Truppen: "KHK är största laget i ligan"

26 augusti 2019 09:00

#14lag14analyser: Karlskrona har byggt om det mesta av truppen sedan ifjol. Noterbart? Karlskrona är det längsta laget i hela HockeyAllsvenskan. Här är en titt på Karlskronas trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Karlskronas trupp:

– Karlskrona har bara sju spelare kvar från fjolårets trupp. Bland annat så har bara tre (Niklas Johansson, Viktor Liljegren, Daniel Norbe) av de tio bästa poängspelarna stannat.

– Karlskrona har i skrivande stund "bara" elva forwards under kontrakt. Två spelare finns också på tryout - Joakim Axman och Janne Kivilahti - vilket gör att numerären offensivt just nu är tretton spelare.

– Lucas Frank är ute på en häftig resa. Den 17-åriga backen slog igenom med dunder och brak i division två med Olofström i vintras och svarade för 31 poäng på 34 matcher. Nu är han klar för spel i HockeyAllsvenskan.

– William Pethrus är en hjälte i Kristianstad. Backen avgjorde på övertid mot Almtuna i den sista omgången av kvalserien och sköt därmed upp skåningarna i HockeyAllsvenskan. Trots det valde han att skriva på för KHK till i år. Hur kommer han att mottagas i Kristianstad i vinter?

– Jesper Persson svarade för makalösa 60 poäng på 18 matcher med Fagersta i division två ifjol. Han har också visat framfötterna målmässigt under försäsongen i år. 26-åringen fick ett avtal med MODO för några år sedan men då blev det bara sex allsvenska matcher innan han lämnade. Går det bättre den här gången?

– Hannes Johansson kom till Karlskrona från Tingsryd under säsongen ifjol. Det var en infekterad övergång. Johansson hade avtal med Taif hela säsongen men en övergång till KHK till årets säsong läckte ut i förtid, och han fick lämna Taif omgående. I sommar har fler spelare bytt mellan rivalerna, där KHK plockat in Måns Hermansson och Joakim Axman (tryout) från Tingsryd.

– Hugo Leufvenius är hemma i Sverige efter två år i de kanadensiska juniorligorna. Den 20-årige forwarden var med i bruttotruppen till JVM i vintras, men ratades i sista gallringen.

– Viktor Liljegren var en succéspelare ifjol. Han plockades in på tryout efter att Landon Smith brutit sitt avtal på grund av en skada. Forwarden imponerade direkt, spelade till sig ett permanent kontrakt och fick ett stort genombrott. 25-åringen sköt 17 mål ifjol - och är tilltänkt som en offensiv spetsspelare i vinter.

– Karlskrona får välja ut en ny lagkapten till i år då förra årets kapten Marcus Paulsson lämnat för spel i Mörrum.

– Karlskrona är, enligt eliteprospects.com, HockeyAllsvenskans längsta lag. Laget har en medellängd på 184,9 cm. Det finns till exemepel hela sex spelare i truppen som är 190 cm eller längre, bland annat båda målvakterna: Arvid Ljung och Marcus Hellgren.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
30 Arvid Ljung - NY från Almtuna
32 Marcus Hellgren - NY från Vita Hästen

BACKAR
6 Viktor Grahn
9 MÅns Hermansson - NY från Tingsryd
11 Lucas Frank - NY från Olofström
14 Joseph Berger
15 Ludvig Jardeskog - NY från Vimmerby
23 Daniel Norbe
27 William Pethrus - NY från Kristianstad
28 Dylan Zink - NY från Sparta

CENTRAR
16 Linus Karlsson
24 Philip Rondahl - NY från Västervik
39 Lukas Enqvist - NY från Leksand
49 Niklas Johansson

FORWARDS
8 André Nordstrand
10 Mikael Roslund - NY från Troja-Ljungby
12 Viktor Liljegren
13 Hugo Lefuvenius - NY från Sarnia Sting
19 Axel Lindström - NY från Karlskoga
21 Jesper Persson - NY från Fagersta
33 Hannes Johansson
Joakim Axman - NY från Tingsryd (tryout)
Janne Kivilahti - NY från Oskarshamn (tryout)

TRÄNARE
Phil Horsky - NY från Vimmerby
Arto Miettinen

FÖRLUSTER
Ove Molin, tr, Brynäs
Robin Johansson, mv, Nybro
Arvid Holm, mv, Färjestad
Josef Ingman, b, Brynäs
August Nilsson, b, Västerås
Drew Paris, b, Saint-Georges-de-Beauce COOL-FM
Nick Pageau, b, Tyskland
Mikael Kurki, b, Gherdëina
Kalle Miketinac, f, Kristianstad
Marcus Westfält, f, Brynäs
Marcus Paulsson, f, Mörrum
Joseph Jonsson, f, Tingsryd
Axel Sundberg, f, Kristianstad
Kyle Osterberg, f, Deggendorfer
Johan Schreiber, f, oklart
Jörgen Karterud, f, Poprad

» #14lag14analyser