Statistiken som talar för Kristianstad

20 september 2019 09:00

Nykomlingar brukar av tradition gå starkt i HockeyAllsvenskan. Något som talar för Kristianstad den här säsongen.


Hur tufft är det att vara nykomling i HockeyAllsvenskan egentligen?

Ja, en blick i historiken skvallrar om att nykomlingar från HockeyEttan klarar sig väldigt bra i ligan.

Sedan HockeyAllsvenskan startade, om vi räknar från andra säsongen eftersom alla var "nykomlingar" i den nya serien första året, så har sexton lag tagit klivet upp.

Hela tretton av dem har hållit sig kvar och "bara" fyra av dem har tvingats kvala sig kvar.

Bara tre nykomlingar har alltså åkt ur. En av dem var Troja-Ljungby för ett år sedan, men annars har lagen som åkt ur en speciell historia.

Mariestad slutade sist i serien 2008/09 och det var året som HockeyAllsvenskan bantades från 16 till 14 lag, så västgötarna fick inte någon chans att kvala sig kvar utan åkte rätt ut. Sundsvall gick upp i HockeyAllsvenskan samma säsong som SHL expanderade till 14 lag, vilket medförde att fyra lag från Kvalserien till HockeyAllsvenskan gick upp - och där var Sundsvall just fyra. Ett normalt år hade man alltså inte gått upp och man kom också sist i serien 2015/16 och misslyckades sedan i kvalet.

Men nykomlingar håller sig inte bara kvar, flera av dem har satt otroliga avtryck.

Inte minst Västerås ifjol, som sensationellt blev trea i tabellen. Andra färska exempel är Västervik, trea i serien, och Tingsryd, tvåa i serien.

Ur ett statistiskt perspektiv så är oddsen för nykomlingen Kristianstad alltså synnerligen goda för att hålla sig kvar.

– Det är lovande statistik för oss, säger Kristianstads forward Johan Lundgren.

– Vi är ödmjuka inför utmaningen och det vi står inför. I HockeyEttan kunde man kanske komma undan med 80 % av sin kapacitet i vissa matcher, men här måste vi vara uppe och nosa på 100 % i alla matcher. Det är tufft att vara nykomling, man får kriga för varje poäng men vi ska också vara stolta över att vi tagit oss hit.

Kan just den inställningen, att veta att man alltid måste ge 100 %, vara en framgångsfaktor för nykomlingar?
– Det kan vara en nyckel, absolut. Man är ganska införstådd som nykomling med att det blir tufft. Det är en ny nivå och det är lag som man inte spelat mot innan. Det är ofta större och och mer anrika klubbar som står för motståndet och alla förstår att vi måste prestera på vårt max för att ha en chans. Vi vet att vi inte har råd att ta några matcher ledigt.

Nyhets behag med större lag och finare arenor, är det också faktorer som gör att nykomlingar lyfter sig?
– Det tror jag. Det är skillnad att möta Helsingborg eller MODO borta, det är en otrolig motivationsfaktor. Det är många som inte spelat på den här nivån heller och som inte spelat mot de här lagen i de fina arenorna, och det lägger en dimension till på "nyhetens behag". Alla är verkligen taggade.

Ni har varit favorittippade i HockeyEttan, nu är ni nederlagstippade. Spelar det någon roll?
– Snacket i HockeyEttan har varit att vi ska upp och vi har fått leva med ett favoritskap, att vara nederlagstippade är en ny situation för oss. Vi har ändå förutsättningarna på plats för att kunna störa samtliga lag så vi tänker inte jättemycket på det.

Ni är vana vid att vinna från HockeyEttan, betyder det något?
– Det tror jag, att vinna är en vana. Det har vi försökt trycka in i gruppen under försäsongen.

Hur känns det inför säsongen?
– Vi visade i Kvalserien ifjol och har visat under försäsongen att vi kan konkurrera i den här serien. Vi vill inte försvara oss kvar utan spela en kreativ hockey där vi jobbar hårt. Vi ska vara ödmjuka inför det vi står för, men vi ska inte heller vara blyga för vår kapacitet.