Gästkrönika: "Det här är drömmarnas liga"

18 september 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver C More-experten Harald Lückner om drömmarnas liga, talangutveckling, Elias Pettersson, rätt roll, ständiga överraskningar och nya profiler.


HockeyAllsvenskan kallas drömmarnas liga.

Det är rätt.

Äldre spelare - 27, 28, 29 år - får chansen att uppfylla sin dröm, att jaga SHL-spel, men framförallt så får juniorer och talanger chansen att införliva sina drömmar om en ljus hockeyframtid.

När jag var tränare i Mora hade jag själv många spelae som hade en dröm om att spela i SHL och halva det laget jag hade då spelar i SHL idag. En del till och med i KHL eller NHL. Det är fantastiskt.

För tio år sedan gick inga spelare från HockeyAllsvenskan till SHL utan då värvades utländska spelare till högsta serien. Så är det inte längre. Idag är det framtidens stjärnor som spelar i HockeyAllsvenskan.

Ligan är en otoligt viktig ingrediens i dagens svenska hockey där det fostras väldigt många SHL-spelare.

Elias Pettersson är ett fäskt typexempel.

Han är fostrad i HockeyAllsvenskan ifjol gick han rakt in i SHL och dominerade totalt. Han vann poängligan, slog juniorrekord, blev årets forward, dominerade i slutspelet, vann SM-guld och fick spela VM.

Vad är det då som är så bra med HockeyAllsvenskan?

Jo, juniorer och talanger får lära sig att vara de spelare som de ska bli.

Timrås tränare Fredrik Andersson sa ifjol att det vore dödsdömt att sätta juniorerna Jacob Olofsson och Filip Hållander i en fjärdekedja. De är bra i powerplay och då ska de spela i powerplay, resonerade han. Igår på upptaktsträffen sa MODO:s tränare Björn Hellkvist att en spelare som Lukas Wernblom måste få chansen att vara den spelare han är. Han ska spela forward i en producerande kedja och han ska spela powerplay. Talangerna och juniorerna får spela de heta situationerna i matcherna, de får spela i powerplay och boxplay, de får vara med när det ska avgöras.

I SHL får talangerna sitta på bänken och se andra ta de viktiga rollerna - i HockeyAllsvenskan får de lära sig att ta den viktiga rollen.

Tomas Montén (förbundskapten juniorkronorna, red anm) plockar många spelare från HockeyAllsvenskan eftersom de har många matcher i kroppen, de får spela boxplay och powerplay, de får vara inne och stänga matcher eller spela sex mot fem i slutet. Sådana saker blir du bara bra på när du fått erfarenhet av det - och det får de unga killarna i HockeyAllsvenskan.

När du tar steget från junior- till seniorhockey så måste du klara av fler delar i spelet. Det räcker inte med att kunna ta pucken, dribbla av ett helt lag och göra ett snyggt mål, du måste kunna ta en roll i ett lag, delta i försvarsspelet, anpassa dig till medspelare och anamma den uppgjorda taktiken. Allt det där är en process. HockeyAllsvenskan är en fantastisk utbildningsplats för att få göra just detta - att få spela i den roll som du är bra på.

I HockeyAllsvenskan blir juniorer till män - och utvecklingen är enormt snabb. Vi ser spelare som överraskar hela tiden.

Ta Filip Johansson i Leksand ifjol.

I början undrade man vad det där var för kille i galler.

I slutet var han av Leksands bästa backar.

Varje år står vi där och undar var det är för spelare som kommit in eller släppts fram och undrar var de ska där och göra, men sedan växer de in i lagen och sina roller och blir helt plötligt profiler i HockeyAllsvenskan och i C More.

Det är tränarnas uppgift att släppa fram talangerna - men det är samtidigt en tuff uppgift eftersom de samtidigt har krav på sig att leverera resultat. Alla kräver att laget ska ta poäng.

Därför är det kul att se att så många tränare vågar släppa fram juniorerna och talangerna - det tjänar alla på i längden.

Harald Lückner
Expertkommentator i C More