Positivt samarbete med Dynamic Code: "Fungerat bra"

5 november 2020 14:15

HockeyAllsvenskan samarbetar med Dynamic Code för snabba och effektiva tester av covid-19.


Innan seriestart så startade HockeyAllsvenskan ett samarbete med HealthTech-bolaget Dynamic Code kring snabba och effektiva tester för covid-19.

Nu har en månad av serien gått och erfarenheterna av samarbetet är positiva.

– Det fungerat väldigt bra, säger Christian Johansson, lagläkare i Timrå.

– Det fanns en misstanke inför seriestart om att corona skulle kunna bli ett bekymmer under säsongen med mycket sjukfrånvaro, inte bara på grund av corona utan också förkylningssymptom, men med de här testerna har vi snabbt och effektivt kunnat testa spelare. Det innebär fortfarande att spelare som är sjuka stannar hemma tills de är friska, men det är andra rutiner och regler som gäller vid corona-smitta än vanlig förkylning, och att veta vad det handlar om är givetvis en viktig punkt kring hur vi ska agera.

Svensk hockey tog gemensamt fram ett verksamhetsprotokoll inför säsongen för att ha rutiner och förhållingssätt för att hindra smittspridning och hantera misstänkt smitta i klubbarna. HockeyAllsvenskans samarbete med Dynamic Code blev en viktig pusselbit för snabba och effektiva tester som görs på plats, utan bokning och utan att behöva åka till vårdcentralen.

– Vi har testerna på plats vilket underlättar enormt. Det är inget som behöver beställas eller väntas på, utan det är bara att testa direkt, säger Christian.

– I Timrå testar vi alla som uppvisar förkylningssymptom, oavsett allvarlighetsgrad. Alla stannar hemma och testar sig efter 24 timmar. Får de ett negativt svar och mår bra så kommer de tillbaka till verksamheten, är svaret positivt så blir det karantän.

Hur snabbt kommer svaren på testerna?
– Det kommer oftast samma dag som Dynamic Code får in testet. Däremot kan det ta lite tid att få testet till dem, för oss i Timrå tar det ett drygt dygn. De har sin bas i Linköping, och ju närmare man är, desto snabbare går det givetvis att få dit testerna.

Ett tydligt protokoll och snabba tester har varit viktiga delar i att hålla ner smittspridningen.

– Jag kan bara tala för Timrå, men jag tror alla klubbar har lika tydliga rutiner som vi. Hela ligan tar det här på allvar och det syns också eftersom det finns få positiva svar och när vi hade en avstämning häromdagen så hade varje klubb stenkoll på sjukdomsläget i sin klubb, säger Christian.

HockeyAllsvenskan har ännu inte flyttat några matcher.

– Jag vill ge beröm och kredd till alla klubbar som tar det här på största allvar och som gör ett fantastiskt arbete med att testa och följa protokollen. Samtidigt gäller det att fortsätta jobba hårt och inte tumma på något, vi har gjort ett stort arbete men har också ett stort arbete framför oss, säger Erik Ryman, sportchef i HockeyAllsvenskan.