Gästkrönika: "Han är en stjärna värd namnet"

3 september 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver SvenskaFans hockeyredaktör och NHL-specialist Niclas Viberg om Tobias Enström, hans status i NHL senaste åren, överträffandet av Nicklas Lidström, inflytandet i Winnipeg Jets och förväntningarna.


Hemvändare är alltid trevligt. Hemvändare som inte har hunnit bli lastgamla är ännu trevligare. Tobias Enström fyller visserligen 34 år i november och även om han har passerat sin prime borde han ha goda förutsättningar att bli en rejäl injektion i Modo över några säsonger.

De senaste åren har vi sett några veteraner vända hemåt. Andreas Lilja kom tillbaka till Rögle och Nicklas Grossmann tog en sväng förbi Örebro innan han hamnade i Södertälje. Två respekterade namn borta i Nordamerika – men också två veteraner som hade blivit omsprungna av den moderna och fartfyllda hockeyn.

Några större – avsevärt positiva – avtryck satte den duon inte. Så varför ska Tobias Enström göra det?

Jag tror att förklaringen är enkel. Även om Enström – likt Lilja och Grossmann, för att nämna två tydliga exempel – lämnade NHL som en medioker back i det stora hela var han inte alltid en begränsad ”defensivspecialist”. Går vi tillbaka några år var Enström en väldigt spelskicklig försvarare med en god poängskörd. Under i synnerhet Atlanta-åren var han kanske något så ovanligt som en underskattad spelare även här hemma i Sverige.

Det var först framåt slutskedet av NHL-karriären som Enström tog något kliv tillbaka. Men han är långt ifrån den enda försvararen som har drabbats av det ödet. I dagens NHL, hårt präglat av fart och skicklighet, är det inte helt ovanligt att försvarare i 30-årsåldern hastigt och lustigt börjar få problem. Idag går spelare in i sin prime i tidiga 20-årsåldern till skillnad från sena 20-årsåldern, som det var tidigare. Det kan få tunga konsekvenser för den äldre generationen.

Enström ska ha haft något eller några erbjudanden från NHL. Men det vore knappast i någon betydande roll. Då lockar det nog att ta flyget hem till Örnsköldsvik, få C:et på bröstet, lira med brorsan och spela upp Modo i SHL.

En spelare gör inget lag. Men Enström kan vara tungan på vågen för Modo och vore ett finfint nyförvärv även i SHL.

Även om rollen och prestationerna i NHL inte riktigt indikerar det så är det en försvarsgeneral som vänder hem. Han hade en betydande roll i det Modo som vann SM-guld 2007 och jag skulle bli ohyggligt förvånad om han inte har en betydande roll i ett framgångsrikt lag säsongen 18/19.

Tobias Enström var alltså, till skillnad från andra hemvändare, en framträdande NHL-back under sin prime. Han har två 50-poängssäsonger och ytterligare fyra 30-poängssäsonger bakom sig. Det är visserligen några år sedan – men nu kliver han också ner några nivåer. Sannolikheten att de färdigheterna väcks till liv igen borde vara relativt hög.

Det kommer, exempelvis, inte att se skrattretande ut att se Enström ankra ett powerplay. Under sina två bästa säsonger – 09/10 och 10/11 – placerade han sig på sjunde respektive sjätte plats i backarnas poängliga och överträffade Nicklas Lidström, Scott Niedermayer och Shea Weber, för att nämna några fina namn. Under säsongen 10/11 hade han högst istid i powerplay i hela ligan.

Genom alla år, med något enstaka undantag, har Enström varit duktig på att driva spelet och fick fina possession-siffror, så även under den gångna säsongen. Med en CF% på 52,2, enligt Hockey-reference.com, var han en av de bättre försvararna i ett Winnipeg som härjade i toppen av erkänt tuffa Central Division. Hans Rel CF% (3,7) – skillnaden i skottförsök när han är på isen kontra när han inte är på isen – var dessutom bäst av de mer eller mindre ordinarie försvararna i Jets.

Winnipeg – NHL:s näst bästa lag sett till antalet poäng – var alltså bättre med Enström på isen, i alla fall om vi blickar mot Corsi.

För några år sedan kom Dick Tärnström hem till AIK. En i grunden spelskicklig försvarare hade några tyngre NHL-säsonger bakom sig – och kom minst sagt att hävda sig väl i AIK med en god poängskörd. Har man aldrig haft det i sig kan man inte skaka fram det på beställning bara för att man kommer från en högre nivå.

Men Tobias Enström kommer med förväntningar och egenskaper som förknippas med ett stort namn. Han har alla förutsättningar för att motsvara de förväntningarna och bli en sevärd stjärna i Modo.

Niclas Viberg
Hockeyredaktör på SvenskaFans.com