Panelen: "Varför inte lägga pengarna där?"

21 juni 2021 13:30

Tre experter ger sin syn på Almtunas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Henrik Söderlund, journalist Upsala Nya Tidning
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se
Andreas Hanson, kommentator C More och Sportsground

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Henrik Söderlund: Svag om man ser till de värvningar man har gått ut med. Men klart godkänd vid den här tidpunkten om de ryktade namnen Viktor Hertzberg, Jakob Ragnarsson, Jacob Svensson, Sebastian Benker med flera trillar in i rostern. Jobbigast att ersätta blir backen Marcus Karlström.

Alexander Nilsson: Det har ju i ärlighetens namn inte hänt jättemycket sett till spelare som kommit in, i alla fall inte officiellt. Två juniormålvakter, fyra backar varav tre juniorer och så nio forwards, varav två egna juniorer. Jag gillar att klubben verkligen visar att man är beredda att ge sina egna talanger chansen, vilket man visade även under förra säsongen. Men som helhet så är det inte ett lagbygge som i nuläget sätter skräck i motståndarna. Det ryktas däremot om ett par intressanta namn in, och det ska bli väldigt intressant att se hur Mattias Zackrisson hanterar sitt första uppdrag som huvudtränare i HockeyAllsvenskan. Så summa summarum, väldigt många frågetecken kring lagbygget just nu.

Andreas Hanson: Almtuna är inte laget som får de stora rubrikerna, knappt ens i den egna lokaltidningen, men sportchefsduon Björn Danielsson och Tony Mårtensson har jobbat på bra och har ett lagbygge på gång som jag tycker ser väldigt intressant ut. De flesta av lagets poängbästa spelare från ifjol är kvar och Almtuna ser ut att fylla på med poängspelare som jag tror kommer göra laget bättre jämfört med ifjol, ända ner i fjärdefemman. Jag tror att Almtuna kommer skapa rubriker som en av HockeyAllsvenskans stora överraskningar nästa säsong. Några frågetecken finns förstås, så det blir intressant att se hur Almtuna fyller de sista luckorna. Sen har vi förstås tränarbytet som är en viktig nyckelfråga. Robert Kimby valde att sluta, vilket var ett tungt besked – men ledningen hoppas att det inte ska bli en så stor förändring av att tidigare assisterande tränaren Mattias Zackrisson tar över.

Vad är styrkan i lagbygget?

Henrik Söderlund: Att man tänker mer spets i lagbygget. Tanken som jag har förstått det är att inte ha ett lika jämnt lag över samtliga formationer som man haft tidigare utan att det blir en högre topp och sedan en fallande skala. Det tror jag blir till en styrka. En annan att mixen ser ut att kunna bli bra med blandningen av yngre och äldre.

Alexander Nilsson: Styrkan är att man fått behålla poängkungen Jesper Norbäck, lagkaptenen Emil Berglund och succévärvningen Johan Eriksson. I Hampus Harlestam finns det dessutom sparkapital då han missade närmare 20 matcher förra säsongen men producerade på en bra nivå innan dess. Det är en bra grund att bygga på för Almtuna som inte har ligans största budget.

Andreas Hanson: När jag hör mig för och får en bild av vilka ytterligare spelare som är på väg in i laget så ser Almtuna ut att få en bättre bredd än på länge. Man kommer ha fler spelare som håller en högre nivå både defensivt och offensivt än vad Almtuna hade ifjol. Tillskott som (en nu skadefri) Viktor Hertzberg och Sebastian Benker kan leverera runt 30 poäng var. Man har kvar t ex Hampus Harlestam, Emil Berglund och Jesper Norbäck och okänd potential i utvecklingsbara spelare som David Karlström, Pelle Hedlund, Jacob Svensson och Jakob Ragnarsson. Att en spelare som Tobias Liljendahl kan återfinnas i fjärdekedjan nästa säsong säger ganska mycket, tycker jag. Jag noterar också att det kommer finnas många spelare i truppen med stark lokal koppling till klubben, vilket också är en styrka.

Vad är svagheten i lagbygget?

Henrik Söderlund: Det vi har vant oss vid i de flesta lag, att omsättningen på spelare i vanlig ordning är stor. Hur lång tid tar det att få ihop gruppen? Och sedan får jag väl säga hur backsidan ser ut på papperet där tre av fyra backar är födda 2002 eller 2003. Förvisso lovande spelare men ändå.

Alexander Nilsson: Back- och målvaktssidan är de klart svagaste delarna av lagbygget. Det finns gott om potential, men det saknas på nivån etablerade spelare för de yngre spelarna att luta sig emot när det börjar blåsa och serielunken drar igång på riktigt. Ingen förstemålvakt och toppbackar saknas i nuläget.

Andreas Hanson: Tränarfrågan är en punkt. Där måste det bli en fullträff med Zackrisson. PP-spelet är ett frågetecken – kan Marcus Karlströms 14 PP-poäng från blålinjen ersättas av Jakob Ragnarsson och/eller Jacob Svensson, som av allt att döma är på väg in och är tänkta för offensiva backroller? Almtunas PP var ju ett av ligans bästa ifjol – kan man toppa det? Slutligen är det tydligaste målvaktssidan – där har Almtuna ännu inte hittat den sista pusselbiten. Alexander Sahlin var aktuell för en fortsättning, men ser ut att ha valt AIK i stället.

Vad mer måste in?

Henrik Söderlund: En rutinerad målvakt. Och en powerplay-back. Sådant kostar pengar men kan vara väl investerade kronor.

Alexander Nilsson: Mycket. En förstemålvakt skulle jag säga är av högsta prioritet, följt av en back som kan logga många och tunga minuter. Det är där jag skulle lägga fokuset just nu om jag vore sportchef, till att börja med. Ryktesvägen pekar på ett par intressanta spelare som ska in, inte minst offensivt, men defensivt behövs det adderas både personal och kvalitet.

Andreas Hanson: Vad jag förstår är större delen av truppen klar, men Almtuna söker framförallt en målvakt som är tänkt att bli uttalad etta. Där har man ännu inte prickat rätt och det är givetvis en enormt viktig värvning att göra. Allt optimistiskt jag sagt hittills om Almtunas lagbygge riskerar att falera om man inte lyckas. Det blir väldigt intressant att se vem det blir.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Henrik Söderlund: Sådant är alltid svårt. De ska väl vara realistiska också. Nu kommer det inte att bli så men det hade varit roligt att få se ett ”namn”, som en Nicklas Danielsson, dyka upp i Gränby Ishall.

Alexander Nilsson: En målvakt behövs som sagt. Emil Kruse studsade tillbaka fint i Västerås under förra säsongen och har visat att han är mer än bra nog att vara förstekeeper i ett allsvenskt lag och kan spela många matcher. Varför inte lägga pengarna där?

Andreas Hanson: En riktigt bra målvakt med kopplingar till Almtuna – då är det Magnus Hellberg som står överst på listan, men han lirar ju i KHL. För några år sedan hade det kunnat vara Fredrik Pettersson-Wentzel, men där verkar (?) karriären vara i det närmaste över. Vad jag förstår har namn som Emil Kruse, Stefan Steen, Christian Engstrand och Henrik Lundberg diskuterats. Kanske blir det någon av dem, men troligtvis söker man någon med ännu högre kapacitet och potential. Då lär man behöva blicka utanför den svenska spelarmarknaden.

» Transfercentralen 2021