PREVIEW: Timrå - Björklöven

17 april 2021 17:30

Under söndagen drar finalen mellan Timrå och Björklöven igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!


FINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren går upp i SHL medan förloraren stannar kvar i HockeyAllsvenskan.

SCHEMA

2021-04-18 Timrå - Björklöven
2021-04-19 Timrå - Björklöven
2021-04-21 Björklöven - Timrå
2021-04-22 Björklöven - Timrå
2021-04-25 Timrå - Björklöven
2021-04-27 Björklöven - Timrå
2021-04-30 Timrå - Björklöven

SLUTSPELET

TIMRÅ

Matcher: 10
Målsnitt: 2,60
Snitt insläppta mål: 1,90
Powerplay: 20,7 %
Boxplay: 83,3 %
Räddningsprocent målvakter: 92,0 %
Tekningar: 54,0 %

BJÖRKLÖVEN

Matcher: 11
Målsnitt: 4,00
Snitt insläppta mål: 3,36
Powerplay: 25,0 %
Boxplay: 62,2 %
Räddningsprocent målvakter: 88,7 %
Tekningar: 51,9 %

POÄNG I SLUTSPELET

TIMRÅ

1 Jonathan Dahlén 11 (5+6)
2 Albin Lundin 11 (5+6)
3 Jens Lööke 9 (1+8)
4 Viktor Lodin 7 (3+4)
5 Patrick Wiercioch 5 (3+2)

BJÖRKLÖVEN

1 Olle Liss 13 (5+8)
2 Pontus Andreasson 11 (4+7)
3 Alex Hutchings 10 (6+4)
4 Alexander Deilert 10 (4+6)
5 Gustav Possler 10 (4+6)

INBÖRDES MÖTEN

2020-10-02 Timrå-Björklöven 1-4
2020-12-27 Timrå-Björklöven 3-2
2021-02-05 Björklöven-Timrå 4-2
2021-02-06 Björklöven-Timrå 3-2

NYCKLARNA FÖR TIMRÅ

EFFEKTIVITETEN

Timrå har haft problem med effektiviteten i slutspelet. Laget har spelat bra och skapat mycket chanser men har haft svårt att få in pucken i nät. Under slutspelet har man förvisso mött två av HockeyAllsvenskans hetaste målvakter i form av AIK:s Claes Endre och Västerviks Daniel Marmenlind där båda har levererat "omöjliga" räddningar i kvarten respektive semin, men deras storspel är inte hela sanningen bakom Timrås torka. Laget har bland annat haft svårt att få in tillräckligt med trafik i ytorna framför mål. Skotteffektiviteten är knappa sju procent, en rejäl sänkning från grundserien där man låg på 11,8 %. Timrå har en stark defensiv, släpper bara in 1,9 mål per match, vilket är grundplattan i spelet, men nog behöver effektiviteten skruvas upp mot Björklöven. Framförallt bland spelarna bakom toppkedjan med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke. Den enheten stod för 60 % av målen i semin mot Västervik.

GNETSPELET

Björklöven vann tre av fyra matcher mot Timrå under grundserien och i de två sista matcherna, ett back-to-back-möte i början av februari, så var det tydligt att Timrå hade problem med Björklövens tunga, riviga och intensiva spel. Timrå har i mångt och mycket kunnat leva på sin skicklighet och finness den här säsongen, men i de Löven-matcherna hade man svårt att få ut kreativiteten när yta och tid blev mindre mot ett intensivt Björklöven. En nyckel för Timrå i finalserien lär bli att matcha upp i gnetspelet: riva, slita, kämpa. Känslan är att det kommer bli en hel del av den varan i den här rivalkampen.

JACOB JOHANSSON

Målvakten är alltid en nyckel i slutspel. Jacob Johansson var otroligt bra i grundserien men fick inte speciellt många rubriker eftersom Timrå som lag dominerade så stort och var cementerade i toppen av tabellen. Stundtals i både kvarten mot AIK och semin mot Västervik så haltade Timrås spel och då klev Johansson fram stort och levererade flera fina prestationer. Vi minns inte minst förstaperioden i den första semin mot Västervik där Johansson var omutbar och gav Timrå chansen att vinna till slut. Att han fortsätter storspela är givetvis en nyckel.

NYCKLARNA FÖR BJÖRKLÖVEN

DISCIPLINEN

Björklöven har dragit på sig klart flest tvåminutersutvisningar i slutspelet med totalt 61 stycken, vilket innebär ett snitt på 5,5 utvisningar per match. Det kan jämföras med Timrå som dragit på sig 3,5 utvisningar per match. Disciplinen har också varit ett samtalsämne i Björklöven under hela slutspelet, men trots det har laget inte lyckats skära ner på botminuterna, och det har varit kostsamt i flera matcher. Lagets boxplay har också haft stora problem med en effektivitet på 62,2 %, där man släppt in totalt sjutton mål (ett snitt på 1,5 mål per match). Att behålla disicplinen blir en stor nyckel för Löven i det här rivalmötet som kommer sprudla av adrenalin och känslor.

DEFENSIVEN

Björklöven släpper in en hel del mål (3,36 mål per match) och boxplay-spelet är svagt (62,2 %) så här långt in i slutspelet, och det kan bli kostsamt mot ett Timrå som har en bred arsenal av offensivt skickliga spelare (även om lagets effektivitet varit tämligen sval i slutspelet). Skadelistan är ett orosmoment. I sista matchen mot Karlskoga så saknades Daniel Rahimi och Teemu Eronen och under matchens gång så försvann också Alexander Hellström. Kan ingen av dem spela i inledningen av finalen så har Löven bara fem friska backar, men oavsett vilka som är med eller inte så blir det hack i kontinuiteten med spelare in och ut i uppställningen. Inte den lugn och ro som Löven behöver för att sätta försvarsspelet alltså. Rutinerade målvakten Kevin Poulin visade klass i flera matcher i semifinalen vilket är ett gott tecken. Han är en nyckel för defensiven också, givetvis.

JÄMNHETEN

Vi har sett många olika ansikten hos Björklöven i det här slutspelet. Matchserien mot Karlskoga var tydlig: vissa stunder stämde ingenting, vissa stunder var man hur bra som helst. I match sex fungerade inte mycket, men i match sju var det ett helt annat påslag. Det vimlar av bra spelare i Björklöven men det är ingen som är den givne superstjärnan och laget är som bäst när alla kuggar i och fyra enheter maler på. När alla stämplar in så är Löven otroligt bra och otroligt tunga och jobbiga att möta, men när alla inte gör det så blir maskinen betydligt mindre effektiv. Att hitta jämnheten i prestationerna är viktigt för Löven.