Panelen: "Finns en brist på spets..."

23 juni 2022 10:20

Tre experter ger sin syn på Västerviks silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jonathan Åhman, journalist Västerviks-Tidningen
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jonathan Åhman: Lagets silly season hittills är som alltid den här tiden på året svårbedömd. Man har fem spelare officiellt presenterade även om många medier rapporterat om spelare som ännu inte presenterats. Ska vi utgå från att allt stämmer ser det helt okej ut. Kanske att man hade behövt ha en eller två av spetsspelarna på plats för att vara helt lugna i båten.

Alexander Nilsson: Mattias Karlin förra sommaren och Emil Georgsson nu, två av Västerviks allra främsta har nu lämnat klubben för andra äventyr. Georgsson har byggt ihop otaliga kvalitativa lagbyggen genom åren och det blir därmed spännande att se var man nu tar vägen. Jag gillar förlängningen av Max Krogdahl och Ian Edmondsson ska bli spännande att se.

Andreas Hanson: Det är ju ett nytt kapitel som skrivs i klubbens historia i och med att man nu, för första gången på tio år, varken har Mattias Karlin eller Emil Georgsson som ledare. Strategiskt innebär det kanske dock inte lika mycket här och nu som mer på sikt, när man nu sparat in på sportchefsposten och tänker sig att Martin Gudmundsson ska driva det sportsliga själv. Jag hoppas att han får hjälp, kanske bl a från Victor Öhman som kanske går i Georgssons fotspår så småningom? Hur som helst, man har lärt sig att inte tippa emot Västervik men den här sommaren kommer nog rätt många tippare mot sig som tror att det är nu det brakar rätt utför. Det som mest pekar på det är ju att spelarbudgeten har sänkts, enligt rapporter från klubbens årsmöte i VT – och då låg man redan på en låg nivå. Har Västervik seriens lägsta budget nästa säsong? Mycket möjligt. Med det sagt, så verkar man få ihop ett intressant lag sett till vad som ryktas komma in. Georgsson hann säkert sätta en del värvningar innan han lämnade för Södertälje, exempelvis backen Ian Edmondson ser ju ut precis som en sådan rekrytering. Målvaktssidan och backsidan ser helt okej ut, men centersidan och spetsen offensivt är det mer tveksamhet kring för mig i nuläget.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jonathan Åhman: Styrkan här är, återigen, förutsatt att mediernas rapportering stämmer, dels målvaktssidan som ser bra ut med Emil Kruse och Edvin Olofsson samt att man fått behålla en större andel av fjolårsbredden än tidigare. Målvaktssidan och kontinuiteten.

Alexander Nilsson: Med endast fem spelare på kontrakt känns det svårt att plocka ut någon styrka.

Andreas Hanson: Västervik kommer naturligtvis utgå från defensiven även i fortsättningen och det ser ut som lagets styrka även på papperet just nu. Om det blir så att målvaktsparet blir Edvin Olofsson–Emil Kruse så kommer Västervik klara sig bra där. Backsidan ryktas få in Anton Öhman och det är en spelare som har mycket kvalitet i sig, men inte fått ut det. Västervik känns som en perfekt klubb att studsa tillbaka i. Erik Gustafsson–Max Krogdahl är ett stabilt backpar och så kryddas det med spelare som fått genombrott i Hockeyettan. Redan nämnde Ian Edmondson är precis en sån spelartyp Västervik värvat så många gånger tidigare - 27 år, flera säsonger i ECHL och nu nån säsong bakom sig i Europa där han gjort det bra och vant sig vid stor rink. Man blir väl inte förvånad om han spelar i SHL 23/24, eller till och med säljs på deadline i februari för en halv mille och räddar ett plusresultat i årsredovisningen.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jonathan Åhman: Svagheten är bristen på spets. Visst, Joakim Hagelin, Victor Öhman och namn av den kalibern har alltjämt poäng i sig men VIK kommer som vanligt att hämta de ledande offensiva spelarna från Nordamerika och där har man ännu inte landat någon av de 3-4 spelarna man söker.

Alexander Nilsson: Att typ tre femmor och två målvakter saknas just nu (officiellt).

Andreas Hanson: Både officiellt och ryktesvägen, åtminstone vad jag känner till, så är det tunt på forwardssidan. Stabila spelare som Victor Öhman och Joakim Hagelin kan man luta sig mot, men det måste in en hel toppkedja om Västervik ska kunna hävda sig nästa säsong. Vilka blir det? Centersidan är ett stort frågetecken. Vem blir lagets förstecenter? Den spelaren måste vara riktigt jäkla bra om detta ska lyfta. Ludwig Stenlund är en spelare jag tycker visade på fina kvaliteter emellanåt i Vita Hästen ifjol, men han har också en del svagheter som Västervik måste slipa bort hos honom för att han ska funka som andrecenter. Sen antar jag att Noah Hasa ska ha en centerroll – en väldigt spännande talang, men han har alltså gjort 15 matcher på seniornivå hittills, där hälften har varit med Halmstad och hälften har varit med Frölunda, där han mestadels satt på bänken i de matcherna. Ni fattar var jag vill komma – det är långt ifrån någon garanterad succé.

Vad mer måste in?

Jonathan Åhman: Förutom nordamerikansk spets söker man förmodligen en back till mitten av hierarkin samt någon som kan gå in och spela i en tredjelina.

Alexander Nilsson: Nästan allt, med tanke på hur lagbygget ser ut just nu.

Andreas Hanson: Som nämnt redan, en hel toppkedja framförallt. De tre spelarna, framförallt centern, måste vara av samma klass som de fina fynd Västervik lyckats göra tidigare år.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jonathan Åhman: Drömvärvning? Det finns ingen självklar "återvändare" som känns aktuell och i den kategorin har man redan landat Kruse. Ett namn jag tänkt på men som jag inte tror är realistiskt är Christoffer Törngren som inte får plats i HV. Han är från trakten och kan kanske vara sugen på en tongivande roll i en mindre klubb. Sannolikt är man för långt ifrån varandra ekonomiskt men han har egenskaper det här laget skulle må bra av.

Alexander Nilsson: Varför inte Kellen och Connor Jones? Poängproducerande tvillngar som dessutom tar stort ansvar över hela banan. Sedan tidigare uppskattade.

Andreas Hanson: Det är väl tveksamt om de verkligen kan göra den, men vad ska en spelare som Joel Mustonen göra nästa säsong? Han har ju hamnat i ett slags gnuggarfack i Örebro som han kanske vill bort ifrån, och Västervik hade kunnat vara en bra plats att göra det på – om han vill vara center. Orkar Emil Molin pendla från Gävle till Västervik? Det sägs ju att han är på en del HockeyAllsvenska klubbars bord, men det är nog mer aktuellt för de klubbar som har ökat budgeten (som en annan VIK-klubb kanske?). Kan Villiam Haag spela center? Där snackar vi ju en karriär som inte gått som man trott, och Västervik hade även där varit en bra miljö att hitta rätt. Nej, de sista luckorna i Västervik kommer naturligtvis fyllas av nordamerikanska spelare med namn som typ Bobby McSpeed och Rocky Burner, det vet vi ju alla.

» Transfercentralen