Panelen: "Styrkan är kärnan och ryggraden"
Publicerad: 2019-06-05
Tre experter ger sin syn på Kristianstads silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Marcus Nilsson, journalist Kristianstadsbladet
Mikael Mjörnberg, HockeyEttan-bloggare på hockeysverige.se
Thomas Melin, bloggare Melin-Hockey

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Marcus Nilsson: Man kan ju inte annat än att påstå att Kristanstad varit aktiva under silly season, det har hänt mycket och det har skrivits mycket, men sen har man väl inte direkt handlat från gräddhyllan, vilket heller inte varit möjligt med tanke på det utsatta ekonomiska läget.

Mikael Mjörnberg: Merparten av värvningarna som gjorts är unga utvecklingsbara spelare eller killar som hämtas från Hockeyettan, det kan tyckas vågat men handlar samtidigt om spelare som Albin Hernod och Morten Jensen som tränaren Mikael Gath har järnkoll på. Klubben har gjort ett bra jobb med att nosa upp intressant talang även om truppen som helhet kan se lite väl oprövad ut.

Thomas Melin: Det är, enligt mig, absolut ett intressant lag sportchefen Mikael Gath har gett headcoachen Mikael Gath. Det finns samstämmiga uppgifter från flera av varandra oberoende och mycket tillförlitliga källor på att lagbygget i princip är klart. Men Kristianstads IK-ordföranden Christian Falk säger, den 31 maj, till Kristianstadsbladets Robin Nilsson att "Vi för bra diskussioner med alla de du räknar upp skulle jag vilja säga. Vår förhoppning är att det ska lösa sig". Sannolikt vill, som jag ser det, avgående ordföranden Falk presentera en eller flera spelare i samband med årsmötet, vilket har skjutits på framtiden två gånger och senaste datumet är den 10 juni. Bokslutet för säsongen 2018-19, som ju har varit ekonomiskt svajig och krisartad där föreningens överlevnad var hotad, har tagit/tar tid att få klar. Sportsligt utmynnade gångna säsongen i ett historiskt avancemang till HockeyAllsvenskan och ekonomin har såklart styrt lagbygget. Mikael Gaths röda lagbyggartråd har varit unga och lovande spelare där Gath på ett enligt mig smart sätt har använt sina kontakter och kunskaper om spelare från sin tid som coach, främst headcoach, för Rögle BKs J20Superelitlag (säsongerna 2012-2015) samt headcoach för danska högstaligalaget Odense Bulldogs (säsongen 2017-18).

Vad är styrkan i lagbygget?

Marcus Nilsson: Svårt att svara på i nuläget med så stor spelaromsättning. Styrkan får väl sägas vara att man behållt ryggraden med målvakten Joel Gistedt, backarna Fredrik Lindblom och Viktor Wahldén och poängspelarna Fredrik Hansson och Johan Lundgren.

{!B}

Mikael Mjörnberg: Styrkan i lagbygget är att kärnan och ryggraden i laget förblir intakt. Att trotjänare som Fredrik Hansson och Fredrik Lindblom och keepern Joel Gistedt som dessutom varit pur spets i Kristianstad finns kvar och utgör en stomme att bygga kring. Det är en bra grund. Att man fått behålla utvecklingsbara pjäser som Johan Lundgren och Malte Sjögren är också bra samtidigt som många av spelarna som värvats in som sagt är sådana som tränaren Mikael Gath har bra koll på.

Thomas Melin: Styrkan är att göra skillnad-stommen från laget som förde upp Kristianstads IK i HockeyAllsvenskan finns kvar i form av målvakten Joel Gistedt, backarna Fredrik Lindblom och Viktor Wahldén samt anfallarna Fredrik Hansson och Johan Lundgren. Ja, i den trupp som Kristianstads IK i skrivande stund officiellt har. Dessutom säger samstämmiga uppgifter (se ovan) att Robin Sterner, med 187 SHL- och 131 allsvenska matcher på sitt hockey-cv, är klar för en fortsättning i KIK och att Dennis Svensson, som avslutade gångna säsongen med 30 raka matcher i SM-finalisten Djurgårdens IFs SHL-dress, nu efter tre allsvenska säsonger i IK Pantern återvänder till hemstaden och moderklubben. En styrka är också att alla kaptener från förra säsongen är kvar med lagkaptenen Fredrik Hansson, som nu förbereder sig för sin nionde raka KIK-säsong, i spetsen samt att coachsidan, där Andreas Lilja är assisterande och back-coach, är intakt. Sedan tycker jag även att de nyförvärv som hittills har presenterats känns bra. Det känns som Robin Wallin kan ge Joel Gistedt, som under sina tre KIK-säsonger har varit given och extremt hårt matchad i målet, en riktig och välbehövlig match om förstakeeperrollen. Extra plus också för att Gath har fått in två duos som senaste säsongen har spelat tillsammans - dubbla danska mästarna Rungsteds backpar Morten Jensen och Mathias Röndbjerg samt Karlskrona HK-anfallarna Kalle Miketinac och Axel Sundberg som har potential att bli tongivande och poängstarka i sin nya klubb. Ska också bli intressant att i KIK-dressen följa backarna Robin Axbom och Albin Hernod, med spetsegenskaper offensivt respektive defensivt, som är ett fullt tänkbart backpar som skulle kunna komplettera varandra väl över hela isen.

Vad är svagheten i lagbygget?

Marcus Nilsson: Tappet av Victor Löfstedt kan bli riktigt kännbart. Frågan är också om nyförvärven håller tillräckligt hög allsvensk klass?

{!D}

Mikael Mjörnberg: Svagheten är att det finns lite för lite allsvenskt stabilitet i laget. Det har plockats in många väldigt talangfulla spelare med framtiden för sig och stommen i laget är stark, men KIK har inte särskilt många spelare med gedigen erfarenhet av HockeyAllsvenskan och de som har det, som Joel Gistedt och Robin Axbom, har som bekant tvingats vara nere och vända i Hockeyettan.

Thomas Melin: Ser man till den trupp som Kristianstads IK officiellt har presenterat så är det kanske lite väl många unga spelare som av förklarliga skäl inte har hunnit skaffa sig så mycket rutin av spel på hög seniornivå. Men uppgifterna (se ovan igen) om att backen Amil Krupic samt anfallarna Daniel Andersson, Tony Pappila, Erik Santesson och inte minst Robin Sterner och Dennis Svensson är klara för spel med den hockeyallsvenska nykomlingen kommande säsong gör (ja, om det nu blir så) att en hel del både kompetens och värdefull rutin tillförs och att det ser ut som en spännande mix. MEN den i fredags av Christian Falk bekräftade nyheten att Victor Löfstedt inte spelar i Kristianstads IK säsongen 2019-20 är, enligt mig, ett riktigt tufft bakslag. Därmed spricker den under gångna säsongen så produktiva göra skillnad-kedjan Johan Lundgren-Fredrik Hansson-Victor Löfstedt. På sin meritlista har Löfstedt hela 342 allsvenska matcher och har där snittat exakt en halv poäng per match. Det hade säkert känts tryggt och bra för Gathlilja att ha en väl fungerande och högpresterande lina med sig ett snäpp upp i seriehierarkin. Men samtidigt ger Victor Löfstedts nej tack till en KIK-fortsättning en "ledig" topplineplats och utmaning att sträva mot/ta sig an för någon av alla de spännande spelarna med hög utvecklingspotential som Mikael Gath har i sin trupp. Sedan hade jag gärna behållt Victor Laz som har så mycket hockey i sig men inte riktigt fick till det under gångna säsongen och nu väljer hockeyettanspel med moderklubben Kallinge/Ronneby IF.

Vad mer måste in?

Marcus Nilsson: En riktigt pålitlig poängspelare hade ju inte skadat. Karlskronaduon Axel Sundberg och Kalle Miketinac känns ganska spännande på forwardsidan och Robin Axbom likaså på backsidan, men det är ändå inte några spektakulära värvningar.

Mikael Mjörnberg: Det är så klart inte det lättaste när man är en nykomling som dessutom kämpar men en tilltygad ekonomi, men för att råda bot på de svagheter som finns i truppen skulle det behövas några rutinerade pjäser ytterligare både på back- och forwardssidan. Spelare med erfarenhet som gjort det bra i HockeyAllsvenskan i närtid. Många av värvningarna som gjorts ser bra ut men är oprövade eller från lägre division.

Thomas Melin: Förutsatt att Kristianstads IK får in alla de sex ovannämnda spelarna har Gathlilja tre målvakter (där unge och lovande Oliver Tornerefelt är utlånad till Tyringe), åtta backar och 15 anfallare - precis den truppsammansättning som ordföranden Christian Falk i media har sagt att föreningen siktar på att mönstra under debutsäsongen i HockeyAllsvenskan. Och ja, med tanke på den ekonomiska historien och den alltjämt ansträngda/begränsade ekonomiska situationen så vore det väl magstarkt av mig att tycka att mer måste in. Men skulle det visa sig att mina uppgifter (se ovan) inte stämmer/utmynnar i KIK-kontrakt så får jag ompröva det jag nyss har skrivit. Tilläggas bör också att Mikael Gath har ett par ess i rockärmen kvar att använda sig av tack vare det utökade samarbetet med SHL-klubben Rögle BK, där Gath har ett mångårigt förflutet som såväl spelare som ledare. Gath har i Kristianstadsbladet sagt att han "räknar med att Rögle i alla fall placerar två spelare hos oss kontinuerligt".

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

{!C}

Marcus Nilsson: Klubben själva drömmer om Dennis Svensson och han sägs också vara klar men han är inte officiellt presenterad. Och med tanke på att han var ordinarie i Djurgården under hela slutspelet och att KIK inte har allsvenskans fetaste plånbok så får han betecknas som en drömvärvning för klubben.

Mikael Mjörnberg: Många skulle nog påstå att en herre som Dennis Svensson, senast i Djurgården, som påstås vara klar men ännu inte är presenterad skulle vara en drömvärvning. En egen produkt som varit ute i landet och skaffat sig värdefull rutin av spel på högre nivå, klart det skulle vara guld att få hem. Likaså skulle man så klart inte tveka en sekund om möjligheten att låna Carl Persson av Malmö skulle uppstå.

Thomas Melin: Lite samma resonemang som ovan. Om Kristianstads IK så småningom kan offentliggöra den 26-mannatrupp jag här ovan räknar in så är jag som Kristianstads IK-anhängare, och även som fristående bloggare om Kristianstads IK, mer än nöjd. Jag ser Dennis Svensson som en drömvärvning - såväl på isen som off-ice rent pr- och sponsormässigt. Dock, logiskt men värt att påpeka, så krävs det enligt Christian Falks uttalande i Kristianstadsbladet externa finansiärer för att få tillbaka 92 Svensson till hemstaden för att lira i moderklubben. Utöver Dennis Svenssons hemkomst hade/har jag två spelare på min lista över högprioriterade förlängningar - med enligt uppgifter klare Robin Sterner och nu bekräftat lämnande Victor Löfstedt.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan