Söderström: "Det är mer ovisst i år"

20 september 2022 14:00

C More-experten Fredrik Söderström tycker det är mer ovisst i HockeyAllsvenskan i år jämfört med i fjol. "Det är kul för oss som följer ligan", säger han.


C More-experten Fredrik Söderström tror att årets verison av HockeyAllsvenskan blir mer oviss än fjolåret.

– Jag är fullt inne på att vi kommer få en bra liga. Det är lätt att säga men också lätt att bevisa när man ser vilka lag som är med och vilka trupper som de har, säger Fredrik Söderström.

– Ser vi i toppen så kommer Djurgården ner och är tippade i toppen och har bra förutsättningar, men de är inte en lika tydlig favorit som HV71 var i fjol. Det kändes mer givet att HV71 skulle vara riktigt bra och sticka i väg, men det känns mer ovisst med Djurgården i år. Det är kul för oss som följer ligan att det känns jämnare och mer ovisst.

Fredrik Söderström lyfter också fram två kontraster som kittlar inför i år: gubbarna och talangerna.

Ett gäng rutinerade och meriterade spelare har kommit in i ligan. Som Marcus Krüger, Daniel Brodin, John Norman, Linus Videll och Richard Gynge.

– Det har vi nästan inte sett förut, i alla fall inte så många på en gång. Det här är inte heller killar som kommer hem för att runda av, utan det här är spelare som hade gått in i SHL och gjorde det bra där. Oerhört intressant och kul att de är i HockeyAllsvenskan.

Samtidigt är antalet spännande juniorer betydligt fler i år jämfört med i fjol. Kampen om Guldgallret känns som ett öppet race och det vimlar av juniorer som vill slå igenom, som Dalibor Dvorsky, Albert Sjöberg, Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund, Liam Öhgren, Oskar Asplund, Noah Hasa, Ludwig Persson, Theo Jacobsson, Ludvig Jansson... ja, listan kan göras lång.

– Det är ruskigt spännande lirare som höjer underhållningsvärdet. Det är klart som sjutton att killar som Marcus Krüger, Linus Videll och Richard Gynge ska vara högklassiga och göra skillnad, men de som jag tror kommer charma oss mest i vinter är de här unga killarna, säger Fredrik.

– Det känns som det finns spännande juniorer i var och varannan klubb så jag tror mycket handlar om vad de får för roll, att de verkligen får chansen. I fjol var det väl inte många som tvekade på att Emil Andrae skulle vinna Guldgallret, men i år är det en helt annan konkurrens.

Fredrik Söderström har själv varit allsvensk tränare i både Nyköping och Oskarshamn men klev i fjol in som ny expert i C More.

Han har överösts med beröm för sina insatser så här långt.

– För tillfället är jag tv-expert men jag släpper inte tränarrollen. Jag tänker att om jag skulle kliva tillbaka som tränare nu så skulle jag troligen göra ett bättre jobb eftersom jag fått fina perspektiv under det här åren som varit lärorika och nyttiga. Men just nu tycker jag det här är kul, jag trivs med rollen och vill köra vidare. Visst, jag kan sakna vardagen i hockeyvärlden ibland, ta en kaffe på morgonen, sura en kvart efter gårdagens förlust, fundera över vem som ska in i powerplay, hur vi ska lösa att en spelare är skadad eller undra över när bussen går. Den där samhörigheten med ett lag får jag inte nu, men å andra sidan har jag mer tid att reflektera över livet, och det är också bra.

Många tycker du är behaglig att lyssna på?
– Något jag tog med mig in i det här var att vara ödnjuk inför att det är många som betalar för att titta på mig och då måste jag också ge något tillbaka. Jag tänker mycket på pedagogiken och vilka begrepp jag använder för att andra ska få ut så mycket som möjligt av det jag säger. Jag framstår hellre som en bibliotikare än någon slang-kille för min trovärdighets skull. Sedan har jag fått lära mig att en match inte är 60 minuters monolog, utan det är folk som ropar i örat hur länge jag får prata, så det är sällan jag kan lägga ut texten utan det blir kort och koncist.

FREDRIK SÖDERSTRÖMS TABELLTIPS

1 Björklöven
2 Djurgården
3 MoDo
4 AIK
5 Västerås
6 Södertälje
7 Karlskoga
8 Kristianstad
9 Mora
10 Tingsryd
11 Almtuna
12 Vita Hästen
13 Västervik
14 Östersund

UPPTAKTEN I REPRIS