HockeyAllsvenskan år för år: 2017/18

24 juli 2020 09:30

Trettonde säsongen i HockeyAllsvenskan - och säsongen där Jonathan Dahlén kom hem till Timrå efter en kort sejour i Nordamerika och var en starkt bidragande orsak till klubbens SHL-avancemang.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-2 till HockeyAllsvensk Final, bäst av fem matcher. Vinnaren till Direktkval till SHL. Förloraren till PlayOff.

– Lag 3-8 till Slutspelsserien, alla möter alla en gång, totalt fem omgångar. Lag 1 till PlayOff.

– Förloraren i HockeyAllsvenska Finalen och vinnaren i Slutspelsserien spelar PlayOff, bäst av tre matcher. Vinnaren till Direktkvalet till SHL.

– Direktkvalet till SHL, bäst av sju matcher. Vinnaren i HockeyAllsvenska Finalen mot lag 14 SHL samt vinnaren i PlayOff mot lag 13 i SHL. Vinnarna till SHL.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Timrå och Leksand slutade etta och tvåa i tabellen och möttes i HockeyAllsvenska Finalen. Timrå vann med 3-0 i matcher efter bland annat dominant spel av Jonathan Dahlén som svarade för fyra mål och tre assist.

– AIK, Almtuna, Björklöven, Pantern, Oskarshamn och Södertälje blev trea till åtta i tabellen och kvalificerade sig för Slutspelsserien. Oskarshamn tog sig vidare i kraft av bättre målskillnad än tvåan Södertälje som stannade på samma antal poäng.

– Leksand, förlorare i HockeyAllsvenska Finalen, och Oskarshamn, vinnare i Slutspelsserien, möttes i PlayOff där Leksand vann med 2-1 i matcher. Den tredje och avgörande matchen vann dalalaget med 4-0.

– Leksand förlorade med 1-4 i matcher mot Mora i Direktkvalet till SHL, och lyckades därmed inte gå upp.

– Timrå avancerade till SHL efter att ha besegrat Karlskrona med 4-3 i matcher i en riktigt rafflande matchserie. Karlskrona tog ledningen med 3-1 i matcher och hade således tre matchbollar, men lyckades inte slå in någon av dem. Timrå vann fjärde matchen nere i Karlskrona, och tog sedan hem match sex på hemmaplan med 4-3 efter ett sent avgörande genom Jacob Olofsson. I den sjunde och avgörande matchen så gjorde Vilmos Gallo 1-0 för Timrå redan efter 44 sekunder, och mitt i den tredje perioden spädde Jonathan Dahlén på till 2-0 via ett slumpskott som gick via KHK-backen Cory Murphys hjälm och in i mål.

– Västervik och Troja-Ljungby fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Västervik lyckades försvara sin plats, medan Troja-Ljungby åkte ur. Istället så lyckades Västerås, efter ett år i HockeyEttan, gå upp i HockeyAllsvenskan igen.

– Nykomlingar brukar av tradition gå starkt i HockeyAllsvenskan, men den här sejouren för Troja-Ljungby blev bara ettårig.

– Emil Molin, MODO, vann poängligan med sina 51 poäng.

– För andra året i rad så vann en spelare i jumbolaget skytteligan. Den här gången var det Tor Immo, Troja-Ljungby, som tog hem måltiteln med sina 27 mål (22 av målen kom under andra halvan av säsongen...).

– En Timrå-spelare vann Guldgallret för andra året i följd. Vinnare blev Jacob Olofsson.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Jonathan Dahlén, Timrå. Valde att dra hem från Nordamerika och anslöt till Timrå en bit in på säsongen, och var en av ligans stora fixstjärnor.

– Mattias Ritola, Leksand. Kom hem till Leksand våren 2017 och valde att följa med klubben ner i HockeyAllsvenskan, där han blev en av de största profilerna. Härlig playmaker.

– Emil Molin, MODO. Stortalang som äntligen, efter många år, fick det att lossna. Flyttades in som center, och fick igång poängproduktionen på allvar. Vann poängligan.

– Eric Castonguay, AIK. Tillbaka i HockeyAllsvenskan efter ett år i SHL, och var en härförare med sitt spel - och sitt poängplockande.

– Tor Immo, Troja-Ljungby. Iskall under hösten, glödhet efter jul med 22 kassar och till slut skytteligavinnare med 27 mål. Bildade het kedja med David Rundqvist och Jens Holmström.

– Alex Friesen, Leksand. Nyttig spelare som levererade "Årets Mål" i Guldtröjan efter en soloprestation i boxplay mot Troja-Ljungby.

– Fredric Weigel, Södertälje. Profil både på och utanför isen. Agerade speldosa i en av ligans bästa kedjor med Christopher Bengtsson och Thomas Valkvä-Olsen.

– Marcus Björk, Oskarshamn. Kom från "ingenstans" och växte ut till en av ligans bästa backar. Ruggigt bra skott, som renderade tretton kassar, vara sex stycken i powerplay.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2017/18

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: HockeyAllsvenska Finalen

Statistik: Slutspelsserien

Statistik: PlayOff

Statistik: Direktkval till SHL

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020