Power Ranking: "Segersviten lever"
Publicerad: 2020-12-01
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

1 Timrå

Två veckors uppehåll verkade inte påverkat Timrå negativt, utan när det blev match i veckan igen så blev det en ny vinst - den elfte i rad! - när Väsby slogs tillbaka med 5-3. Segersviten är en av de främsta i HockeyAllsvenskan någonsin, och Timrå är riktigt starka. Har fått in Jacob Olofsson som kommer bli otroligt nyttig när han blir varm i kläderna. Har - efter att Jesper Boqvist och Isac Lundeström lämnat - återförenat kedjan med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke igen. Resultatet? Trion gjorde sex poäng mot Väsby.

2 Södertälje

Sex raka trepoängare har Södertälje tagit nu, vilket givetvis är oerhört imponerande. Klubben har tappat skarpskytten Samuel Fagemo som dragit till Nordamerika, men då kom Christopher Bengtsson in senast och blev målskytt direkt efter sexton matchers frånvaro. Hyfsad ersättare att plocka in, Bengtsson har visat absolut spetsklass i den här ligan tidigare. Södertälje känns otroligt solida just nu, inte minst med tanke på att man drivs av rivjärn (inte minst Måns Lindbäck) som aldrig tummar på arbetsinsatsen.

3 Björklöven

De första tio matcherna: tio raka vinster och 29 poäng av 30 möjliga. De sju senaste matcherna: tre vinster och nio poäng av 21 möjliga. Löven är inte i samma fina form som i säsongsinledningen. Känslan var att vändningen kom i samband med 7-1-segern mot Karlskoga, men då åkte Umeå-gänget på en ny plump mot Väsby. Kevin Poulin har inte gjort comback ännu, det finns skadeproblematik på backsidan och skyttekungen Oskar Steen har dragit till Nordamerika. Hans Wallson & Co har lite att grubbla över.

4 Mora (+1)

Har inte spelat på nitton dagar till följd av nedstängd verksamhet på grund av covid-19, men på onsdag är det äntligen dags igen (och klättrar på listan eftersom Västerås dippat). Senaste matchen var 2-8-torsken mot Karlskoga, men innan dess har dalalaget varit otroligt stabilt i prestationerna. Det ska bli intressant att se vad det ofrivilliga uppehållet gjort med formen.

5 Tingsryd (+4)

Tingsryd fortsätter att imponera och har tre stora nycklar: starkt målvaktsspel, solitt försvarsspel med Rasmus Bengtsson som försvarsgeneral, samt en toppkedja som gör poäng (Anton Svensson, David Gustafsson och Ludvig Elvenes har gjort arton poäng på de fyra senaste matcherna). Taif har tre segrar på fyra matcher, och den gångna veckan blev det dubbla vinster mot Vita Hästen. Ett tydligt bevis på jämnheten: Tingsryd har inte förlorat mer än två matcher i rad på hela hösten.

6 Västervik

Spelade inga matcher förra veckan. Svårspelat och stabilt lag - fem kryss på de sju senaste matcherna - som plockar kontinerligt med poäng, och som har en av ligans bästa målvakter i fyndet Daniel Marmenlind. Det här laget gnistrar inte, men får jobbet gjort. Åter i spel den här veckan, återstår att se vad ett långt uppehåll inneburit för laget.

7 MODO (+5)

MODO imponerade under veckan som gick med två solida vinster: 7-2 mot Väsby och 4-1 mot Västerås. Ångermanlänningarna har därmed fem vinster på de sju senaste matcherna, har fått fint målvaktsspel av Anthony Peters och börjat hitta fler kedjor som taktar i - inte minst enheten med Mikkel Aagaard, Filip Sveningsson och Edwin Hedberg. Känslan är att saker och ting börjar sätta sig, att kemi börjat infinna sig i formationerna och att strukturen i spelet är tydligare. Klättrar i den här listan - men behöver visa ett par vassa prestationer till för att skjutsas upp ytterligare, trots den heta formen här och nu.

8 Karlskoga

Karlskoga har problem med kontinuiteten. Det blandas väldigt mycket resultatmässigt. Efter två målkalassegrar med totala målskillnaden 15-7 så kom dubbla förluster med totala målskillnaden 1-10, och den gångna veckan levererade värmlänningarna två uddamålsvinster. Det är svårt att veta exakt var BIK står, och skadeproblemen i offensiven - Gustaf Thorell, Robin Carlsson, Åke Stakkestad, August Gunnarsson och David Lindquist frånvarande just nu - underlättar givetvis inte.

9 Vita Hästen (+1)

Söker alltjämt efter jämnheten. Har mycket rotation i truppen just nu vilket inte underlättar stabiliteten heller. Senast ut är finske toppcentern Topi Nättinen som brutit sitt avtal, senast in är backen Alexander Lindelöf som debuterade i förra matchen. Till det finns flera spelare på skadelistan. Efter tre raka nederlag så blev det en solid 3-0-seger borta mot Kristianstad senast där Julius Pohjanoksa var riktigt bra mellan stolparna. Känslan: högstanivån är hög, lägstanivån är… inte så hög.

10 Almtuna (-3)

Efter tre veckor utan matcher så var det äntligen matchdags för Almtuna i veckan, men återstarten var dyster för Uppsala-laget. Det blev förlust borta mot Kristianstad, och sedan tappades en 3-0-ledning till strafförlust mot Karlskoga. Laget har bara en seger på de fem senaste kamperna, och är det månne en dipp på gång för Robert Kimbys manskap? Just nu känns laget tämligen svalt, måste sägas.

11 AIK (+3)

Efter två veckors speluppehåll så var AIK tillbaka i spel den gångna veckan - och det ofrivilliga uppehållet ser ut att ha gjort laget gott. Det blev en 4-1-vinst borta mot Västerås och sedan en stark insats mot Södertälje, som dock slutade med 4-5-torsk. Klart bättre spelmässiga insatser än innan uppehållet där laget bara hade en seger på sju kamper. Max Lindholm har börjat komma igång i poängmakandet, Eric Norin är en solid addering på backplats och Claes Endre fortsätter att spela bra i kassen. Känslan? AIK är på uppgång.

12 Västerås (-8)

Västerås var skakiga i inledningen av serien men kändes sedan riktigt på gång, men har nu kört ner i diket igen. Inte nog med att det blivit fem förluster på de sex senaste matcherna, spelet i stort har helt gått i baklås. Målskillnaden i de tre senaste matcherna, samtliga förluster, är 4-13. Både defensiven och offensiven hackar, och Emil Kruse - som var så het ett tag att det gick att steka ägg på hans stöt - har inte orkat rädda laget på samma sätt som innan (vilket är förståeligt…). Kan rivjärnet Sam Marklund bli den energiinjektion som laget nu skriker efter…?

13 Väsby (-2)

Väsby har sannerligen börjat växa i den allsvenska kostymen. Tre segrar på de fem senaste matcherna, där förlusterna kom borta mot formstarka MODO och Timrå, är helt klart godkänt för nykomlingen (sjunker dock något här ändå, eftersom flera andra lag klättrat). Målvaktsspelet har varit starkt hela hösten och nu har offensiven börjat komma igång fint, och adderingen av Colin Smith - tre poäng senast - spetsar till det ytterligare. Behöver fortfarande skruva till försvarsspelet något, men laget är klart bättre nu än i säsongsinledningen.

14 Kristianstad (-1)

Efter två veckors speluppehåll så återstartade Kristianstad på bästa sätt genom att 4-2-vinna mot Almtuna, men sedan kom ett nytt bakslag och 0-3-förlust mot Vita Hästen. Skåningarna har en seger på de fem senaste matcherna, och blott två trepoängare på de elva senaste kamperna. Mikael Gath har kastat om i kedjorna en hel del, men effekten har uteblivit. Det mest positiva i veckan? Calle Clangs fina målvaktsspel, han gjorde två starka matcher - och kanske tar förstaspaden nu?

Jonas Gustavsson