3 nycklar: "Viktigt att få till en bra start"
Publicerad: 2021-09-17
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Västervik i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

EN BRA START

De senaste tio åren, med undantag för en vinter, så har Mattias Karlin varit tränare i Västervik. Han har haft tydliga idéer, system och arbetssätt, och det har inte spelat någon roll att mer eller mindre hela lagen bytts under sommaren, Västervik har levererat ändå.

Nu är Mattias Karlin borta och Martin Gudmundsson kommer in som ny tränare. Stora delar av truppen är ny med hela sjutton nyförvärv.

Att det blir en bra seriestart känns som en jättenyckel för att klubben och laget ska få lugn och ro och slippa höra att man inte kan lyckas utan Karlin. En svag start kan lätt skapa osäkerhet för ett nybygge.

2017/18 är enda allsvenska säsongen som startades utan Karlin i båset. Då vann klubben förvisso premiären, men radade sedan upp fem raka förluster och vann bara fem av de sexton första matcherna. Det repade sig aldrig laget från, utan tvingades till negativt kval (ja, då fick Roger Forsberg kliva av och ersättas av just hemvändande Karlin som räddade kvar klubben i ligan).

TRANSATLANTERNAS KLASS

Västervik satsar av tradition på spetsspelare från Nordamerika och den här säsongen är inget undantag. Sportchefen Emil Georgsson brukar ha imponerande träffprocent i sina värvningar. Blir spelarna inte stjärnor så är de i alla fall gedigna hockeyspelare. Floppar är sällsynta.

Transatlanternas klass är också avgörande för Västervik, eftersom de ska ha bärande roller. Fyra av sex forwards i toppkedjorna är ju nordamerikaner, till exempel.

Det är en stor nyckel att Myles Powell, Skyler McKenzie, Brett Supiniski och Josh Wilkins gör skillnad i offensiven.

UTVECKLING

Västervik har gott om rutin i alla lagdelar. Spelare som Henrik Lundberg, Erik Gustafsson, Alexander Younan, Joakim Hagelin, Jens Holmström och Victor Öhman har varit med länge och vet vad som krävs för att leverera i ligan.

Ska Västervik skrälla igen - man brukar ju gå bättre än förhandstipsen - så krävs, förutom att transatlanterna också chippar in, att de unga spelarna får till en bra utveckling.

I fjol såg vi till exempel Daniel Marmenlind, Ludvig Jardeskog, Alexander Anderberg, Oscar Pettersson och Marcus Westfält, för att nämna några, ta fina kliv framåt och blomma ut. I år krävs att några av Tobias Åhström, William Wiå, Lucas Feuk, Max Krogdahl och Martin Fransson gör samma resa för att det ska bli riktigt, riktigt bra.

Jonas Gustavsson