Panelen: "Jobbat hårt bakom kulisserna"

19 juni 2022 09:00

Tre experter ger sin syn på Vita Hästens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar
Andreas Höglund, Sportbloggare.com
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Kenny Wiis: Två målvakter, tre backar och sex forwards är officiellt presenterade. Lite klent. Men bakom kulisserna har man jobbat hårt och som jag har förstått det är truppen klar, eller så gott som i alla fall. Spelare som Jens Holmström, Victor Öhman och Sebastian Benker är signade för att ta några exempel. Det är tillskott som ger både stor allsvensk rutin och gedigna kvalitéer. Vita Hästen opererar med en av ligans tunnaste plånböcker. Med den vetskapen i ekvationen måste jag säga att Patrik Degerstedt har gjort ett fint jobb. Man kommer att kliva in i nästa säsong med en trupp som är starkare än för ett år sedan. Det behöver Vita Hästen som gärna får mer snurr på poängintaget och publiktillströmningen.

Andreas Höglund: Vita Hästens silly season är hittills en stor besvikelse, så känner jag. Det blir ytterligare ett år där man får bygga om laget efter att flera tunga namn lämnar. Att etablera sig som ett topplag blir ganska så svårt när så stora delar tvingas bytas ut varje år. Sedan har man haft möjligheten att få in målvakten Axel Brage, som jag tror skulle locka publik och göra Vita Hästen bättre, men där verkade man inte så intresserade. Så det finns en del förväntningar på den tiden av silly season som är kvar.

Alexander Nilsson: Att de ska bli mycket spännande att se vad Anders Olsson och Tim Brithén kan göra i klubben. Olsson har skaffat sig rutin som huvudtränare även på seniornivå och gjorde ett starkt jobb med Stjernen förra säsongen. Kan de komma in och blåsa liv i organisationen, som för det mesta hållit till utanför slutspelsplatserna sedan de gick upp för åtta år sedan. Jag tycker också att det är kul att Tobias Sandberg till slut får chansen att visa upp sig i HockeyAllsvenskan. Han har tillhört toppen av målvaktsklassen i Hockeyettan i många säsonger nu.

Vad är styrkan i lagbygget?

Kenny Wiis: Centersidan ser kompetent ut. Tanner MacMaster, Victor Öhman, Jens Holmström och Erik Borg är en möjlig kvartett där. En som Tim Wahlgren (sägs också vara klar) kan också lira center. Och då har jag inte ens nämnt klubbikonen Jesper Samuelsson som mycket väl kan ta en centertröja i en tredjelina. Att man förfogar över många spelare som kan axla den positionen lär visa sig värdefullt under den långa säsongen. Så var inte fallet i fjol.

Andreas Höglund: Truppen i sig är långt ifrån klar i skrivande stund. Men någonting som man är väldigt glad över är att både Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson sitter på kontrakt över kommande säsong. En styrka att ha två starka Norrköpings-profiler i detta lag. Det är bara hoppas på att dessa två kan hålla en hög nivå, om inte annat så är det spelare som drar publik.

Alexander Nilsson: Jag tycker att centersidan ser lovande ut med Tanner MacMaster som har chans att växa ut till en förstecenter, medan rutinerade Jesper Samuelsson alltid lurar där i vassen. Eric Borg är alltid pålitlig. Annars finns det inte så mycket på forwardssidan, förutom evigt poänggörande Marcus Eriksson, just nu. Men centersidan ser i mina ögon ut som lagets starkaste lagdel här och nu.

Vad är svagheten i lagbygget?

Kenny Wiis: Just nu saknas en offensiv back som också är en pålitlig poänggörare. Håller Eric Hjorth för den uppgiften? Kanske, kanske inte. Det blir intressant att se. Men klart att Hästen skulle må gott av en ny Kim Johansson eller Colby Sissons. För det är många defensivt solida backar i truppen som det ser ut nu.

Andreas Höglund: I skrivande stund är det bara tre backar klara och jag vill se mer rutin på denna position. Förra säsongen släppte man till väldigt många mål bakåt och det är någonting som måste bli bättre om man ska lyckas vinna fler jämna matcher.

Alexander Nilsson: Just nu får man väl ändå säga backsidan i och med att det bara finns tre backar på kontrakt, och ingen av de tre är någon toppback men där det finns utvecklingspotential hos inte minst Eric Hjorth. Svårt med ett så pass ofullständigt lag, åtminstone officiellt, att konkretisera det mer än så.

Vad mer måste in?

Kenny Wiis: Förutom toppbacken? Ja, varför inte en riktigt etablerad och stark defensiv ++++-back. Lerebäck, Brännstam (sägs vara klar) och Björkman är inte där ännu. Men det är sannerligen Andreas Söderberg som placeras i Vita Hästen enligt uppgifter.

Andreas Höglund: Behöver få in flera backar och forwards som är vana att leverera på denna nivå. Med en begränsad ekonomi som Vita Hästen har så är det givetvis ingen enkel uppgift. Men ska säsongen vara längre än grundserien, det vill säga slutspel, behövs rutinen också.

Alexander Nilsson: Det är väl utan tvekan spelare för högre upp i hierarkin. Ett par backar för de två första backparen samt ytterforwards för de främsta kedjorna. Samt en till center då, gärna av det mer offensiva slaget då som kan pusha MacMaster om förtroendet som förstecenter.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Kenny Wiis: Jimmy Andersson är högst realistisk. Jag kan till och med lova att jag klär ut mig till Himpa-Harry under en hemmamatch i höst om Jimmy inte spelar för Vita Hästen 2022/2023. Han var vass när han lånades in under förra säsongen och det råder inga tvivel om att Andersson, som har ett stort hjärta för Hästen, blir en nyckelfigur när klubben tar ett nytt avstamp med Anders Olsson och Tim Brithén som tränarduo.

Andreas Höglund: En värvning som Vita Hästen kan göra är Jimmy Andersson, senast i Linköping. Inlånad en kort period under säsongen som var och han gjorde det bra. Vore fantastiskt bra om han kom och skrev på ett kontrakt över flera år. En spelare att bygga offensiven omkring.

Alexander Nilsson: Varför inte Linus Nässén? Backen var en kort sväng på lån i klubben 2021 när han tillhörde Växjö och gjorde det bra i finska ligan förra säsongen. Han är alltjämt kontraktslös.

» Transfercentralen