Påhlsson: "Jag har styrkan i offensiven"

7 juli 2020 09:00

Karl Påhlsson sprutade in poäng i J20 SuperElit i vintras och nu berättar talangen om valet av Vita Hästen, succén ifjol, förväntningarna på sig själv, spelstilen och den knappa SHL-istiden.


Bytet från Rögle till HV71 blev en jackpott för Karl Påhlsson.

Talangen dunkade in 28 mål och noterade 60 poäng på 41 matcher i J20 SuperElit ifjol och kom tvåa i hela ligans poängliga, endast slagen av kedjekamraten Zion Nybeck.

Prestationen öppnade upp för HockeyAllsvenskan och i höst spelar Påhlsson i Vita Hästen.

– Vita Hästen kändes som ett väldigt bra alternativ för mig. Det är ett etablerat allsvenskt lag och det känns som jag har möjlighet att ta en bra roll där, säger Karl Påhlsson.

Han är givetvis nöjd med poängsuccén den gångna säsongen där han bildade en av seriens bästa kedjor tillsammans med Nybeck och Eddie Levin.

– Det är klart att jag är nöjd med säsongen. Vi spelade bra hockey, jag hittade bra kemi med flera spelare och det rullade liksom på. Jag, Zion och Eddie tänkte hockey på samma sätt och hittade många kreativa lösningar tillsammans.

Varför bytte du Rögle mot HV71?
– Jag har alltid trivts i Rögle, men jag kände att jag behövde ett miljöombyte. Plus att jag ville till ett lag som skulle spela topp-10 efter jul, och där kände jag att HV71 var ett säkrare kort än Rögle. HV71 är dessutom ett spelförande lag, och jag ville verkligen utveckla min offensiv.

Och offensiven utvecklades...?
– Det tycker jag verkligen. Jag fick mycket hjälp av duktiga tränare och spelarutvecklare. Vi spelade en offensiv hockey under hela säsongen och när man tillbringar tid i en sådan miljö så utvecklas man som spelare. Samtidigt har jag blivit mer mogen i hela spelet, mer redo för seniorspel.

Karl Påhlsson menar att han tidigare i karriären mestadels varit en playmaker, men att han den gångna säsongen utvecklades som målskytt.

– Jag har försökt vara en målskytt tidigare under karriären, men inte riktigt fått till det. Inför den gångna säsongen jobbade jag mycket med att bli en bättre avslutare. Det var mycket nötande på skottrampen till exempel.

Skönt att få utdelning då?
– Precis. Jag spelade med bra spelare i vintras och då blir det enklare, men jag känner mig mer som en målskytt nu än jag gjorde innan säsongen.

Hur skulle du beskriva dig som spelare då?
– Jag skulle nog beskriva mig som en ganska spelskicklig och någorlunda teknisk spelare som kan hantera defensiven men som har styrkorna i offensiven. Jag har spelat både center och forward, men är mest van vid att spela center.

Karl Påhlsson hymlar inte om att han hoppas få en offensiv roll i Vita Hästen.

– Vi har inte pratat direkt om var jag ska spela, men när jag pratat med Tony Zabel (tränare) så känns det som att vi har samma bild. Jag är en offensiv spelare och vill spela i någon av de offensiva kedjorna, säger han.

– Mina egna förväntningar handlar om att komma in och spela mitt spel och göra det så bra som möjligt. Jag har inte satt upp några specifika mål, men visst vill jag vara med och producera framåt. Det har jag gjort under hela min juniortid.

Som för alla unga spelare så hägrar spel i SHL.

Karl Påhlsson står registrerad för nio SHL-matcher (fem i Rögle och fyra i HV71).

Speltiden?

Den har varit knapp...

– Jag har gjort ett byte, och det var i HV71, säger han.

Ett enda byte...?
– Haha, ja, mer har det inte blivit. Men det har varit kul att bara vara med på matcherna också. Det är en helt annan sak än J20, helt annat drag och en helt annan atmosfär.

Antar att du suktar efter fler byten i framtiden?
– Ja, absolut, men först och främst behöver jag göra det bra i HockeyAllsvenskan med Vita Hästen. Det är mitt fokus just nu.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!