Cannata: "Det är hon som är min hjälte"

17 juni 2019 13:15

29 år gammal testar Joe Cannata på Europa för första gången. Han är Björklövens första nordamerikanska målvakt sedan Andrew Raycroft - och det finns en koppling mellan burväktarna.


Säsongen 2013/14 så vaktade kanadensaren Andrew Raycroft kassen i Björklöven.

Sedan dess har ingen nordamerikansk målvakt varit i klubben - fram till nu.

Nyligen så gjorde klubben klart med amerikanen Joe Cannata.

Det finns också en koppling mellan just Raycroft och Cannata.

– Jag har pratat en hel del med Andrew Raycroft. Han jobbar med min målvaktstränare, så jag känner honom på det viset. Jag frågade vad han tyckte om staden. Han hade med sig fru och barn dit, och jag tar med min fru, så det är bra att få en hint om hur familjelivet blir också, säger Joe Cannata.

Ja, Joe Cannata tar med sig sin blivande fru till Sverige.

Han gifter sig i juli och valet av Sverige som ny destination har fått konsekvenser för smekmånaden...

– Vi skulle åka till Hawaii egentligen, men eftersom hockeysäsongen drar igång så tidigt i Sverige så får vi skippa det, säger Cannata.

Det blir nästan ett års smekmånad i Sverige istället?
– Ja, haha. Vi får smita väg på några mindre resor under säsongen och se oss om. Till skillnad från Hawaii så får vi dock ta med vinterjackorna.

De flesta nordamerikaner som kommer till Europa brukar vara runt 23-25 år. Joe Cannata är 29 år och har således gott om erfarenhet.

Efter college har han gjort sju proffssäsonger i Nordamerika där han huserat i AHL och ECHL, men också suttit på bänken i NHL.

Några NHL-minuter har det dock inte blivit.

– Jag har haft NHL-kontrakt under alla de här sju åren. Jag har varit uppkallad några gånger men inte spelat några matcher. Det har varit backup-jobb i både grundserie och slutspel.

Hur är det att ha varit så nära NHL utan att ha fått spela där?
– Det är lite frustrerande. Samtidigt får jag suga åt mig av allt jag varit med om, jag försöker lära mig av det. Allas dröm är att spela i NHL men jag kan inte gräva ner mig för det. Det har gått bra i AHL och ECHL och jag hoppas att det ska gå bra i Sverige också.

Cannata fick sin första försmak av Sverige under hösten 2017. Han var med som tredjemålvakt i Colorado Avalanche när det spelades dubbla matcher mot Ottawa Senators i Globen.

– Jag fick ett bra intryck av Sverige då, säger han.

Varför blir det Sverige nu?
– Jag har varit proffs i Nordamerika i sju år. Många som jag spelat med eller mot har testat Europa och jag har varit lockad innan, men haft bra kontrakt här borta. De senaste åren har jag fastnat lite mer i ECHL och då kändes det läge att göra något nytt. Björklöven blir en häftig grej för mig. Joacim Eriksson, som jag spelade med i Utica, pratade jag med en del innan jag bestämde mig. Han pratade gott om Björklöven, att klubben har passionerade fans och att det finns utrymme att växa som spelare.

För Joe Cannata blir steget över till Europa en form av nytändning.

– Absolut, säger han.

Vad är du för målvaktstyp?
– Jag skulle säga att jag är en positionssäker målvakt som gillar att ligga steget före och vänta på pucken snarare än att flänga runt. Jag vill spela så lugnt som möjligt.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong?
– Jag vill vara killen som hjälper laget att vinna matcher. Jag har inga andra förväntningar. Jag vill bara vinna matcher.

En av Joe Cannatas första idoler var NHL-stjärnan Curtis Joseph, i huvudsak på grund av hans coola målvaktsmasker.

Att måla masken har med åren blivit en viktig detalj även för Cannata.

Han har bland annat hyllat sin blivande frus syskonbarn Ruby. Hon är fem år och har haft cancer men är nu friskförklarad.

– Vi har ett speciellt band. Det är hon som är min hjälte. Hon har gått igenom mer på fem år än vad många gör på ett helt liv, hon har varit otroligt stark, säger Cannata.

– Att se henne på masken har påmint mig om att hockey inte är allt i livet, att det finns saker som är viktigare. Det behöver man ständigt påminna sig om.

Kommer du hylla Ruby på din Löven-mask också?
– Det kan bli så. Vi får se. Jag väntar på skisser på min nya mask.

» Transfercentralen - full koll på silly season