Hagelin: "Helt nytt sätt att se på saker"

6 juni 2018 11:20

Joakim Hagelin fick en nytändning under Björn Hellkvist styre i Oskarshamn ifjol. Nu följer forwarden sin tränare till MODO - för att få en nytändning till.


När Joakim Hagelin valde klubb förra gången värderade han trygghet högt.

När Joakim Hagelin valde klubb i våras så är det något helt nytt han letar efter.

– Ja, lite så kan man säga, säger Joakim Hagelin till Transfercentralen.

Efter två tuffa säsonger där han inte tog någon plats i Linköping och sedermera lånades ut till Djurgården, och sedan skeppades till AIK, så återvände forwarden 2015 till Oskarshamn där han hade gjort fyra säsonger sedan tidigare.

I IKO visste han vad han fick och han hittade både tryggheten och sig själv igen.

Det blev tre säsonger i Oskarshamn under andra sejouren i klubben innan 29-åringen i våras kritade på för MODO.

– Jag kände att jag blivit lite bekväm i Oskarshamn. Jag vet vad jag får, att jag har en viss roll. Det kändes inte så utmanande och lockande längre, säger han.

– Jag kände helt enkelt att jag behövde något nytt i min karriär. Jag hade fastnat lite i Oskarshamn och behövde en ny utmaning för att utvecklas. MODO känns perfekt för mig. En spännande nysatsning.

En ny klubb och en ny utmaning, men Joakim Hagelin började en ny resa redan under den gångna säsongen.

IKO plockade in Björn Hellkvist som ny tränare och han rev upp allt det gamla och byggde något nytt. Hellkvist pratade om att bryta ner spelarna och sedan bygga upp dem igen för att få dem att passa i hans tankar och system.

Något som inte minst påverkade Hagelin.

– Det var en jävligt stor process, något som jag aldrig någonsin i mitt liv varit med om och då har jag ändå spelat på den här nivån, och högre nivå, ganska länge. Jag har aldrig varit med om sådan noggrannhet, hur man tittar och ser på saker. Jag tycker det var väldigt utvecklande. Jag bröts ner och fick ett helt nytt sätt att se och tänka på saker.

Hur menar du?
– Det handlade mest om hur man ska fungera som en grupp. Att förstå vikten av att alla drar åt samma håll. Att man har ett tänk som alla ska följa. Som vi gjorde har jag aldrig gjort innan och jag har tidigare inte tänkt i de banorna som vi gjorde.

Vad säger du om förra säsongen?
– Det var inte mitt bästa år, men det var utvecklande för mig som spelare med tanke på Björns tankesätt som var nytt för mig. Ifjol fick jag spela boxplay och i defensiva situationer, det har jag aldrig gjort innan så det blev en ny grej som jag tyckte var rolig. Jag fick en nytändning, en känsla av hur mycket jag gillar att spela ishockey. På så sätt gav säsongen mig väldigt mycket.

Björn Hellkvist valde efter säsongen att lämna Oskarshamn för att skriva på för MODO.

Joakim Hagelin medger att det spelade in i hans beslut att byta klubb.

– Det har så klart en liten del i det, men mest handlade det om att det var MODO som klubb. Det är en stor och fin förening som fostrat många stora spelare. Det är klart att det lockade att komma dit.

Har du märkt av att du kommit till en större klubb med höga krav?
– Det kände jag av från dag ett. Det är jättehärligt. Det märks framförallt på folk runtomkring. Man märker hur folk brinner för MODO.

De tre senaste säsongerna har "Hagge" producerat 20, 7 och 13 mål.

Majoriteten av fullträffarna trycks in precis framför kassen: styrningar, returer, petningar.

Joakim Hagelin vet var hans kontor är.

– Det är där jag ska vara och där jag vill vara. Till slut dimper det ner lite puckar. Det var väl någon som sa: "if you want pizza, go to the pizzeria, if you want goals, go to the net". Så är det ju. Är man framför mål så brukar det hända grejer.

Alla brukar prata om att man ska ha mer folk på mål och skymma målvakterna mer, hur svårt är det där?
– Det är lätt att snacka om men inte lika enkelt på isen. Det gäller att hela tiden vara aktiv, ta sig in på kassen, vara där det händer. Det kan gå tio matcher utan att man får in pucken, men man måste fortsätta. Jag tror inte på tur eller otur, är man där det händer så brukar det bli bra, men det gäller att vara där hela tiden i alla situationer.

Du har skiftat i målskörd under karriären, vad beror det på?
– Ja, vad är det som spelar in i det egentligen? Jag vet inte, det är många saker. Det handlar om kemi i femman, hur man får till lagets powerplay. Oavsett så gäller det att hålla igång skyttet. Skjuta, skjuta, skjuta. Nio av tio gånger kanske man inte ens ska sikta, bara skjuta.

Vad har du för förväntningar på nästa säsong?
– Jag har höga förväntningar på mig själv. Jag vill ta ett kliv till i min karriär. Jag är inte klar med min utveckling. Alla vill göra mål, jag också, men det handlar inte bara om målskyttet utan jag vill vara en drivande spelare. Jag vill bidra med rutin, stenhårt arbete, vara med både framåt och bakåt, spela powerplay och boxplay, få förtroende i avgörande situationer.


Ny klubb, ny utmaning... och nytt tröjnummer.

Joakim Hagelin har länge haft nummer 68 på ryggen för att hylla sin idol Jaromir Jagr. MODO har dock satt stopp för nummer över 40, så nu tvingas han byta.

– Jaromir Jagr har alltid varit min idol. Vi har varit lite lika som spelare på isen också. Jag har kallats lill-Jagr. När jag kom till Oskarshamn så dummade sig några och skrev Jagr på mina klubbor, så det hade jag ett tag, säger han.

– Jag har alltid haft 68, men nu får jag ställa mig i ledet och ta ett nummer under 40.

Jobbigt?
– Nej, jag är inte så skrockfull. Det är klart det känns lite konstigt, jag kallas ju lill-Jagr fortfarande. Jag bryr mig dock inte så mycket längre.

Vad blir det för nummer nu?
– 38.

Varför?
– Jag vill inte säga mer än så. Numret har en specill innebörd, men det får ni lista ut själva, haha.

» Transfercentralen