Lundberg: "Jättekul med så stort intresse"
Publicerad: 2018-09-07
#14lag14analyser: Södertälje lyfte när Ulf Lundberg tog över som tränare under säsongen ifjol. I år får han leda laget från start - och målet är att återigen ta sig till Slutspelsserien.

Södertälje fick en tung start ifjol med sex raka förluster. Mats Waltin fick gå, in kom Ulf Lundberg.

Med en ny huvudtränare på plats lyfte Södertälje och lyckades i sista omgången lägga beslag på den sista biljetten till Slutspelsserien.

Nu ser Lundberg fram emot en ny säsong där han får starta säsongen med laget.

– Det ska bli jättekul. Det spekuleras mycket just nu och jag tror att serien kommer vara minst lika jämn som ifjol, och då är det en stor utmaning som väntar för att vi ska kunna ta tillräckligt med poäng för att bli bland de åtta bästa lagen, säger Ulf Lundberg.

Vad lärde du dig ifjol?
– Jag kom in redan i mitten av oktober så jag fick uppleva nästan en hel säsong, och att vara i nuet var något som blev viktigt. Att hela tiden ha örat mot rälsen. Det händer så mycket hela tiden. Jag har varit med juniorlandslag tidigare och då är det väldigt intensivt under en turnering men sedan lugnare, men ifjol hände det saker varje dag hela säsongen. En sak som också är viktig är att bromsa de sämre perioderna, det rinner iväg så mycket då. Alla har sämre perioder, men det gäller att hålla dem korta.

De sämre perioderna har Lundberg erfarenhet från ifjol.

Även om laget lyfte under hans ledning så hamnade man i en längre svacka där det bara blev en trepoängare på elva omgångar.

Med tanke på starten och den svackan så var det starkt att nå Slutspelsserien.

– Jag tycker man måste se på hur klubben haft det de senaste säsongerna. Klubben åkte ner i ettan, gick upp direkt, lyckades hålla sig kvar och tog sig sedan till Slutspelsserien ifjol, det är klart det är positivt. Vi hade ett handikapp på sex matcher förra året, det ska tas ikapp, man ska komma förbi. Jag tycker ändå vi fick ihop det bra till slut.

SSK har tappat hela sin förstakedja - Fredric Weigel, Thomas Valkvä-Olsen, Christopher Bengtsson - men har i övrigt fått behålla allt man vill behålla.

Klubben sitter på två toppmålvakter med George Sörensen och en nu hel Alexander Sahlin. Man har kvar i princip hela backbesättningen från ifjol, och har kryddat med Marcus Oskarsson och Marcus Fagerudd.

Framåt har klubben värvat allsvenska poängspelare som Nicolai Meyer och Sebastian Dyk, HockeyEttan-genombrottspelaren Sebastian Bengtsson och rutinerade tvåvägspjäsen Christopher Liljewall.

Plus att under säsongen-värvningarna Ludwig Blomstrand och David Åslin är med från start.

– Jag tycker att vi har en bra mix, säger Lundberg.

– Vi har tittat mycket på karaktären på spelarna som vi plockat in. Det måste kännas rätt från båda håll. Killarna vi får in är i en fas av sin karriär där de vill väldigt mycket och det ligger i linje hur vi vill jobba, vi vill utveckla spelare. En trejdedel av truppen är utbytt sedan ifjol så mycket handlar om gruppen, inte bara att alla trivs tillsammans utan att det också finns ett prestationsklimat och så vi kan ställa krav på varandra.

Ni har tappat förstakedjan, hur ser du på offensiven?
– Jag ser väl att poängproduktionen ska spridas ut lite mer. Vi har många spännande individer.

Hur ska Södertälje spela i år?
– Vi ska spela smart. Vi vill spela med hög aktivitet. Mycket idag handlar om att tävla om yta och tid. Ju mindre tid och yta man ger till motståndarna desto bättre, och ju mer egen puckkontroll får man. Det måste hela tiden vara aktivitet, vid passivitet finns större risk för fel.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi ska komma bland de åtta bästa. Vi har lite delmål på vägen, men det övergripande målet är att vara bland de åtta bästa.

Det är stort intresse kring Södertälje.

Ulf Lundberg gillar den miljön.

– Det är jättekul med så stort intresse. Man märker vilket engagemang det finns. Det är otroligt tryck på hemmamatcherna och även på bortaplan. Det är bara positivt att så många följer oss.

Det är höga krav också?
– Så är det. Alla ska veta att vi i ledarstaben och laget jobbar stenhårt för att det ska gå bra.

Är det viktigt att trycka på det, med tanke på kraven?
– Ja, det tycker jag. Det är bara att gå till sig själv. När man följer ett lag med själ och hjärta i med- och motgång så vill man alltid det bästa för klubben och laget, och kan någon intyga från insidan att det jobbas så hårt och professionellt det går så betyder det mycket.

MÅLVAKTER

39 George Sörensen
50 Alexander Sahlin

BACKAR

3 Marcus Oskarsson - NY från MODO
8 Nicklas Grossmann
16 Stefan Johansson
18 Petter Hansson
21 Henrik Malmström
37 Marcus Bohman
55 Marcus Fagerudd - NY från Djurgården
77 Jacob Spångberg

FORWARDS

9 Victor Andersson
13 Mikael Ahlén - NY från Djurgården
15 Sebastian Höglund
19 Lucas Carlsson
20 Thom Flodqvist
25 Sebastian Bengtsson - NY från Borlänge
33 Måns Lindbäck
41 Stefan Gråhns
45 Sebastian Dyk - NY från Pantern
52 Christopher Liljewall - NY från Brynäs
61 Albin Sethsson
72 Nicolai Meyer - NY från Troja-Ljungby
80 Ludwig Blomstrand
90 David Åslin

TRÄNARE

Ulf Lundberg
Dennis Bozic

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson