Transferveckan: "Tre lag, NHL & tillbaka"

8 juni 2020 10:00

Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.


I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

TROTJÄNAREN KOMMER TILLBAKA

Ryktena har funnits där ett tag, och i fredags kväll blev det klart att trotjänaren Robin Johansson återvänder till Mora efter en säsong i SHL med Linköping. 30-åringen gjorde sex raka MIK-vintrar innan utflykten till Östergötland, och spelade inte minst en viktigt roll i dalaklubbens SHL-resa våren 2017. Johansson är ingen spektaulär offensiv dynamo, men väl en stabil och pålitlig allroundspelare med gott om rutin att luta sig mot.

PLOCKAR IN NHL-RUTIN

För en vecka sedan presenterade MODO en tung värvning i form av backen Frank Corrado som därmed är redo för sin första sejour i Europa. 27-åringen har 76 NHL-matcher på sitt cv, men har inte spelat i världens bästa liga de två senaste säsongerna och har fastnat i AHL - vilket är anledningen till att han testar på något nytt. Corrado värvas först och främst för sina defensiva egenskaper, men har även offensiva verktyg och är dessutom högerfattad.

HUR BRA ÄR FINLÄNDAREN?

Vita Hästen har spikat sitt målvaktspar inför kommande säsong. Oscar Masiello är kvar sedan ifjol, och i veckan så presenterade klubben Julius Pohjanoksa. 23-åringen har stadigt jobbat sig upp i Finland, från juniorhockeyn till andraligan till förstaligan, och väljer nu alltså att flytta till Sverige. Den stora frågan: hur bra är finländaren egentligen? Svaret kommer först när säsongen dragit igång, men nog är värvningen spännande.

TRE KLUBBAR PÅ ETT ÅR

Filip Cederqvist kommer hinna spela med tre allsvenska klubbar inom ramen av ett år. Växjö-forwarden var utlånad till Almtuna ifjol innan han bröt sitt avtal och avslutade säsongen i Karlskoga. Nu har 19-åringen - fyller 20 år i augusti - kritat på för Tingsryd. Cederqvist blir därmed ytterligare en i raden av unga och spännande spelare i Taif, som precis som ifjol letar guldkorn i HockeyEttan och J20 SuperElit. Blir Cederqvist ett nytt fynd av sportchefen Magnus Bogren?

**

VISSTE DU ATT...

... Emil Georgsson är Mr 100 % i Västervik? Sportchefen stod i båset under åtta allsvenska matcher ifjol, och det slutade med idel vinster. I veckan meddelade Västervik att Georgsson tar klivet in i båset på permanent basis kommande säsong som assisterande tränare till coachen Mattias Karlin. Då är frågan, hur länge är Georgsson Mr 100 %?

... Albin Johansson äntligen får kontinuitet? Under sin seniorkarriär har backen inte representerat samma klubb två säsonger i rad, utan det har varit idel flyttar och klubbyten. 24-åringen har spelat seniormatcher med nio (!) olika klubbar genom åren, och bland annat representerat Mora, Västerås, AIK, Pantern och Tingsryd i HockeyAllsvenskan. Den gångna vintern var skadedrabbad i Tingsryd, men mynnade ändå ut i ett nytt kontrakt - och därmed ska Johansson för första gången spela i samma klubb två år i rad.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Uppgifterna började florera nyligen, och nu skriver SportExpressen att MODO och Ville Nieminen ska vara överens, och att finländaren därmed blir ny tränare i klubben. Enligt källor till tidningen så ska Nieminen har signerat ett kontrakt. 43-åringen har en framgångsrik karriär som spelare bakom sig med bland annat 385 NHL-matcher. Han har dessutom spelat allsvenskt med Malmö. Den gångna vintern var han tränare i Pelicans.

» Kim Johansson blir inte kvar i Västervik till kommande säsong. Nu är backen nära en överenskommelse med Vita Hästen, skriver Norr Media. 22-åringen svarade för 16 poäng på 49 matcher den gångna vintern.

» Ludvig Elvenes svarade för 28 poäng på 52 matcher med Tingsryd den gångna säsongen och var därmed klubbens poängkung. Nu öppnar forwarden för en fortsättning i Taif. "Jag trivdes jättebra i Tingsryd och vi har en bra dialog. Det är inte alls omöjligt att det blir en fortsättning där", säger Elvenes till hockeynews.se.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» Frank Corrado, b, från Belleville Senators till MODO

» Albin Johansson, b, nytt kontrakt med Tingsryd

» Isac Heens, b, från AIK till Mora

» Cody Bradley, f, lämnar Västervik

» Marcus Westfält, f, från Brynäs till Västervik

» Julius Pohjanoksa, mv, från TPS till Vita Hästen

» Filip Cederqvist, f, från Karlskoga till Tingsryd

» Robin Johansson, f, från Linköping till Mora

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen