På väg att bli assistkung: "Vill inte jinxa det..."

21 september 2022 10:20

Vita Hästens spelgeni Marcus Eriksson är bara sju passningspoäng från att bli tidernas assistkung i HockeyAllsvenskan. "Vi får se hur lång tid det tar, men förhoppningsvis ska jag göra det under säsongen i alla fall", säger 37-åringen.


Vita Hästens trotjänare och passningsgeni Marcus Eriksson har bara sju passningspoäng kvar för att bli tidernas assistkung i HockeyAllsvenskan (all statistik räknas från 2005 då ligan startade).

37-åringen har svarat för 224 assist genom åren, blott sex pinnar bakom Conny Strömberg som toppar statistiken med sina 230 assist.

Eriksson svarade för 33 assist i fjol, så det där rekordet bör ryka tämligen snabbt i höst.

– Vi får se, men förhoppningsvis ska jag göra det under säsongen i alla fall, säger Marcus Eriksson.

Äh, hur många matcher behöver du?
– Haha, vi får se, jag vill inte jinxa det där.

Är det stort?
– Det är det men det kanske inte känns så nu när man är mitt uppe i karriären. Det blir något att blicka tillbaka på och vara stolt över senare i livet.

Att komma ikapp och förbi just Conny Strömberg är speciellt.

– Jag snackar med Conny då och då, vi har lite kontakt, och han var ju en absolut toppspelare i HockeyAllsvenskan. Han har faktiskt spelat med min pappa Peter när båda var i Vita Hästen på 90-talet.

Marcus Eriksson är ett unikum.

I fjol, 36 år gammal, levererade han sin bästa poängmässiga säsong någonsin i HockeyAllsvenskan med 49 poäng på 51 matcher. Då ska vi ha i åtanke att han började trappa ner i division två för två år sedan, innan pandemin stoppade allt divison två-spel vilket öppnade upp för en Vita Hästen-comeback. Nu är han alltså bättre än någonsin.

– Jag fick en nytändning av att komma tillbaka efter vändan i division två. Jag tror att vi spelare ibland tar för givet hur bra och roligt det är att spela i en professionell liga där det är mycket folk och stort intresse. Det blir en viss puls och man får en kick som är svårt att få i civila jobb. Inget ont om division två, men jag behövde inte ge allt där, och när jag kom tillbaka till Vita Hästen insåg jag hur mycket jag saknat HockeyAllsvenskan. En del trodde väl att jag var slut, men det var skönt att bevisa för alla, inte minst mig själv, att jag fortfarande kan vara en toppspelare i ligan, säger han.

Poängskörden per år sedan han kom in i HockeyAllsvenskan med Vita Hästen: 40, 42, 44, 43, 34, 24, 25, 49. Den totala skörden - som också inkluderar lite poäng från Almtuna och Västerås från tidigare i karriären - placerar honom som tvåa i alla tiders poängliga i HockeyAllsvenskan, dock hela 91 poäng efter överlägsne ettan Henrik Björklund.

Ser vi till poängsnitt så är det säsongen 2019/20 som sticker ut med svagare snitt än övriga vintrar. Det var en speciell säsong för spelgeniet och kreatören Marcus Eriksson som under tränaren Tony Zabels första år i klubben placerades i en mer defensiv kedja.

Det kändes suspekt och annorlunda då, men den rollen och den erfarenheten kanske trots allt grundade framgången i fjol, för Eriksson blev en mer komplett spelare.

– Det var en nyttig säsong. Jag går in med öppet sinne i alla säsonger och spelar där tränaren vill ha mig. Det året hade jag inte samma roll som tidigare. Jag var tydlig med att jag inte skulle kunna producera lika mycket poäng i den rollen, men Tony ville ha mig där och jag köpte det. Jag gör det som krävs för att spela och där jag gör mest nytta för laget. Min kedja jobbade hårt och försökte få ner pucken djupt. Den säsongen breddade min repertorar som spelare.

Det kanske bäddade för din toppnotering i poäng i fjol?
– Ja, kanske. Jag har gjort många likande säsonger och att det blev fyra, fem poäng mer i fjol handlade nog mer om tillfälligheter. Jag försöker hela tiden vara på topp, det är det som driver mig. Jag vill bara en producerande spelare och i fjol blev det kanske en lyckoträff. Jag ska försöka göra det igen, men huvudsaken är att vi når slutspel, om jag sedan gör fem, 25 eller 45 poäng är egentligen skitsamma.

Fast det var väl inte bara tillfälligheter i fjol, Tony Zabel sa inför säsongen att han aldrig sett en bättre Marcus Eriksson?
– Jag vet inte vad jag ska säga om det, men man lär sig mer och mer och det tog ju någon säsong innan vi kunde få ut max av mig i hans system. Nu ska vi byta tränare igen och det kan ta tag att komma in i det vi ska göra i år. Vi får se.

Just nu tar Marcus Eriksson - eller Norrköpings Wayne Gretzky och Kungen av Himpa som han kallats i olika sammanhang - ett år i taget.

Någon plan på att sluta finns inte.

– Jag skrev ett tvåårskontrakt i fjol som går ut efter den här säsongen, sedan får jag ta det år för år. Jag måste känna att det fortfarande är en passion och att det känns kul. Det får inte bli tråkigt. Blir det så kommer det synas direkt och jag blir säkerligen en betydligt sämre spelare.

ALLA TIDERS ASSISTLIGA

Conny Strömberg, 230
Marcus Eriksson, 224
Jonas Westerling, 213
Henrik Björklund, 199
Daniel Ljunggren, 192
Jens Jakobs, 180
Mattias Beck, 177
Niklas Johansson, 174
Christian Sandberg, 169
Jesper Samuelsson, 166

ALLA TIDERS POÄNGLIGA

Henrik Björklund, 410
Marcus Eriksson, 319
Jens Jakobs, 316
Mattias Beck, 310
Christian Sandberg, 298
Conny Strömberg, 288
Patrik Karlkvist, 283
Alexander Bergström, 282
Jonas Westerling, 280
Kristofer Näslund, 275