Beslut: Sam Marklund stängs av två matcher
Publicerad: 2019-02-22
AIK:s Sam Marklund stängs av två matcher för en "physical abuse of officials" i matchen mot Västerås.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan AIK och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, den 19 februari 2019, åläggs Sam Marklund, AIK, följande straff för våld mot funktionär:

Avstängning fr.o.m. den 20 februari 2019 t.o.m. 24 februari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 4 625 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara två matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Sam Marklund samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Med ett fåtal sekunder kvar av matchen uppstår en låst situation i sarghörnet med flera spelare inblandade. Jag tar mig närmare situationen för att ha bra uppsikt över vad som händer. Pucken kommer lös och jag hamnar i vägen för AIK:s nummer 20, Sam Marklund. Marklund blir mycket frustrerad och skriker ”flytta på dig!” och cross-checkar sedan mig i ryggslutet i samband med slutsignalen. Agerandet är fullt medvetet och Marklund ådöms match penalty för physical abuse of officials.

Sam Marklund har uppgett följande. Jag får pucken bakom mål, sen känner jag att någon står bakom min rygg, jag försöker ta pucken mot mål och passa in framför, men de går inte för att domaren står i vägen hela vägen. Jag tror först att de är en Västeråsback så jag försöker ta mig bort från honom och trycker bort honom med klubban, sedan ser jag efter att de är domaren. De är absolut inte menat att skada domaren och de har inget att göra med att vi har förlorat matchen. Jag vill bara ta mig ifrån gubben som står på mig.

Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Sam Marklund gjort sig skyldig till en fysisk kontakt mot funktionär. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– All fysisk kontakt med en domare är oacceptabelt
– Den fysiska kontakten är av relativt lindrig art och har skett i en spelsituation

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 7 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40 .

Situationen:


HockeyAllsvenskan