Beslut: Oskar Nilsson stängs av tre matcher
Publicerad: 2018-11-21
Oskarshamns Oskar Nilsson stängs av tre matcher efter att ha tacklat en motståndare i ryggen i matchen mot Karlskoga.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IK Oskarshamn och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, 2018-11-18, åläggs Oskar Nilsson, IK Oskarshamn, följande straff för tackling mot ryggen:

Avstängning fr.o.m. den 19 november 2018 t.o.m. den 25 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 3 750 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, inklusive den match som följer automatisk vid match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Oskar Nilsson samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: 8:23 i andra perioden under powerplay åker BIK spelare 73 Oliver Eklind ut till sarghörnan för att vinna puckkontroll. Han jagas upp av OIK spelare 58 Oskar Nilson. Nilsson trycker sin klubba med tvåhandsfattning i ryggslutet på Eklind som faller, utan att kunna försvara sig in i sargen. Eklind blir ej skadad.

Oskar Nilsson: Jag ska ut och sätta press på BIK‐spelaren i Boxplay och är helt säker att han ser att jag kommer. Jag ger honom en lätt crosschecking/tryck för att markera min närvaro. Tyvärr är BIK‐spelaren inte med på detta och faller till isen/sargen. Tacklingen är olycklig och mitt uppsåt var endast till att få fast spelaren för att vinna tillbaka pucken vid sargen. Utvisningen är korrekt och jag tycker jag förtjänat mitt straff. Bedömningen med en efteranmälan och avstängning är alldeles för hård med tanke på förseelsen, uppsåtet och utgången av förseelsen. BIK spelaren kunde även fortsätta matchen.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Oskar Nilsson gjort sig skyldig till tackling mot ryggen. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher, inklusive den match som följer automatisk vid match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Tacklingen innebar stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 43.

Situationen:


HockeyAllsvenskan