Power Ranking: "Kvar i topp - men sviten slut"
Publicerad: 2020-12-22
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

1 Timrå

Segersviten stannade vid sexton raka segrar efter att det blivit en snöplig 1-3-torsk mot Vita Hästen förra veckan. Timrå spelade bra där och skapade chanser, men lyckades inte forcera Christian Engstrand-väggen. Tog revansch i helgen där det blev en 4-2-vinst mot Almtuna - så laget är redan uppe på vinnarspåret igen. Sitter på ligans bästa kedja i Jonathan Dahlén, Jens Lööke och Albin Lundin som alla tre i skrivande stund är topp fem i poängligan.

2 Södertälje

Har inte spelat sedan sjätte december på grund av covid-19-problematik och det dröjer tills 30 december innan det blir match igen. Under speluppehållet så har viktiga pjäserna Filip Gustavsson och Evan Bouchard lämnat truppen, och det blir en utmaning att täppa de hålen. Nick Olesen har lånats ut till Oskarshamn i SHL fram till jul, och han har imponerat stort där - och lär komma tillbaka fullpumpad med självförtroende.

3 Västerås (+2)

Riktigt heta just nu. Har vunnit fem raka matcher där man tagit fjorton av femton möjliga poäng, och det trots en tung skadelista med spelare som Joakim Hillding, Viktor Hertzberg och Isac Skedung. Emil Kruse är stekhet i kassen, Jimmie Jansson en dominant i backbesättningen och framåt så är det många som är med och producerar. Nye kanadensaren Steven Iacobellis debuterade senast - 2-1-vinst mot Kristianstad - och satte avtryck i poängprotokollet direkt med en assist. Det har varit en del upp och ner för VIK i höst, har västmanlänningarna hittat en bättre stabilitet nu?

4 Björklöven (-1)

Haft en svag formkurva länge nu. Tio vinster på de tio första matcherna har förvandlats till sex vinster på de tretton senaste kamperna. Umeå-laget står på två raka nederlag och har svårt att hitta flytet i spelet, och det har inte blivit bättre av att Oskar Steen och Carl Grundström lämnat. Nye Grant Besse har inlett trevande, dessutom. En positiv nyhet är dock att Kevin Poulin är tillbaka i buren efter en lång skadefrånvaro.

5 AIK (+5)

AIK är heta just nu. Efter en höst med upphackat schema så har laget matchat hårt - och framgångsrikt - senaste tiden. AIK hann spela hela fyra matcher gångna veckan och vann samtliga. Segerraden är nu uppe i fem raka matcher. Claes Endre är stekhet i kassen, Eric Norin har kommit in med stadga på backplats och framåt så har man hittat en effektiv och poängsprutande kedja i Nicklas Heinerö, Johan Johnsson och spishete Max Lindholm. Nu återstår bara att se om AIK orkar hålla i…

6 Karlskoga (-2)

Poäng i sju av de åtta senaste matcherna indikerar att Karlskoga har hittat ett vägvinnande spel och laget ser ut att ha suddat ut en del av bergochdalbane-resultaten som präglade de första månaderna (dippar något här ändå, eftersom andra lag är hetare). Det trots en diger skadelista med många tunga namn frånvarande. Offensiven har hackat något på sistone och några av målskyttarna har lite torka (som Robin Carlsson och Tor Immo) så det finns sparkapital att ta av. Noterbart: Linus Karlsson är en av ligans just nu hetaste spelare.

7 Västervik (-1)

Inte spelat sedan nionde december på grund av covid-19-problematik. Var innan uppehållet i en stabil form med poäng i nio av tolv matcher, men har också tappat lite spets i Jonathan Davidsson - hade precis börjat varva upp - som lämnat för spel i Nordamerika.

8 Mora (+1)

Mora har ännu inte hittat den där stabila nivån från innan covid-19-uppehållet då var det uddamålsresultat i princip varje match, utan nu är det mer upp och ner. Senaste insatsen var bragdartad, 0-3-underläge vändes till 8-4-seger mot Björklöven, och kanske kan den insatsen - även om efterspelet var turbulent - skjuta in en rejäl dos självförtroende i truppen. Det som talar för Mora är att toppduon Johan Persson och Daniel Ljunggren (åtta poäng tillsammans mot Löven) levererar just nu, och när de gör det brukar dalalaget också gå bra.

9 MODO (-2)

Det är svårt att få grepp om MODO. Laget har tre förluster på de fyra senaste matcherna, men då ska vi också minnas att man spelat fem raka bortamatcher. Tappet av Aleksi Heponiemi och Martin Kaut har utarmat offensiven en hel del, men Johan Harju (fyra poäng på tre matcher) har fått en fin start, och förhoppningen är att nya kanadensiske centern Adam Rockwood ska komma in och leverera omgående. 3-7-torsken mot AIK senast var en riktig plump och MODO har levererat några sådana under hösten. Här finns fortfarande en hel del att bevisa.

10 Almtuna (-2)

Efter sex raka vinster så fick Almtuna till ett trendbrott senast när det blev en klar 5-1-seger mot Vita Hästen. Frågan är dock om det vänder nu? Det finns en del osäkerhetsfaktorer - inte minst att toppbacken Gustav Lindström, som varit så bra, lämnat för att dra till Nordamerika. Han lämnar ett gigantiskt hål efter sig. Virvelvinden Tim Söderlund är kvar tills vidare, men hur länge? Lagets topp 6-forwards har bara mäktat med fem mål tillsammans på de sex senaste matcherna, Uppsala-laget behöver bättre produktion från sina ledande lirare.

11 Tingsryd

Spelat sparsamt senaste tiden och känns svala just nu. Tappat den så viktiga toppcentern David Gustafsson vilket trubbar av förstakedjan rejält, och det har bara blivit en seger på de sex senaste matcherna. Har en tuff utmaning framöver, speciellt när det kommer till den offensiva produktionen - där Joachim Nermark fått en viktig roll som ny förstecenter.

12 Kristianstad (+2)

Kristianstad är på gång, helt klart. Det har blivit tre vinster på de fem senaste matcherna, och de två förlusterna kom efter tajta historier (0-3 mot Vita Hästen där de två sista målen kom i tom bur, 1-2 mot Västerås senast). Defensiven har skruvats åt tidigare, och offensiven är bättre nu än tidigare under säsongen även om det fortfarande finns mer att kräma ur där. Johan Lundgren har till exempel gått mållös i 17 (!) matcher, inte kan väl den torkan hålla sig i evigheter?

13 Väsby (-1)

Efter två förluster så lyckades Väsby bryta trenden genom att 2-1-vinna efter övertid mot starka Karlskoga senast (Linus Ryttar var riktigt bra i kassen!). Som tryckts på många gånger: Väsby är betydligt bättre nu än i början av serien, men konkurrensen är tuff och nykomlingen lyckas ändå inte ta tillräckligt med poäng för att lämna botten (och faller på listan eftersom Kristianstad börjat visa framfötterna). Skulle behöva ha in Sebastian Bengtsson och Henrik Rommel - två beprövade allsvenska poängproducenter - i poängprotokollet lite oftare för att få bättre bredd i offensiven.

14 Vita Hästen (-1)

Okej, Vita Hästen vann mot "omöjliga" Timrå som därmed fick se sin segersvit (sexton raka vinster) ta slut, men efter det kom en 1-5-torsk mot formsvaga Almtuna. Vita Hästen har bara två segrar på tio matcher, vilket är en oroande form. Nye keepern Christian Engstrand var en vägg mot Timrå, men inte lika mycket vägg mot Almtuna - men visst blir veteranen en förstärkning framgent, inget snack om saken. Framför honom så behöver dock både försvar och anfall skruvas upp.

Jonas Gustavsson