PREVIEW: Karlskoga - Björklöven

2 april 2021 16:00

I helgen drar semifinalen mellan Karlskoga och Björklöven igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!


SEMIFINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren avancerar vidare till final medan förloraren har spelat färdigt för i år.

SCHEMA

KVARTSFINALEN

KARLSKOGA

Motstånd: Västerås
Matcher: 4
Målsnitt: 3,25
Snitt insläppta mål: 2,75
Powerplay: 20,0 %
Boxplay: 92,1 %
Räddningsprocent målvakter: 88,0 %
Tekningar: 47,3 %

BJÖRKLÖVEN

Motstånd: Mora
Matcher: 4
Målsnitt: 3,75
Snitt insläppta mål: 3,00
Powerplay: 26,7 %
Boxplay: 54,6 %
Räddningsprocent målvakter: 88,5 %
Tekningar: 49,6 %

POÄNG I SLUTSPELET

KARLSKOGA

1 Linus Karlsson 4 (2+2)
2 Gustaf Franzén 3 (3+0)
3 Tor Immo 3 (1+2)
4 Henrik Björklund 3 (1+2)
5 Axel Bergkvist 2 (1+1)

BJÖRKLÖVEN

1 Pontus Andreasson 6 (2+4)
2 Justin Crandall 5 (3+2)
3 Alex Hutchings 5 (2+3)
4 Olle Liss 4 (2+2)
5 JT Brown 4 (1+3)

INBÖRDES MÖTEN

2020-10-23 Karlskoga-Björklöven 4-5
2020-11-25 Björklöven-Karlskoga 7-1
2021-01-11 Björklöven-Karlskoga 0-1
2021-02-03 Karlskoga-Björklöven 3-4 (PS)

NYCKLARNA FÖR KARLSKOGA

TIM JUEL

Tim Juel var en av HockeyAllsvenskans hetaste målvakter och hans nio nollor var också bäst i ligan. I kvartsfinalen så gick succékeepern dock inte riktigt att känna igen förrän i den fjärde matchen så han var omutlig och ledde BIK till en 1-0-seger mot Västerås. Juel var självkritisk efter matchserien och menade bland annat att han bara varit bra i den sista matchen. Nu måste Juel upp i samma klass som han visade i grundserien för alla lag är i behov av en het målvakt och här finns onekligen en keeper som kan mura igen totalt.

HÅLLA SIG HELA

Kvartsfinalserien mot Västerås blev dyrköpt för Karlskoga som fick sätta upp tre spelare på skadelistan: Filip Roos, Mikael Eriksson och David Lindquist. Då var också backen Wilhelm Westlund borta sedan tidigare. Rehabcoachen Håkan Persson säger att det är en bonus om någon ur kvartetten kan spela redan i semifinalen mot Björklöven. BIK är därmed decimerade med fyra viktiga spelare och även om värmlänningarna har en förhållandevis bred trupp och kompetenta ersättare så är det klart att frånvaron urholkar slagstyrkan. Oavsett så tål inte BIK fler skador, så det gäller att hålla sig hela och friska framöver.

TOPPKEDJAN

Karlskogas toppkedja med Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Linus Karlsson levererade fyra mål och totalt nio poäng på fyra matcher i kvartsfinalen mot Västerås. Det är okej, men inte mer än så. Känslan är att BIK:s "leading line" måste upp ett snäpp till i den här semifinalen och gnistra lika mycket som man gjorde stundtals i grundserien, något som också skulle boosta lagets spel i powerplay som landade på modesta 20,0 % i kvarten. Noterbart är att trion kombinerade in fjorton poäng på fyra matcher mot Löven i grundserien, och således visat att de kan leverera mot Umeå-laget.

NYCKLARNA FÖR BJÖRKLÖVEN

BOXPLAY

Nu mötte Björklöven förvisso powerplay-heta Mora i kvartsfinalen, men det är inget snack om att spelet i boxplay måste upp. Det landade på mindre smickrande 54,6 % mot Mora och var också svalt i grundserien med en effektivitet på 76,9 % (nionde bäst i ligan). Ju längre in i slutspelet Löven gräver sig, ju mer kostsamt kan det där haltande boxplay-spelet bli. Känslan är ju att Umeå-laget fått ordning på det mesta i övrigt (nu levererar ju powerplay!), förutom just numrerärt underläge. Det behöver skruvas upp, helt klart.

KEVIN POULIN

Målvakten är alltid viktig i slutspel eftersom han allt som oftast är skillnaden mellan vinst och förlust. Björklöven lyckades vinna kvartsfinalen mot Mora utan en storspelande Kevin Poulin. Kanadensaren var inte dålig, inte alls, men känslan är att han inte heller gjorde de matchavgörande räddningarna - även om Mora också var bra på att spela till sig riktigt bra lägen där Poulin var chanslös. Rutinerade Poulin har en skyhög högstanivå vilket han visat flera gånger och mot ett tungt och skickligt Karlskoga så behöver han absolut spela på topp.

BYGGA VIDARE PÅ ENERGIN

Björklöven rider på en riktigt bra känsla just nu. Umeå-laget visade otrolig moral och energi i kvarten mot Mora. Laget hämtade upp underlägen, reste sig efter att ha släppt in kvitteringspuckar och lyckades avgöra två matcher på övertid. Sådana saker stärker ett lag. Björklöven är kort sagt ett lag i medflyt just nu och med det så växer också både individerna och gruppen. Nu gäller det för Löven med tränaren Hans Wallson i spetsen att bygga vidare på den känslan och det "go" som byggdes upp i kvarten. Då blir Per Kenttäs lagbygge svårstoppat.