HockeyAllsvenskan år för år: 2018/19

28 juli 2020 09:00

Fjortonde säsongen i HockeyAllsvenskan - och säsongen då både Leksand och Oskarshamn lyckades ta klivet upp i SHL.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-2 till HockeyAllsvensk Final, bäst av fem matcher. Vinnaren till Direktkval till SHL. Förloraren till PlayOff.

– Lag 3-8 till Slutspelsserien, alla möter alla en gång, totalt fem omgångar. Lag 1 till PlayOff.

– Förloraren i HockeyAllsvenska Finalen och vinnaren i Slutspelsserien spelar PlayOff, bäst av tre matcher. Vinnaren till Direktkvalet till SHL.

– Direktkvalet till SHL, bäst av sju matcher. Vinnaren i HockeyAllsvenska Finalen mot lag 14 SHL samt vinnaren i PlayOff mot lag 13 i SHL. Vinnarna till SHL.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– AIK och Oskarshamn slutade etta och tvåa i tabellen och möttes i HockeyAllsvenska Finalen, som blev dramatisk. AIK vann första matchen med klara 5-1, men sedan plockade IKO hem dubbla matcher. Den fjärde matchen, i Be-Ge Hockey Center, lyckades AIK vinna efter övertid. Den femte och avgörande matchen, på Hovet, vann Oskarshamn med 4-1 efter bland annat dubbla mål av John Dahlström.

– Västerås, Leksand, Karlskoga, MODO, Karlskrona och Västervik blev trea till åtta i tabellen och kvalificerade sig för Slutspelsserien. Leksand vann alla matcherna (två efter övertid) och gick vidare till PlayOff.

– AIK, förlorare i HockeyAllsvenska Finalen, och Leksand, vinnare i Slutspelsserien, möttes i PlayOff där Leksand vann med 2-0 i matcher. Den andra matchen i Tegera Arena slutade hela 7-2 i dalalagets favör.

– Leksand avancerade till SHL efter att ha besegrat Mora med 4-1 i matcher. Leksand kopplade greppet direkt genom att vinna match ett och två, innan Mora kunde ta hem match tre. Den fjärde matchen vann Leksand efter ett sent segermål av Johan Porsberger. Den femte matchen gick till övertid - där backen August Berg avgjorde med sitt första seniormål någonsin. En av de största segerhjältarna för Leksand var målvakten Axel Brage som var strålande i målburen.

– Oskarshamn avancerade till SHL efter att ha besegrat Timrå med 4-3 i matcher i en otroligt rafflande matchserie. De tre första matcherna gick till övertid, samtliga efter sena kvitteringspuckar i tredje perioden. Match fyra och fem hade klarare segersiffror och Timrå ledde med 3-2 i matcher inför match sex. I den sjätte matchen kvitterade Timrås Rickard Palmberg till 4-4 i slutminuten, men Oskarshamn lyckades avgöra på övertid genom Joakim Thelin - vilket tvingade fram en sjunde match. Den avgörande bataljen var Oskarshamns, det blev 3-0 efter bland annat en hållen nolla av Christoffer Rifalk.

– Almtuna och Vita Hästen fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Vita Hästen lyckades försvara sin plats, medan Almtuna åkte ur (men laget fick sedermera en friplats efter att Pantern gått i konkurs). Kristianstad kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

– Pantern blev elva i tabellen, men gick sedermera i konkurs (ersattes av Almtuna som blev trea i Kvalserien till HockeyAllsvenskan).

– Nicolai Meyer, Södertälje, vann poängligan och blev därmed första dansk att lyckas med den bedriften. Kedjekamraten Sebastian Dyk blev dessutom tvåa i poängligan. Tredjelänk i kedjan, om var ligans bästa, var Christopher Liljewall.

– Samuel Ersson, Västerås, vann Guldgallret som ligans främsta junior. Målvakten växte fram som etta i Västerås snabbt och utvecklades till en av ligans bästa målvakter. Han var etta i JVM, fick debutera i Tre Kronor efter säsongen och vann dessutom pris som både Årets Målvakt och Årets MVP i Guldtröjan.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Nicolai Meyer, Södertälje. Exploderade under säsongen och öste in poäng tillsammans med Sebastian Dyk och Christopher Liljewall i ligans bästa kedja.

– Samuel Ersson, Västerås. Tänkt som backup i Västerås, men blev snabbt förstavalet och växte ut till en av ligans absolut bästa målvaker. Etta i JVM och fick debutera i Tre Kronor, dessutom.

– Tony Mårtensson, Almtuna. Stjärnvärvning med massor av rutin som visade spetsklass och vräkte in poäng.

– Johan Larsson, AIK. Dominant back hos serieettan AIK som agerade med pondus i defensiven och levererade poäng i offensiven.

– Jonas Engström, Oskarshamn. Kaptenen som fick sitt offensiva genombrott, och som växte ut till en stor matchvinnare i kvalmatcherna.

– Christoffer Rifalk, Oskarshamn. Agerade vägg i buren under Oskarshamns resa upp i SHL.

– Axel Brage, Leksand. Agerade vägg i buren under Leksands resa upp i SHL.

– Marcus Paulsson, Karlskrona. Rutinerad forward som fick visa sin spetsklass igen efter några bleka SHL-år och bildade en av ligans bästa kedjor tillsammans med Niklas Johansson och Justin Crandall.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2018/19

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: HockeyAllsvenska Finalen

Statistik: Slutspelsserien

Statistik: PlayOff

Statistik: Direktkval till SHL

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020