Zajac: "Poängen är stor del av mitt spel"

26 juli 2018 08:30

Nolan Zajac kände att han inte hade mer att bevisa i ECHL och valde därför att dra till Europa, HockeyAllsvenskan och Oskarshamn. Nu hoppas den offensive backen kunna producera även på stor is.


Storebror Travis Zajac har en framgångsik NHL-karriär som fortfarande pågår.

Lillebror Nolan Zajac är klar för spel i HockeyAllsvenskan med Oskarshamn.

Hyfsade kontraster, kan tyckas.

– Så är det ju, säger Nolan Zajac till Transfercentralen.

Att ha en så pass framgångsrik bror borde sätta press på vem som helst. Även om man själv inte jämför sig med någon, så gör gärna andra det och det är klart att frågorna om brorsan dyker upp då och då.

Enligt Nolan har det dock inte varit någon belastning.

– Jag är ganska "little headed". Jag ser det snarare som en förmån än något dåligt att ha någon i min närhet som spelar på högsta nivå och som man kan prata med, som man lära sig av. Jag är enormt stolt över det han gjort, säger han.

– Han har haft en fantastisk karriär över en lång tid, även om det känns som det gått hur fort som helst. Det är inte många som gör den resa som han har gjort. Det är väldigt starkt.

Nolan har ytterligare två bröder - Kelly och Darcy - plus en pappa som också spelat hockey. Hans pappa spelade dock bara på college innan han lade ner idrotten för en civil karriär.

Kelly Zajac var på gång till Tingsryd för ett par år sedan, men bröt sitt avtal innan han kom till Sverige och hamnade sedermera i Finland.

Darcy Zajac har också varit i Europa, då i Danmark, England och Norge.

– Jag har pratat med mina bröder om hur det är i Europa, alla har öst lovord över hur det är så jag är spänd på att få testa själv.

Förhoppningen var annars att slå sig in i AHL, men det lyckades inte Nolan Zajac med ifjol.

Efter college - både han och hans bröder har gått på college - så har han gjort två proffssäsonger. Första året hade han ett ECHL-avtal med Tolledo Walley och kunde kallas upp av vilket AHL-lag som helst, och fick också tre chanser i tre olika klubbar.

Ifjol skrev han på för Leigh Valley Phantoms i AHL, men fick aldrig någon chans där utan fick spela uteslutande i Reading Royals i ECHL.

– Jag fick visa upp mig i AHL flera gånger första året och jag lärde mig spela i den ligan även om det var under korta perioder i olika lag. Jag visade ändå att jag kunde spela på den nivån . Ifjol så skrev jag på för Leigh Valley med förhoppningen att få spela heltid i HL, men jag fastnade i ECHL.

Var du besviken över det?
– Jo, lite. Samtidigt är mycket "business". Leigh Valley hade sina killar och fick inte så många skador, och då blev det som det blev. Men visst var det tufft.

Besvikelsen ifjol gjorde att Nolan Zajac ville testa något nytt.

Därför blir det Europa nu.

– Jag känner att jag har bevisat vad jag kan i ECHL, jag har inte mer att visa där, säger han.

– Jag har alltid tänkt att det ska bli Europa någon gång i karriären. Oskarshamn var det mest intressanta alternativet, en bra start för min sejour i Europa.

Noterbart är att både Nolans pappa och hans tre bröder är forwards.

Ändå blev Nolan back.

Frågan är given:

Varför?

– Jag har nog fått den där frågan hundra gånger och jag har väl inget riktigt bra svar. När jag var liten ville jag bli målvakt men samtidigt ville man alltid vara någon som gjorde mål, så jag blev något mittmellan, haha. Jag kan inte förklara det på något annat sätt.

Men även om han inte blivit forward som resten av familjen så har han alltid gjort mycket poäng.

Totalt under två säsonger i ECHL blev det 99 poäng på 133 matcher.

– Att producera poäng är en stor del av mitt spel, men jag tycker att jag är en tvåvägsback även om jag lutar mer åt det offensiva hållet. Jag gillar att hänga med i anfallen.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag läser spelet bra, har bra passningsspel och gillar att skapa utrymme med lite "fake moves". Jag borde kanske skjuta mer, jag tänker alltid passning i första läget.

Du gjorde ändå 16 mål ifjol?
– Det handlade mest om inställningen till att skjuta. De senaste åren har jag jobbat mer med att komma i bra skottlägen och skjuta, och den gångna säsongen satte coachen mig i en bra position så jag fick chansen att skjuta mer. Jag jobbar på att bli en mer frekvent skytt, jag försöker alltid bli mer av en allroundspelare, då ska man kunna hantera allt i spelet.

Vad har du för förväntningar inför den här säsongen?
– Jag vill ha ett bra år och vinna matcher i en bra liga. Inte mer än så. Jag kommer in med ett öppet sinne, men vill vara en back som spelar många minuter och som laget och coacherna kan lita på i alla lägen. Jag ska inte bara vara någon som producerar offensivt, jag vill hjälpa till på fler sätt. Jag har inte tänkt så mycket på förväntningarna i övrigt, det är något som får växa fram.

Hur tror du det blir att spela på stor is?
– Jag spelade en del på stor is på college och jag tror det passar mig. Det blir lite mer tid och yta för mig som back, det känns spännande att få prova på spel på större yta mer frekvent.

Många nordamerikaner ser HockeyAllsvenskan som ett första avstamp mot ett större kontrakt i en större liga.

Nolan Zajac hymlar inte med att han tänker sig detsamma, men vet också att det gäller att leva i nuet.

– Visst hoppas jag att komma vidare i karriären, men jag vill inte se för långt fram. Jag tar ett steg i taget, nu ska jag först och främst komma till Oskarshamn och göra det så bra som möjligt där, säger han.

– Vad som händer sedan får vi se, men det känns inte viktigt just nu. Jag vill bara att den här säsongen ska dra igång.

» Transfercentralen