Storseger tog Leksand till Direktkval mot Mora
Publicerad: 2019-03-24
Leksand är klart för ett nytt Direktkval till SHL. I det andra PlayOff-mötet mot AIK så vann hemmalaget med hela 7-2 och nu väntar en matchserie mot Mora för tredje året i rad.

BILJETTER: Hockey är bäst LIVE - missa inga matcher!

Efter segern på Hovet i fredags var det fördel Leksand inför det andra mötet i bäst-av-tre-serien mot AIK.

Och det märktes att leksingarna ville avgöra, inte minst på läktarna i ett utsålt Tegera Arena. 7650 åskådare fick se hemmalaget bjuda på sju mål, en 7-2-seger och en utökad segersvit till totalt tio matcher.

– Med det här i ryggen skulle jag inte vilja vara Mora IK, säger Martin Karlsson om publikstödet till C More efter matchen.

Även om det var AIK som fick den bästa starten var det Leksands kväll. Framför allt i powerplay. Efter att Jesper Frödén gett AIK ledningen med 0-1 efter 4:51 gjorde hemmalaget tre raka mål i numerärt överläge. I den första perioden först genom Daniel Gunnarsson och sedan genom Martin Karlsson som blev målskytt för fjärde matchen i rad.

Powerplay-spelet fortsatte vara effektivt i den andra perioden när Gunnarsson blev tvåmålsksytt fram till 3-1.

"Han är helt magisk"

– Det har varit jämna matcher hela säsongen mot AIK. Vi gick in med den inställningen idag också. Vi hade bra utdelning, säger centern Linus Persson till C More.

Precis innan Leksands 3-1-mål hade AIK jättechanser till 2-2, men i vägen stod Axel Brage. Leksands målvakt räddade totalt 30 skott i matchen.

– Han är helt magisk. Hela slutet på serien, i Slutspelsserien och nu mot AIK kliver han in och tar de puckarna vi behöver. Han visar vilka kaliber han har, säger Martin Karlsson.

Brage hade också en del tur, som när Frödén fick ett mål bortdömt för hög klubba vid ställningen 4-1.

– Vi har bjudit på många bra prestationer men fått väldigt dåligt betalt. Man kan inte ha för mycket motstuds. Jag är ruggigt besviken, konstaterar AIK:s tränare Tomas Mitell.

Nytt daladerby

Segern innebär alltså att Leksand vinner matchserien med 2-0 och nu väntar Mora i Direktkvalet till SHL för tredje säsongen i rad. Mora har vunnit två raka kvalspel mot Leksand, men det är något leksingarna tänker ändra på.

– Det är ett jättebra hockeylag. De är favoriter. Vi har allt att vinna. Bara att gå ut och gasa, säger Martin Karlsson till C More.

Serien mellan Mora och Leksand börjar på torsdag.

– Jag tror det kan bli en riktig folkfest, säger Linus Persson.

MATCHFAKTA

LEKSAND - AIK 7-2
Periodsiffror: 2-1, 3-0, 2-1
Skott: 34-32

Målskyttar Leksand: Daniel Gunnarsson 2, Martin Karlsson, David Rundqvist, Lucas Nordsäter, Mattias Ritola, Thomas Valkvä-Olsen

Målskyttar AIK: Jesper Frödén, Garry Nunn

Statistik: Leksand - AIK

HARALDS TOPP 3


BILDER

{!B}

HIGHLIGHTS


SOCIALA MEDIER

Peter Ekholm