"Jag står bakom dig"

12 november 2021 10:00

Den senaste tiden har hockeyvärlden fått ta del av många berättelser om övergrepp inom hockeyn. HockeyAllsvenskan och samtliga klubbar i ligan vill vara med och skapa förändring och sluter som en del av detta upp bakom Erik Grönberg och hans initiativ "jag står bakom dig”.


Ishockey ska vara inkluderande, välkomnande och en idrott för alla.

Den senaste tiden har flera människor berättat om sexuella övergrepp, grova kränkningar och en tystnadskultur inom hockeyn. Många människor har visat styrka genom att dela med sig av sina historier.

Ingen ska behöva utsättas för övergrepp eller kränkningar.

HockeyAllsvenskan och alla klubbar i ligan vill vara med och skapa förändring. Förändringar sker sällan över natten men det måste börja någonstans. Vår förhoppning är att vi med den här tydlig signalen från samtliga våra klubbar över tid kan framkalla en ändring och det första steget vi tar är att sluta upp bakom initiativet "Jag står bakom dig" som initierats av Erik Grönberg.

Erik Grönberg blev sexuellt utnyttjad som barn och har beskrivit ishockeyn och idrotten som sin räddning och fristad. Han skrev boken "Inte ensam aldrig glömd" om sitt liv och sina erfarenheter. En bok som startade samtal om tidigare tabubelagda ämnen.

Erik hoppas och tror att "Jag står bakom dig" startar nya samtal.

– Genom "jag står bakom dig" vill jag dels skapa en diskussion om det som många gånger tystas ned, dels lyfta fram de fina krafterna i sporten ishockey. De senaste veckorna har kantats av svarta rubriker om hockeyn och dess dåliga sidor. Så klart finns det saker som behöver förändras, men så är det överallt. Istället vill jag fokusera på vad vi tillsammans kan åstadkomma här och nu. Min barndom kantades av hemska upplevelser som inget barn (eller vuxen) ska behöva uppleva. Men jag hade en fristad och ett forum där jag fick vara som alla andra - hockeylaget och ishallen. Hockeyn blev min räddning. De hockeyspelare jag såg upp till gav mig också oförglömliga minnen i en tid som annars kantades av sexuella övergrepp, ångest och oro, säger Erik Grönberg.

HockeyAllsvenskan och alla klubbar vill visa att vi står bakom just dig!

Vi står bakom dig i matcher, på träningar och i omklädningsrummet. Vi står bakom dig när du behöver det som mest. Ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i ensamhet. Ingen ska heller behöva utsättas för kränkningar eller övergrepp. Du är vår lagkamrat och du är värdefull - du är inte ensam och du är aldrig glömd!

– Syftet är att initiativet ska bli starten på ett samtal om vikten av att våga se och våga fråga när en lagkompis inte mår bra. Genom de fina krafterna i hockeyn vill Erik göra skillnad och nå fram till dem som behöver det som mest, säger Linnea Leijonklo, komersiell chef HockeyAllsvenskan.