel på det. Jag har fått spela boxplay hela tiden i A-laget, neb ifjol fick jag börja spela powerplay också och där är jag med från start i år. Det är kul att få spela så mycket och få så mycket istid.

I powerplay står Måns Lindbäck framför mål, en roll som passar honom väl.

Han är lite av en "agitator", det vill säga en spelare som kryper in under skinnet på motståndarna och som är allmänt jobbig att möta.

– Jo, det kan jag köpa, det är lite min stil. Det är klart att man vill få motståndare ur balans, säger han.

Du har varit framgångsrik framför kassen i powerplay?
– Jag har hittat en bra yta där. Killarna som styr powerplay vet att jag står där, de hittar lite instick och jag fångar upp lite returer och andra lösa puckar.

Får du mycket stryk framför kassen?
– Nja, det beror väl på vilken back man möter. Det gäller bara att vara stark.

Måns Lindbäck är populär bland SSK-fansen, mycket tack vare sin spelstil. I samband med sin 200:e match ifjol så skrev fansen en banderoll med texten "Måns for president".

– Ja, haha, det var kul, säger han.

Blir du kallad presidenten nu?
– Haha, nä. Någon i omklädningsrummet kan väl slänga ur sig det någon gång, men det är inte mer än så.

Målkurvan för Måns Lindbäck är mer eller mindre parallell med Södertäljes formkurva som lag.

– Det går hand i hand, säger han.

Ni är i fin form som lag nu?
– Ja, vi har framförallt hittat fyra kedjor som har tydliga roller. Alla gör sitt jobb. Då blir det bra.

Var det rollfördelningen som tog lite tid?
– Vissa saker tar lite tid. Vi var lite varannan dag innan, men nu känns det som vi har hittat något spännande som kan hålla över tid.

Det har kastats om en del i uppställningen under hösten, men Lindbäck och Hugo Gustafsson har, precis som ifjol, spelat ihop hela tiden.

– Vi har hittat en bra kemi. Hugo är otroligt duktig på att bära puck och bygga spelet från egen zon. Han är smart. Det gäller bara att hålla klubban i isen så får man pucken i bra lägen.

Ni har haft många olika spelare med er dock?
– Jo, det har varit in och ut i alla kedjor, men jag och Hugo har fått hålla ihop och det är något att bygga på för oss.

Christopher Bengtsson och Anton Heikkinen har varit frånvarande ett tag, när de ska in i laget så blir det trångt... vilken konkurrens ni har?
– Ja, det är kul, det höjer tävlingsmomentet på träningarna. Alla blir bättre av det. Det är inga dåliga spelare som ska in i laget, det gäller att vi som spelar nu ligger på topp hela tiden. Det är en utmaning för alla att få speltid, precis som det ska vara.

Måns Lindbäck återkommer flera gånger till att Södertälje har fyra kedjor som maler på. Tidigare säsonger har man i mångt och mycket levt på en spetsig förstakedja, men produktionen är mer utspridd i år.

– Vi har haft väldigt bra förstakedjor tidigare år och jag tycker vi har en bra topp nu också, men jag tycker att tredje- och fjärdekedjan är närmare toppkedjorna i klass. Nu känns det som att vi har fyra kedjor som kan kliva fram och avgöra matcher varje kväll. Det är en trygghet för alla. Vi behöver inte bara lita till en toppkedja, utan alla kan bidra.

För dig då, håller målformen i sig framöver tror du?
– Jag får hoppas det. Jag ska bara fortsätta spela som jag alltid gjort, då hoppas jag att puckarna fortsätter trilla in också.