Matchguide: Nu startar HockeyAllsvenskan!

24 september 2021 09:15

Det är dags för premiär i HockeyAllsvenskan och samtidigt är det säsongens första Superfredag där det går att följa ligan i nästan sex timmar i sträck!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Målrapportering från alla matcher.

DAGENS TABLÅ

18.00 HV71 - AIK, Husqvarna Garden
19.00 Västerås - Tingsryd, ABB Arena
19.00 Almtuna - Troja, Upplands Bilforum Arena
19.00 Vita Hästen - Mora, Himmelstalundshallen
19.00 Västervik - MoDo, Plivit Arena
19.00 Kristianstad - Karlskoga, Kristianstads Ishall
20.30 Södertälje - Björklöven, Scaniarinken

C MORE STUDIOSÄNDNING SUPERFREDAG

SUPERFREDAG! C More sänder HV71 mot AIK och Södertälje mot Björklöven i kväll i en sändning som pågår mellan 17.30 och 23.00. Båda matcherna sänds i C More Hockey, men HV71 mot AIK sänds även i TV12. Det bjuds bland annat på det här:

» Reportage om HV71-återtåget med Johan Lindbom, Nichlas Torp och Simon Önerud.
» Inslag med Alexander Deilert, Christian Sandberg och Jörgen Bemström.
» Fredagslistan.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

» HV71 gör första säsongen i HockeyAllsvenskan och är i både tips och odds utpekade som storfavoriter i ligan. Laget var också bäst av alla under försäsongen med ett poängsnitt på 2,25.

» AIK kliver in i premiären med en tung frånvarolista. Nyvärvade Oskar Magnusson är på camp med Washington Capitals medan Max Gerlach, Fredric Weigel, Eric Norin och Filip Bratt finns på skadelistan, men där någon av dem kan vara aktuell för spel.

» Christian Sandberg är tillbaka i AIK igen efter två år i just HV71. Centern, som är intimt förknippad med AIK där han spelat hela karriären bortsett två senaste åren, får alltså inleda med att spela match i förra årets hemmaarena.

» AIK-backen Alexander Deilert, poängbäste backen någonsin i HockeyAllsvenskan, står på 148 allsvenska assist. Når han milstolpen 150 assist redan i kväll?

» Västerås har sjösatt en treårsplan med sikte mot SHL och har uppgraderat truppen rejält till den här säsongen. Bland nyförvärven märks Johan Gustafsson, Daniel Gunnarsson, Mikael Frycklund, Anton Svensson, Alexandre Lavoie och Mathias From.

» Tingsryd har haft en positiv trend senaste två åren och tog sig till slutspel i fjol. Tränaren och sportchefen Magnus Bogren har satsat ännu mer på rutin i år, och har bland annat fått hem Daniel Öhrn och Kim Tallberg som är tänkta för bärande roller i laget.

» Daniel Öhrn lämnade Västerås för en återkomst till Tingsryd till i år, och får alltså besöka fjolårets hemmaarena direkt. Anton Svensson har gått motsatt väg i sommar, från Tingsryd till Västerås.

» Almtuna satsar på Mattias Zackrisson som ny huvudtränare i år, hans första säsong som huvudtränare på seniornivå. I fjol var han assisterande tränare bakom Robert Kimby som valde att kliva av i våras. Uppsala-klubben har knåpat ihop ett intressant lag, inte minst på forwardssidan där bland annat Sebastian Benker och Viktor Hertzberg värvats in.

» Troja är tillbaka i HockeyAllsvenskan igen! Smålänningarna har varit uppe i ligan ett par gånger tidigare och målsättningen är tydlig: att etablera sig.

» Häromdagen så förstärkte Troja truppen med Malmö-forwarden Eric Engstrand som lånas in tills vidare.

» Vita Hästen hade en rörig säsong i fjol med många spelare in och ut, och med resultat som var upp och ner. Fokus i år? Mer lugn och ro. Tony Zabel har fått en mer renodlad tränarroll och trotjänarna Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson är med från start, en bra grund att bygga ifrån.

» Mora lyfte i fjol under Johan Hedbergs ledarskap. Dalalaget har minst omsättning i truppen av alla inför i år och den kontinuiteten blir säkerligen viktig.

» Moras toppcenter, lagkapten och playmaker-ess Daniel Ljunggren står på 147 allsvenska assist. Når han milstolpen 150 assist redan i kväll?

» Mora har ligans yngsta lag.

» En av sommarens största snackisar har handlat om Mattias Karlin som byter Västervik mot MoDo. Redan i premiären får den hyllade tränaren besöka sin gamla hemmaarena som han haft som hemvist de tio (!) senaste åren. Snacka om speciellt!

» Västervik startar en ny era utan långvarige tränaren Mattias Karlin. Istället är det Martin Gudmundsson som styr skutan i år. Truppen följer samma tema som tidigare år: stor omsättning, utvecklingsbara spelare och ett knippe transatlanter.

» MoDo hade en tuff säsong i fjol där en förväntad toppstrid förbyttes mot en bottenstrid. Nu gör klubben en omstart med Henrik Gradin som ny sportchef och Mattias Karlin som ny tränare.

» Västerviks Joakim Hagelin har bara åtta matcher kvar till milstolpen 500 allsvenska matcher. Dit har bara tio spelare nått tidigare.

» Kristianstad har hamnat under negativa kvalstrecket under de två första säsongerna i HockeyAllsvenskan. Nu vill klubben ta nästa kliv och avancera några pinnhål i tabellen. Till i år har man sagt hejdå till ett gäng trotjänare, och istället satsat på mycket nytt (hela sjutton nya spelare).

» Karlskoga är en konstant i den allsvenska toppen. Nu gör klubben också en satsning där spelarbudgeten skruvas upp i etapper under tre säsonger. Slutmålet? Att på allvar utmana om en SHL-plats.

» Robin Carlsson hade en tuff debutsäsong i Karlskoga. I våras kom han och klubben överens om att bryta tvåårsavtalet ett år i förväg, och istället landade Carlsson i Kristianstad. Nu ställs han mot gamla laget direkt i premiären.

» Karlskogas Henrik Björklund är tidernas mål- och poängkung i HockeyAllsvenskan. I vinter blir han troligen den förste att nå milstolparna 200 mål (står på 190) och 400 poäng (står på 370).

» Gamle Södertälje-legendaren Jörgen Bemström är tillbaka i SSK igen och kliver in som ny tränare, där han delar på ledarskapet med Dennis Bozic som är kvar sedan i fjol.

» Björklöven har varit nära SHL två år i rad, men covid-19-pandemin har satt käppar i hjulet (för ett och ett halvt år sedan blev kvalet inställt, i våras drabbades laget av pandemin i truppen mitt under finalserien). Blir det tredje gången gillt för Umeå-laget i år?

» Christopher Bengtsson fick inget nytt kontrakt med Södertälje i våras, trots en fin säsong i fjol. Istället landade han i Björklöven, och får nu alltså återvända till sin gamla hemmaarena direkt i premiären.