Gustafsson: "Vet om förväntningarna"

29 maj 2021 09:30

Västerås stjärnvärvning Johan Gustafsson berättar om hemkomsten, karriären, debuten som 14-åring, vinnarhungern och sin roll i klubbens satsning.


Han gjorde debut i HockeyAllsvenskan som fjortonåring.

Nu, drygt fjorton år senare, är Johan Gustafsson tillbaka i ligan igen.

– Det ska bli väldigt kul, säger Johan Gustafsson som kritat på för Västerås.

Hur var det då med den där debuten 2007? Jo, Arboga fick ekonomiska problem vilket fick som följd att löneutbetalningarna inte kunde garanteras och spelarna var fria att lämna innan transferfönstret stängde. Många lämnade och kvar fanns en mix av gamla veteraner och unga talanger. En av talangerna var Johan Gustafsson som alltså fjorton år gammal kastades in i målburen.

– Det är ett halvt liv sedan, men jag kommer ihåg debuten väldigt bra. Det är något jag aldrig kommer att glömma och det var en häftig upplevelse, säger han.

– Vi mötte Sundsvall och det gick bra i den matchen. Jag spelade fem, sex matcher totalt.

Fjorton år... hur var det att spela i HockeyAllsvenskan då?
– Jag har alltid varit tidig i utvecklingen, varit storvuxen och har alltid känt mig mogen för min ålder, så fysiken fanns där, men sedan visste jag ju inte vad det innebar där och då. Jag fick frågan om jag ville spela och det ville jag så klart och på den vägen är det. Jag tänkte inte så mycket utan klev bara in och spelade.

"JG" gick sedermera till Färjestad för att spela juniorhockey och fick också göra SHL-debut redan som 17-åring.

2010 kritade han på för Västerås och hans första hela säsong i HockeyAllsvenskan slutade med succé och ett kontrakt med Luleå.

Därefter har det rullat på och när vi 2021 summerar karriären så långt så finns där bland annat 203 SHL-matcher, sex landskamper, 75 AHL-matcher, ett JVM-guld, ett VM-guld, två SM-guld och tre Champions Hockey League-titlar.

Pricken över i hade varit spel i NHL också - men "JG" kom inte längre än bänken där.

– Jag har väl femton, tjugo matcher i NHL som backup men fick aldig spela några minuter. Det hade varit kul att få sätta skridskon på isen i någon sekund bara för att få en registrerad match, men det är inget som grämer mig. Jag fick chansen att känna på livet i NHL under en tid. Jag nådde inte riktigt hela vägen fram, men så är det, jag har varit med om mycket annat roligt, säger han.

– Jag har haft en bra karriär så här långt. Jag har fått chansen att vinna saker många gånger och det är ju därför man håller på. För att få vinna. Det är då alla timmar man lagt ner och alla timmar i gymmet betyder något. Känslan av att vinna är det häftigaste som finns. Har man upplevt det en gång vill man göra det igen. Det är drivkraften.

Nu hoppas Johan Gustafsson få vinna något med Västerås.

– Klubben gör en satsning och målsättningen som klubben har tilltalar mig. Vi har ett tydligt mål tillsammans att gå upp, det hade stor del i att jag tackade ja till att komma tillbaka, säger han.

– Jag har haft bra snack med Västerås hela vägen. Jag är uppvuxen i Köping och Västerås har varit den stora klubben i regionen och det är hemma för mig. Jag har känt att jag vill tillbaka någon gång och spela, och nu föll alla bitar på plats. Det känns som en härlig utmaning.

29-åringen är ett av de mest meriterade nyförvärven i hela HockeyAllsvenskan och han är en nyckelspelare i Västerås satsning uppåt.

– Jag vet att det finns förväntningar på mig men det är inget nytt. Jag har levt med press på mig själv de senaste tio, elva åren. Jag vet vad som krävs för att leverera i ett vinnande lag. Det är inget som kommer göra sig självt, utan vi måste komma samman som lag, och går laget bra så kommer den personliga framgången också.

Vad säger du om din roll?
– Jag kommer in med mycket rutin, inte bara på isen utan runtomkring. Jag vet vad som krävs och hoppas kunna vara med och sätta tonen för hela laget. Det handlar inte bara om hur vi uppträder i matcherna, utan framförallt om den dagliga verksamheten. Det gäller att skapa vinnande vanor.

Debut i ligan som fjortonåring - och nu tillbaka igen som 29-åring.

Cirkeln är sluten.

– Ja, lite så, det känns otroligt inspirerande, säger Johan Gustafsson.