HockeyAllsvenskan år för år: 2007/08

7 juni 2020 12:00

Tredje säsongen av HockeyAllsvenskan - och den bjöd på en av historiens mest spektakulära värvningar när Leksand gjorde klart med Ed Belfour.


SÅ SPELADES LIGAN

– 16 lag och 45 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till Elitserien.

– Lag 4-7 till playoff: fyran mot sjuan, femman mot sexan, bäst av tre. Vinnarna möttes i bäst av tre, vinnaren där till Kvalserien tilL Elitserien.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 15-16 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med fem lag och i åtta omgångar (eftersom Hammarby valde att tacka nej till kval på grund av ekonomiska orsaker), där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Andra säsongen i följd med samma kvalsystem uppåt. Lag ett till tre i tabellen (Leksand, Malmö och Rögle) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Björklöven, Västerås, Växjö och Borås) fick spela Playoff. Västerås vann playoff, och gick också till Kvalserien.

– Rögle gick upp i Elitserien (nuvarande SHL), medan Mora åkte ner i HockeyAllsvenskan.

– Huddinge och Hammarby fick spela negativt kval för att hålla sig kvar, men Hammarby valde att dra sig ur kvalet på grund av ekonomiska problem. Huddinge lyckades inte försvara sin allsvenska plats, utan istället gick Troja-Ljungby och Mariestad upp i HockeyAllsvenskan.

– Nykomlingen Borås lyckades bli åtta i ligan, och tog sig alltså till Playoff under debutsäsongen i ligan.

– Patrik Berglund, Västerås, svarade för 48 poäng som junior 2006/07, och följde upp det med att göra 45 poäng 2007/08 - då han fortfarande var junior. "Bulan" fick även spela VM-förberedande landskamper med Tre Kronor.

– Jens Bergenström, Leksand, vann poängligan med 58 poäng, och hela fem spelare gjorde 50 poäng eller fler under säsongen.

– Leksand lyckades värva Ed Belfour, en av tidernas bästa målvakter i NHL (sedermera invald i Hall of Fame) och kanske den mest spektakulära värvningen någonsin i HockeyAllsvenskan. "Eddie the Eagle" avslutade karriären efter året i Leksand.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Marcus Ragnarsson, Almtuna. Andra allsvenska säsongen av backveteranen med 632 NHL-matcher på sitt cv.

– Jens Karlsson, Borås. En av härförarna hos nykomlingen. 18 mål, 38 poäng och 120 (!) utvisningsminuter av den robuste forwarden.

– Jani Hurme, Malmö. Stjärnvärvning med OS-, VM- och NHL-meriter som skapade stora rubriker.

– Jens Bergenström, Leksand. Trotjänaren och publikfavoriten som vann hela poängligan efter att ha matat in 29 mål och 29 assist.

– Juha Lind, Leksand. Enormt meriterad forward som kom till Leksand efter att bland annat ha spelat OS och VM, NHL-hockey samt en del i SHL.

– Ed Belfour, Leksand. Kanske den mest spektakulära värvningen någonsin i HockeyAllsvenskan. En av tidernas bästa NHL-målvakter som avslutade sin karriär i Leksand.

– Kenny Jönsson, Rögle. Tredje säsongen i HockeyAllsvenskan (fjärde sedan hemkomsten från NHL), och fick vara med och leda Rögle hela vägen till Elitserien (nuvarande SHL). Gjorde en jättesäsong, och var sedan kapten i Tre Kronors VM-lag.

– Jakob Johansson, Rögle. Lagmotorn och centerkuggen som gjorde en av sina bästa allsvenska säsonger just det här året, med 53 inspelade poäng.

– Stefan Hellkvist, Västerås. "Loppan" kom tillbaka till VIK efter tolv säsongers frånvaro, och visade att han alltjämt håller klassen.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2007/08

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Playoff till Kvalserien

Statistik: Kval till Elitserien

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020