Liljendahl: "Pratat om att vi ska spela ihop"
Publicerad: 2018-05-30
Tobias Liljendahl är klar för spel med Almtuna till kommande säsong - och då kan också en kedja från juniortiden i Djurgården återuppstå.

Kedjan med Fredrik Forsberg, Albin Lundin och Ludvig Nilsson i Almtuna fick en flygande start på förra säsongen och sköt elva mål och noterade 22 poäng på de elva första omgångarna.

Just då stämplades formationen som en av de hetaste kedjorna i hela HockeyAllsvenskan.

Poängfrekvensen stannade sedermera av, men trion spelade ihop under majoriteten av säsongen och var en oehört nyttig enhet för Almtuna.

Ludvig Nilsson lämnade klubben för spel i Brynäs under slutet av säsongen, men både Albin Lundin och Fredrik Forsberg finns kvar till kommande säsong.

Det är ingen vågad gissning att de får spela ihop - och det är ingen vågad gissning att nyförvärvet Tobias Liljendahl kommer kliva in som tredjelänk.

– Almtuna har pratat lite löst om att vi tre ska få spela ihop, säger Tobias Liljendahl till Transfercentralen.

Anledningen är enkel.

Trion bildade kedja under juniortiden i Djurgården.

– Jag kommer inte riktigt ihåg hur mycket vi spelade tillsammans, men jag tror det kan fungera om vi får chansen ihop igen, säger Liljendahl.

Tobias Liljendahl liknar också Ludvig Nilsson i flera avseenden: en stor, stark och hårt jobbande spelare.

– Det är svårt för mig att säga om jag liknar honom eller inte, jag har inte superkoll på lagen jag inte spelar i. Jag är den spelare jag är och jag vet bara att jag vill vara med och producera.

Vad säger du om Albin Lundin?
– Jag har spelat med både honom och hans bror så jag känner familjen väl. Albin är en smart center som är stor och stark och som jobbar hårt. Han är bra i defensiven.

Vad säger du om Fredrik Forsberg?
– Han är en jätteduktig spelare. Han jobbar stenhårt varje träning och match. Han har bra speed, är stor och är dessutom vältränad.

Båda är alltså stora och starka och jobbar hårt, det låter som den beskrivningen hade passat på dig också?
– Haha, ja, det skulle man kunna säga. Vi känner varandra, kompletterar varandra och vet var vi har varanda. Vi har samma syn på ishockey och jobbar hårt över hela rinken.

Det känns som ni skulle bli en ganska jobbig kedja att spela mot?
– Så kan det absolut vara, men det får vara upp till andra att bedöma.

{!B}

För Tobias Liljendahl väntar i höst den femte säsongen i HockeyAllsvenskan. Han spelade först tre år i Vita Hästen innan han förra sommaren hamnde i Timrå och fick vara med på lagets resa upp till SHL.

Lika bra som det gick för Timrå som lag gick det dock inte för Tobias Liljendahl som spelare.

23-åringen brottades med en axelskada och begränsades till 25 matcher i HockeyAllsvenskan med fyra poäng som facit.

Han var sedan med i hela Svenska Spel Trophy, men fick nöja sig med en roll en bit ner i hierarkin.

Säsongen innan dess svarade han för 13 mål och 22 poäng på 52 matcher med Vita Hästen.

– Jag vet inte om den gångna säsongen var ett steg tillbaka för mig egentligen. Jag fick spela mycket offensivt och i powerplay innan jag blev skadad, men när jag kom tillbaka var det svårt att slå sig in igen eftersom så många spelare gjort det så bra. Det var bara att köra på i den rollen jag fick. Jag är ganska allround och passar in i flera roller, säger han.

– Den gångna säsongen var fantastisk för lagets del med vägen till SHL, men för min del var det en mellansäsong.

Varför blir det Almtuna nu?
– Jag har varit iväg några år och kände att det var dags att röra sig närmare Stockholm igen. Almtuna kändes intressant och det var kul att de ville ha mig. Jag gillar deras tänk kring hockeyn, precis som jag så vill de framåt.

Vad har du för egna förväntningar?
– Jag vill spinna vidare på offensiven. Jag ser mig som en allround spelare men jag tycker att jag har ett bra skott, så jag vill gärna producera.

Tobias Liljandahl tror Almtuna blir att räkna med till hösten.

– Jag tycker vi känns spännande. Det är ett ungt och hungrigt lag.

Lite som Timrå ifjol?
– Ja, det gäller att samla ihop grabbarna och göra något bra av det här. Det var inte många som trodde på oss i Timrå men vi fick ihop gruppen. Att satsa ungt och hungrigt är ett bra recept.

Du som var med på Timrås resa upp, finns det några framgångsnycklar?
– Ja, och det är inga hemligheter. Ishockey är ett lagspel och det gäller att få ihop gruppen och få alla att köpa sin roll fullt ut. Det handlar inte om vilka namn det står på ryggarna, det handlar om vad man gör tillsammans.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson