Tallberg: "Brutit alla på samma ställe"

10 augusti 2019 13:30

Kim Tallberg fick sitt stora offensiva genombrott i HockeyAllsvenskan för två år sedan. Nu hoppas forwarden ta nästa kliv i AIK.


Kim Tallberg har hunnit spela i tio klubbar under karriären, juniortiden inräknad.

Lika många som går att räkna på på en människas fingrar.

Även Tallbergs, även om han 27 år gammal redan hunnit bryta fyra (!) fingrar.

– Det är faktiskt helt sjukt, men samtidigt är det de enda skadorna som jag råkat ut för, säger forwarden som i höst ska spela i AIK.

– Jag vet inte om det är oflyt eller vad, men jag har brutit alla fingrarna på samma ställe. Jag skulle väl säga att två av fingrarna har dålig rörlighet idag, de andra är funktionella.

Det måste göra ont att bryta ett finger?
– Det har varit otrolig smärta. En gång, när jag var utlånad från Nybro till Tingsryd och visste att det var en väldigt viktig säsong för mig, så ville läkare att jag skulle operera ett finger som jag brutit, men jag sa nej. Jag var på väg någonstans i karriären och ville inte avbryta det. Jag spelade med en skena och hade ett finger som var av den säsongen. Men det blev ju rätt, jag fick ett allsvenskt kontrakt efter säsongen.

Det senaste fingerbrottet kom ifjol och den gången valde han att göra en operation.

– Jag bröt fingret tidigt på säsongen, i den nionde matchen eller något, och jag hade väl kunnat spela med en skena men de sa att jag kunde få men för livet om jag inte opererade. Då fick det bli så. Jag fick inte röra handen på ett bra tag efter det och missade tio matcher.

Nu har du etablerat dig på allsvensk nivå, men hade du gjort operationen om du varit i ett viktigare skede i karriären?
– Alltså, med tanke på vad läkarna sa om framtida men så hade jag nog tagit operationen.

Hur tung var skadan ifjol?
– Det var fruktansvärt tungt. Det är första gången jag varit borta så länge.

Kim Tallberg har - förutom fingrarna - haft en skadefri karriär, men genombrottet dröjde. Han har spelat mycket i HockeyEttan och hoppat in här och där i HockeyAllsvenskan, men inte fått fäste.

Genombrottet kom för två år sedan i Tingsryd.

Efter att ha inlett säsongen i fjärdekedjan och svarat för två assist på 19 matcher så fick han chansen i förstakedjan. Effekten kom direkt. Fem mål och två assist på tre matcher. Resten av säsongen var han en viktig offensiv kugge i laget.

Den rollen byggde han vidare på ifjol. Han gjorde 30 poäng på 40 matcher och bildade en hypervass kedja med Daniel Ljunggren och Oscar Holst.

– Den gångna säsongen var ett år där jag tog kliv i rätt riktning, säger han.

– Det var första säsongen som jag fick spela i en offensiv roll från start i HockeyAllsvenskan. Säsongen innan fick jag spela halva säsongen i den rollen, men ifjol fick jag chansen från start och jag tycker att jag tog den chansen. Jag var en ledande spelare som tog ansvar och som fick förtroende i de avgörande lägena.

Du var riktigt het efter att ha kommit tillbaka efter fingeroperationen?
– Det gick tungt för laget när jag var borta. När jag kom tillbaka var jag en frisk fläkt med mycket energi och det lossnade ganska snabbt för min del. Jag var riktigt spelsugen då.

Du lyckades följa upp genombrottet från året innan?
– Precis. I början i Tingsryd spelade jag sju till tio minuter i fjärdekedjan, sedan flyttades jag upp ochg fick spela 17 till 22 minuter. Det är en stor skillnad. Jag fick börja i den stora rollen från start ifjol och jag kände inga problem att hantera den pressen och det ansvaret. Jag slappnade av och gick ut och spelade helt enkelt.

Genombrottet tog tid, det måste vara skönt att det lossnat nu?
– Jag har hela min karriär vetat vad jag vill. Jag har gått en lång väg men fortsätter man att tro på det och gör rätt saker så kommer det hända något bra till slut. Det är det här jag vill göra, jag vill spela hockey, och nu ska jag se hur långt jag kan ta mig.

Efter två säsonger i Tingsryd så är Kim Tallberg klar för AIK.

– Det var dags att ta nästa steg. AIK tog kontakt tidigt och jag fick en bra känsla. Det är en större föreningen med högre krav och det tror jag att jag kan växa av, säger han.

Tanken är givetvis att ta en offensiv roll i AIK också.

– Absolut, så är det, säger han.

– Det gäller att förtjäna sin roll men jag känner ingen osäkerhet inför det som kommer. Jag hade kanske varit mer orolig för några år sedan, men nu har jag så bra självkänsla och självförtroende att jag itne tvivlar på mig själv. Jag är redo att förtjäna en offensiv roll.

Vad kan vi förvänta oss av AIK?
– Vi ska vara med och slåss i toppen. Klubben har som mål att komma tillbaka till SHL och jag vill vara med på den resan.

» Transfercentralen - full koll på silly season