Power Ranking: "Tåget bara rullar..."

10 november 2020 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Timrå

Segertåget vill inte sluta rulla. Tre nya segrar i veckan och nu totalt nio (!) raka vinster (och då har fixstjärnan Jonathan Dahlén inte ens spelat i veckan på grund av landslagsuppdrag). Visst, det var tajt mot Karlskoga, men Timrå hittar sätt att vinna, och 5-0-vinsten mot Västerås - där det var jämnare spelmässigt än var resultatet ger sken av - var ett styrkebesked. Sebastian Hartmann är stekhet med poäng i nio raka matcher.

2 Björklöven

Det sprakar inte som i säsongsinledningen. Umeå-gänget studsade förvisso tillbaka direkt efter 1-4-förlusten mot Södertälje och slog tillbaka Väsby med 5-1, men i söndags blev det ett 3-4-nederlag efter övertid mot Tingsryd på hemmaplan. Den röriga målvaktssituationen är inte optimal. Kevin Poulin är skadad och Isak Mantler klev av i söndags - därför är det välkommet att Connor Ingram är på gång in. Noterbart: kedjan Fredric Andersson, Alexander Wiklund och Sebastian Selin är poänglös i fyra raka matcher.

3 Mora

Mora fortsätter att leverera resultat - och som vanligt när dalalaget är bra så är det radarparet Johan Persson och Daniel Ljunggren som leder styrkorna. Duon öser in pinnar just nu. Laget har fyra segrar på de fem senaste matcherna och har målskillnaden 10-3 på de två senaste kamperna. Prestationerna blir än mer imponerande med tanke på att Mora har en hel del pjäser - som kaptenen Mattias Nörstebö och skarpskytten Oskar Stål Lyrenäs - på frånvarolistan. Bredden är det således ingen fel på.

4 Västervik

Västervik fortsätter att leverera och laget har tagit poäng i sex av de sju senaste matcherna, och är otroligt svårslagna med sitt fina målvaktsspel och sin starka defensiv. Känslan är givetvis att man blir ännu bättre i och med adderingen av Marcus Davidsson och Jonathan Davidsson, som spetsar till offensiven ett par snäpp. Duon blev poänglösa i debuten, men lär växla upp framöver i en kedja med Axel Jonsson Fjällby som visat hög SHL-klass tidigare. Västervik imponerar.

5 Södertälje

Södertälje är bra just nu. Laget har tagit tio av tolv poäng på de fyra senaste kamperna och har en trend som pekar uppåt. Laget har hittat en matchvinnarmålvakt i Filip Gustavsson, en "gå i bräschen"-back i Evan Bouchard och en levererande målskytt i Samuel Fagemo. Samtidigt är känslan att det är rivjärnen - Måns Lindbäck och Rasmus Kahilainen, i första hand - som driver laget, och så länge de håller upp energin så lär SSK trumma på. Enda frågetecknet: Ludwig Blomstrand, petad i två matcher...

6 Almtuna (+2)

Almtuna spelade bara en match en gångna veckan och den resulterade i en 6-3-seger mot Karlskoga där Uppsala-gänget gjorde en fin insats. Det var också ett trendbrott efter två förluster innan dess, och hemmaformen är fin (tre raka vinster). Senaste insatsen skvallrar också om att formen inte är på nedgång, som känslan kanske var inför den kampen.

7 Västerås (+3)

Västerås är på uppgång. Okej, det blev en 0-5-torsk mot Timrå senast, men laget hade fyra raka vinster innan dess. Dessutom är det inte främst resultaten som talar för VIK, utan det faktum att prestationerna har skruvats upp. Försvarsspelet, som stundtals sett virrigt ut, har skärpts till, och det - tillsammans med en Emil Kruse som visar fin form - talar för västmanlänningarna framgent. I takt med att defensiven börjar sitta så lär säkerligen offensiven också börja rulla.

8 Karlskoga (-2)

Det är tufft för Karlskoga just nu. Bara en trepoängare på de sju senaste matcherna och tre raka förluster. Spelet är dock inte lika svagt som resultaten och det var tajt mot både Timrå och Södertälje i de senaste kamperna, och det känns inte som att BIK är på väg att rasa utan att det vänder inom kort - för så bra är laget, och så bra prestationer har man visat tidigare. Gustaf Thorell och Henrik Björklund är heta i offensiven.

9 Tingsryd (-2)

Slog tillbaka Björklöven med 4-3 efter övertid uppe i Umeå, vilket imponerar. Föll dock i matchen innan mot Västerås, 0-3, och har inte vunnit speciellt mycket på slutet. Överlag så har smålänningarna ändå gjort det väldigt bra så här långt. Begränsad budget och begränsat material, men försöker spela positiv hockey och är strukturerade defensivt, vilket ger framgång. Spelar efter sina resurser, och gör det bra. Känslan är att Taif kommer vara med i kampen om de sista slutspelsplatserna.

10 Vita Hästen (-1)

Det är svårt att få grepp om Vita Hästen som ännu inte lyckats vinna två matcher i rad den här säsongen. Laget som är så bra i vissa stunder, men som faller igenom i andra stunder. 6-1-förlusten mot MODO som följdes av 7-2-segern mot Västerås är lite talande för laget så här långt. Riskerar att tappa notoriske poängmakaren Marcus Sörensen - poäng i tretton raka matcher! - som är anmäld till disciplinnämnden efter en "checking to the head" under måndagskvällen. Hur påverkas laget av hans eventuella frånvaro?

11 MODO (+1)

Nog är väl känslan att MODO lyfter nu? Första matchen med Pär Styf som huvudansvarig slutade med en 4-3-seger efter övertid mot Södertälje, och nu är också Patrik Karlkvist - som vräkte in poäng ifjol - klar för spel. "Karla" lär absolut bli en injektion för den offensiv som hackat så här långt, och senaste matcherna så har ju även Aleksi Heponiemi och Martin Kaut producerat. Är Karlkvist, Heponiemi och Kaut lagets nya "leading line"?

12 Kristianstad (+1)

Slog tillbaka AIK tidigare under veckan och har två raka hemmasegrar. Det, tillsammans med nya kedjan med Dennis Svensson, Joel Kellman och Kalle Miketinac som börjat producera framåt, är positiva ljuspunkter för skåningarna som haft en blytung inledning på säsongen. Bortaspelet är dock ett sorgebarn, KIK har sju (!) raka bortaförluster och 4-6-föll mot Vita Hästen så sent som under måndagskvällen. Skåningarna huserar också långt ner i all statistik - powerplay (13:e lag i ligan), boxplay (10), skotteffektivitet (13) och målvaktsspel (11) - vilket oroar.

13 AIK (-2)

AIK får inte till det. En enda seger på de sju senaste matcherna och i de två senaste matcherna så har man torskat med totalt 2-8 (1-3 mot Kristianstad och 1-5 mot Mora). Varken Max Lindholm eller Fabian Zetterlund har blivit den offensiva injektion som klubben hoppades på, och att nytillskott inte ger effekt bör skapa oro i AIK-lägret. Håkan Åhlund har en hel del att jobba med. Det positiva? Målvaktsspelet av Claes Endre, som varit bra.

14 Väsby

Nej, det vill sig inte alls för Väsby som torskat sex matcher i rad (en enda inspelad poäng under den perioden). Bland annat 3-10 i målskillnad på de två senaste kamperna. Varken offensiven eller defensiven klickar för tillfället, och till och med Henrik Lundberg - som peppras med skott - börjar se mänsklig ut i målburen. Backsidan har bara levererat ett enda mål hittills.